Skocz do zawartości

sieczkarnia jednorzędowa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam do obsady w chlewie sztuk 7 byków + krowa planuje zamiast buraków i ziemniaków zrobić kiszonkę z kukurydzy. Więc kukurydzy musiałoby być tak liczę około 80 arów. Mam ursusa c-330. Czy istnieje jakaś sieczkarnia jednorzędowa którą dało by się podpiąć do trzydziestrki i żeby zrobić kiszonkę? Przyczepa by szła obok z innym ciągnikem (esem). W okolicy nie ma jak nająć sieczkarni

Z góry dziękuje za zainteresowanie się tematem iczsekam na sensowne odpowiedzi

Opublikowano

widziałem jak z C-330 chodziła sieczkarnia PZ80. Jeśli nie masz wielkich górek to powinieneś sobie poradzić z nią. Wiadomo że wydajności nie osiągniesz jakiejś wielkiej, ale będziesz mógł sobie też na świeżo co dzień jechać i nakosić. Dawniej (10-15lat temu) to u mnie we wsi tylko trzydziestkami robili kiszonki, bo nie było większych ciągników.

Opublikowano

Może orkan sąsiad robi kiszonkę z ponad 1ha dobrej kukurydzy orkanem z 30-tką od kilku lat. mf255 używa do transportu a mógłby do orkanu podczepić ale jak widać zdaje to u niego egzamin. No sieczka jest długa i na pewno dużo gorsza niż po sieczkarni ale orkan można użyć do trawy a po za tym 30-tka nie dostanie tak w d*pę.

Opublikowano

hmm-z tym ze QQ jest dobra-zgodze sie, ale mówiąc szczerze to 30 w sieczkarni zakatujesz, i nie wiem czy takim esem ją ugnieciesz... poza tym troche sie nie kalkuluje najmować siewnik, pryskać itp itd taki mały kawałek-owszem-QQ da z ha najwyższy chyba plon suchej masy, nawet i z VI klasy bo do takich ziem ona stworzona, ale czy nie lepiej obsiac tego trawką, skosić 3-4 razy w roku w tym min połowa na luks suche sianko. a jeśli już chcesz mieć coś kwaśnego , to możesz zakisić i trawę w pryzmie-możesz zbierać samozbierającą, możesz orkanem, Poza tym przy takiej obsadzie trzeba robić strasznie wąski i długi kopiec w wiadomo, że folia nie jest tania, a i taka kiszka gorzej się psuje... musisz to dobrze przemyśleć. trawa jest dużo tańsza-w mojej okolicy własnie z tego względu ogranicza sie QQ i na korzyść łąk, bo karzdy umie liczyć.

Opublikowano

Może Mengele MB200?? To raczej ciapek uciągnie :)

Witam

Czy możecie coś więcej powiedzieć o kiszonce z trawy?

Wady/ zalety?

Ile trzeba obszaru na około 8szt. bydła

Jak ją robić tzn kiedy trawę kosić w porównaniu do tradycyjnego zbierania siana

Opublikowano

ostatnie pięć lat kosimy wszystkie łąki w koncu października by zbierać 3 pokosy z nadrzecznej(całe 3,5 ha :) ) i zbieraliśmy różne wilgotności-od dość "suchych" jeśli można w ogóle użyc tego słowa o tej porze roku gdy rosa rosy łapie po kosznie rano i zbiór wieczorem;P-wszystko zależy od pogody;] lepiej jest ugniatać wilgotniejszą, ale za to jesy bardziej szkodliwa dla krówek...;/ coś za coś. myślę że w sam raz byłaby nieco wilgotniejsza od tej którą zbierasz w bele. jeśli w okolicy nikt nie ma przystawki do sieczkarni, lub chcesz ciąć koszty, to najlepiej zbierać orkanem, bo dobrze potnie. zaczynaliśmy przyczepą samozbierająca ( t-o55 kunów) ale przy wjeżdzaniu na pryzmę giął sie cały podbierak, wiec mijało sie to z celem... nie dawaliśmy zakwaszaczy. co prawda doścciężko sie to wybiera zima z pryzmy, bo trawa ma min. 10-15 cm długości...;/ oprócz tego mała obsada, więc małe zużycie, dlatego wiosną zaczynało nieco pleśnieć, w kazdym bądź razie opasy to zjadały..:) a co do ilości to kopiec ma zwykle 23-25x 6-8x 0,8-1 m, i przy ok..hmm-6 SD i parudziesięciu świnkach(żrą tyle prawie co bydło) starcza na niecałe pół roku... ogólnie polecam-niezwykle tani sposób, pozwalający wykorzystać do maximum plonowanie łąk i pozostawienie ich skoszonych na zimę-czego przy zwykłym suszeniu nie uzyskasz;D

Opublikowano

Ja w tamtym roku latałem mengele mb200 właśnie z c330 co prawda jeździło się 1 polową.... Ale szło jeżeli kukurydza była w miarę miękka później już chmurę c330 puszczał niemiłosierną ....