Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co sądzicie o zamontowaniu kilku kamer w oborze? Myślę nad tym aby tak zrobić. Nie trzeba by było wychodzić np. w nocy aby zobaczyć czy np. krówka się cieli. Może macie taką instalację u siebie? Jak wiecie jakie kamerki zainstalować, jakie są koszty i czy to sie w ogóle opłaca to proszę o pomoc :lol: . Z góry dzięki ;) .

Opublikowano

Ja nad czymś takim myslałem nawet fajna sprawa z tym monitoringiem tylko by musiały być dobre kamerki bo w nocy to by niczego nie zobaczył

Opublikowano

to jest dobry pomysł ale trochę kosztuje. Przy większej hodowli się opłaci. Kamerki są na allegro. Są chyba takie co w ciemności widzą. Można by też zamontować jakieś światło włączane z domu i wtedy podczas podglądu by się włączało. Wiem że można ciągnąć kable ale można również bezprzewodową (wyższe koszty).

Opublikowano

Ja takie coś mam tyle,że dosyć prymitywne-ot kamerka skierowana na krówkę na ocieleniu+żarówa energooszczędna skierowana w tamtą stronę+50 m kabla i podłączone do telewizora

Opublikowano

takie coś w małym gospodarstwie nie zda egzaminu... po prostu jest to zbyt droga przyjemnosć a jeżeli jest male gospodarstwo to do obory nikt nie ma daleko, a kasa niemała...co innego wieksza gospodarka, bardziej rozbudowana, jezeli hodujesz wiecej bydła to moze i sie opłaci.(wiadomo tez ze jednej kamery nie kupisz do duzej obory)

jak oglądałem kiedys te kamery do monitoringu to az mi płuca zatkało :lol: (cena)

Sama kamera może i nie jest aż taka droga ale do tego dochodzi cały osprzęt i montaż....

Opublikowano

ja juz od jakiegos czasu posiadam taki monitoring, super sprawa siedzisz sobie w domu popijasz piwko i patrzysz co sie dzieje w oborze....POLECAM wszystkim

Opublikowano

miałem taką kamerkę. pożyczyłem od kolegi na czas źrebienia się klaczy. bardzo fajny patent. nie musisz co chwile latać do stajni tylko co jakiś czas zerkniesz na ekran i widzisz co sie dzieje. ta co miałem była bezprzewodowa (do 100m miała zasięg) moim zdaniem jest to opłacalna inwestycja dla większych gospodarstw.

Opublikowano
takie coś w małym gospodarstwie nie zda egzaminu... po prostu jest to zbyt droga przyjemnosć a jeżeli jest male gospodarstwo to do obory nikt nie ma daleko, a kasa niemała...co innego wieksza gospodarka, bardziej rozbudowana, jezeli hodujesz wiecej bydła to moze i sie opłaci.(wiadomo tez ze jednej kamery nie kupisz do duzej obory)

jak oglądałem kiedys te kamery do monitoringu to az mi płuca zatkało :lol: (cena)

Sama kamera może i nie jest aż taka droga ale do tego dochodzi cały osprzęt i montaż....

Kamera taka,która będzie spełniać nieźle swoje funkcje kosztuje 150-200 zł + trochę kabla-telewizor chyba masz ?Co do tej obory-że nie masz daleko to może i fakt-ale wyobraź sobie jak nie miałem kamerki a stało bodajże 14 jałówek na ocieleniu (akurat styczeń i luty) i trzeba było każdej nocy wstawać (nawet parę razy)-to ja za takie coś dziękuję.Tak gwoli ścisłości to zestaw ,który zakupiłem składał się z dwóch kamerek (odpustowych ;) )-ale nawet z diodami na podczerwień i z wbudowanymi mikrofonami,zestawem kabli połączeniowych i monitorkiem-wszystko czarno-białe oczywiście, kosztował dokładnie 298 zł.Pewnie zaraz odezwą się głosy,że to szlag trafi za jakiś czas (atmosferka w oborze ;) )-działa to od dwóch lat-a jak jedna się zepsuje to pal licho-za te pieniądze.

Opublikowano

Pomysł może i niezły, ale w Polsce szybko się to nie przyjmie. Polscy rolnicy są zbyt konserwatywni na takie nowości. Co prawda jak już spróbują to nie zechcą inaczej, ale zanim spróbują to potreba trochę czasu.

Opublikowano

ale jakbys miał kupywac zestaw jakis porządny to kasy bys wydał nie mało, dlatego jak juz mówisz zrobic cos takiego albo wcale nie montowac, przy wiekszych gospodarstwach owszem ale na małych to raczej sie nie opłaca...

ja osobiście pomysł uważam za dobry tylko tak jak mówie...na wiekszych gospodarstwach.

Opublikowano

ja kiedyś myślałem nad zakupem takiej kamerki i bym zrobił w oborze kilka zamocowań i tam gdzie by była mi potrzebna to bym zakładał. Skończyło sie na planach ale to tylko na razie. Z biegiem czasu zapewne plany zrealizuje :lol:

Opublikowano

Może troszkę obiegnę od tematu ale jakiś czas temu zainstalowałem w tuczarni nasłuch z mikrofonami załączanymi automatycznie przez każdy większy hałas, do tego nadajnik bezprzewodowy i odbiornik w domku i teraz już nie ma niespodzianek wywołanych przez agresję świnek

Opublikowano

to napewno wszystko zalezy od tego co chcesz kupić, mozesz kupic bezprzewodową kamere(duzo $$), a mozesz z kablami(wiecej roboty), na pewno potrzebne do montazu na ścianie potrzebne są jakieś uchwyty,obrotnice, i cały panel sterujący, o ile kamera ma sie obracac.... :lol: no i reszta przewodów,oczywiscie kamera..jaro kupił sobie tylko kamerę a reszte zrobił sam, to wiadomo ze tak taniej, ale jeśli chciałbyś wszystkie bajery, ze sklepu to trochę zapłacić trzeba.

http://www.mikama.com.pl/index.php?akcja=p...ty&iKatId=2 --- popatrz tutaj, a jak nie to poszukaj na necie jest pełno stron z kamerami i tam piszą wszystko co i jak. ;)

Opublikowano

Witam, posiadam kamery w porodówkach loch, w jednym pomieszczeniu jest 12 porodówek, 6 po prawej stronie i 6 po lewej. Posiadam 2 kamery, jedną na podczerwień i druga zwykła, obie biało-czarne. Te dwie kamerki wystarczają mi na obserwacje 6kojców porodowych. Sygnał jest przesyłany radiowo do domu (50m), Koszt rok temu ok 2500zł. Pozdrawiam