Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ludzie to nie wina wałka przekaźnika mocy !!!

Wałek zostaw, nawet jak kupisz nowy w to miejsce to też ci będzie "walił"

Wina leży w kącie jaki powstaje między glebogryzarką a ciągnikiem. Jeżeli podnosisz to załamanie wałka jest większe, wtedy przeguby wałka zaczynają chałasować (spróbuj pokręcić wałkiem ręką przy b. dużym kącie załamania - nie dasz rady). Kiedy opuścisz glebogryzarkę do pozycji pracy, wtedy kąt maleje i wałek chodzi "na prosto".

Po prostu nie pracuj z podniesioną maszyną i włączonym WOMem.

Opublikowano

wsk125ccm ale mam identycznie jak juz pisałem wcześniej na wałku starym mi wali, a na tym nowym nie poprostu inna jakaś konstrukcja, a co do kupna to niech juz autor tematu zdecyduje jak chce podnosić i mieć cicho to może się zakręcić koło nowego, a jak nie to tak jak wsk125ccm napisał przy podnoszeniu wyłączać gdy jest zbyt duzy kąt

Opublikowano

a poco nowy wałek kupować przecież w glebogryzarce jest regulacja na kołach podnosiż je w góre na maxa na ostatni otworek w rurach wsporczych i skręcasz wtedy cięgno górne na odpowiednią głębokość noży Kąt odrazu maleje wiem to bo u siebie też tak miałem . Ale ogólnie przy zawracaniu należy wyłączać wałek oczywiście przy maszynach zapinanych na zaczep jak najbardziej też

Gość Profil usunięty
Opublikowano

w moim ciapku po około 10tys mtg zwolnice nie wyją, wiec trzeba dużo jeździć.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

a czy na pewno ten dźwięk dochodzi ze zwolnic, bo ze zwolnice nie są aż tak głośne

Opublikowano

Po mojemu to okolice zwolnic, albo na pułosiach ;). Jeszcze sprawdze olej, moze to to przez to.

Nie wiecie jak poprawic hamulce????

Wiemy ....... , pod ciągnąc na cięgnach albo zafundować w zależności od potrzeb nowe bębny i szczęki :blink:
Gość Profil usunięty
Opublikowano

najlepiej nowe bębny i szczeki i nic nie kombinować bo to dużo nie da

Opublikowano

właśnie daj nowe bębny, szczeki i to wystarczy nic więcej nie kombinuj, jak robiłem obie zwolnice w swojej w 2004 roku i wymieniłem bebny i szczęki to od tego czasu lekko nacisne hamulec i oba koła się suną jak z czymś jade :blink: więc jak to wymienisz to wystarczy. Oczywiście jak się składa nie wolno upaprac smarem ani olejem okładzin ;)

Opublikowano

najpierw zapewnij 100% szczelności od strony zwolnicy i pochwy, a potem rób hamulce ;) u mnie hamulce, nawet zrobione, to mogę używać do jazdy po polu albo po prostym... z góry z ciężarem to prawie nic nie daje, bo jest taka pochyłość, że mogę zblokować dyszel listwą dociążając się, wcisnąć blokadę, 600-700RPM i myśleć, że szczęśliwie zjadę :blink: raz jak mi sąsiad wyjechał, to musiałem się skierować na swoją bramę i ją rozwalić, bo by jego Golf II był ścięty w pół, z powodu pchania... przed remontem nawet zęby na zwolnicach przeskakiwały, ale to z powodu zpiłowania btw. używacie biegów terenowych do jazdy z góry po twardym z tendencją do pchania?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

ja niejeżdżące na terenowych c330 bo jest za lekka i z dużym ciężarem może w poprzek obrócić ciągnik.

Opublikowano

najpierw zapewnij 100% szczelności od strony zwolnicy i pochwy, a potem rób hamulce ;) u mnie hamulce, nawet zrobione, to mogę używać do jazdy po polu albo po prostym... z góry z ciężarem to prawie nic nie daje, bo jest taka pochyłość, że mogę zblokować dyszel listwą dociążając się, wcisnąć blokadę, 600-700RPM i myśleć, że szczęśliwie zjadę :blink: raz jak mi sąsiad wyjechał, to musiałem się skierować na swoją bramę i ją rozwalić, bo by jego Golf II był ścięty w pół, z powodu pchania... przed remontem nawet zęby na zwolnicach przeskakiwały, ale to z powodu zpiłowania btw. używacie biegów terenowych do jazdy z góry po twardym z tendencją do pchania?

Nie nie używam.......... zaczynam od 4 a na dole mam 6 ..... :)
Gość Profil usunięty
Opublikowano

ale nic nie słychach, chociaż 1:17 trochę jest ale ciężko rozpoznać od czego to jest, a zwolnice wyją cały czas czy tylko jak zmniejszasz prędkosc?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

czyli to zwolnice, musiałbyś rozkręcić je i zobaczyć w środku co i jak

Opublikowano

Po mojemu to może bys to ze zwolnice lub półosie moga byc wyrobione i daltego mi tak wyej. No nic dopiero grudzień a do marca jeszcze kawałek czasu, rozbiore jak bende mial sobote wolniejsza i zobacze.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

też robię w zimę ale tyny most i silnik bo już trochę wyrobione.