Skocz do zawartości

Problem z odpaleniem MTZ 1221

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam poważny problem z odpaleniem mojego MTZ do tej pory nie było większych problemów z uruchomieniem go nawet zimą ale ostatnio mogę go odpalić tylko na rozciąg ;akumulatory są dobre (ładowanie nic nie daje),styki przeczyszczone a ja nie mogę go odpalić -może ktoś się spotkał z czymś takim bo mi już ręce odpadają z bezradności???????!!!!!!

Opublikowano

Witam mam poważny problem z odpaleniem mojego MTZ do tej pory nie było większych problemów z uruchomieniem go nawet zimą ale ostatnio mogę go odpalić tylko na rozciąg ;akumulatory są dobre (ładowanie nic nie daje),styki przeczyszczone a ja nie mogę go odpalić -może ktoś się spotkał z czymś takim bo mi już ręce odpadają z bezradności???????!!!!!!

a wogule kreci czy nic nie łapie

Opublikowano

a masz prąd może gdzieś zwarcie robi i nie zapali u mnie było tak że przy wyłaczniku masy te 6mm śrubki były odkręcone i nie palił róznie to bywa ....

jak zapale na pych to jest wszystko ładownie też ,jak zgaszę a potem chcę zapalic ,przekręcam kluczyk to gasną kontrolki i brzęczy przełącznik z 12v na 24v,rozbierałem go ,wydaje się ze wszystko tam jest w porządku.Jutro rozbiorę wyłącznik prądu

Opublikowano

Najpewniej to ci przełącznik 12/24 ci sie spiepszył. Spróbuj wymienic, to nie powinno byc drogie. 

dzięki za rady napewno wszystko sprawdzę i dam znać czy pomogło

Opublikowano

Sprawdziłem masę ,podokręcałem śrubki kupiłem i wymieniłem przełącznik napięcia i nic tak jak było słychać tylko odgłos w przełczniku napięcia -może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły??????

Opublikowano

A tam miernikiem... jak woda jest ok i nie pali to wymontuj oba aku i zawieś do sprawdzenia, Gdzie? Tam gdzie nowe akumulatory sprzedają mają ten aparacik przeważnie, sprawdzenie odbywa się tak ze przykladają je do słupków i badają moc rozruchową aku tzn. jak po iluś tam sekundach prąd przy jakims tam poborze zejdzie ponizej 8V to aku do wyrzucenia...

U nas tak było od nowosci w czterocylindorwym ze latem było ok ale temp spadła do 5 stopni i ciągnik nie palił, 3 zimy sie męczyliśmy az zebraliśmy sie kupic nowe akumulatory Centry, ta impreza kosztowalaby nas okolo 1100zł ale dalismy aku do sprawdzenia i jeden byl do kitu, dealer od którego mamy ciągnik sprzedał nam jaks podróbę za 200zł. juz dwa lata chodzi, niech jeszcze ze 2 pochodzi to nie ma czego płakać :)

A ten stary co był niedobry jak sie zwarcie zrobiło to iskier ze szok, drugi raz a on zero, nawet nie zaiskrzył -miał chwilowy prąd -i miernikiem tego nie zmierzysz

Przyszła zima, ciągnik długo kręcił, to kupilsmy grzałkę (bodajże 300zł kosztowała)

1200 albo 1300W ma, 15min i przy -25 stopniach głowica cieplutka jest :)

A ostatnio wróciłem z orania, ojciec na drugi dzien rano zapalic a on nie chce... puka przełącznik 12/24v rozkręcił przeczyscił, przypadkowo bezpieczników popalił w nim i nic, zaczął zabierac sie za rozrusznik, a ja zajrzałem do aku, jak okazało sie ze klemy wcale nie ma -utleniła się, zmienilismy kleme i wszystko powróciło do normy :)

Opublikowano

Witam wszyskich którzy pomagali mi w znalezieniu awarii w moim pronarze otóż kupiłem 2 nowe akumulatory ,nowy przełącznik z 12 na 24 i teraz odpalam bez problemu -WRESZCIE!!!!Dziękuję wszystkim za podpowiedzi!Całkowity koszt naprawy 1000zł.

Muszę jeszcze wymienić tarczę od sprzęgła bo zaczyna mi się ślizgać ,może ktoś ma sposób na sprawną wymianę .....?????z góry dziękuję

Opublikowano

Szóstki nie miałem okazji rozpoławiać ale czwórkę? Wczoraj...

2godz 30min rozjeżdżania, 2godz przywiezienie części i przekładka, zjechanie tez 2godz 30min.

Dwie osoby non-stop przy traktorze...

Naszego w sumie 4 razy rozpoławialiśmy, 3 razy urwał nam śruby na kole zamachowym, teraz nowe koło założyliśmy -520zł...

Ale ogólnie nie są części drogie, tarcza 80zł bodajże, łożysko chyba 40zł :)

Ciągnik 2400mth :)

Rozpołowienie jest sprecyzowane na poziomie C-360, tylko maski nie trzeba zdejmować :)

Jak porozkręcacie i na wózkach będzie to łyżkę we wał kardana i jedna osoba odjedzie przodem :)

Do skręcenia docisk zakładasz do skrzyni i przy zjeżdzaniu muszą śruby od kola zamachowego trafić, najlepiej od dołu okienkiem natrafić jedną, dopchnąć jeszcze silnik i przekręcić za kolo zamachowe, -pięknie wszystkie powinny się wpasować :)

Płyn chłodniczy trzeba spuścić, olej hydrauliczny, 3 węże hydrauliczne trzeba rozpiąć, jeden ssawny z hudrauliki do pompy wspomagania, 2 paliwowe, 2 od nagrzewnicy, a elektryka... elektrykę 5 min odpina się :)