Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Mam do was pytanie. Mam "okazję" zamienić Fendta 310 88r. na Same Silver 90km 99r. Ciągniki są w porównywalnym stanie (bardzo dobrym). Same ma przedniego TUZ-a i chodził w Turze. Ma podłokietnik z przyciskami. Fendt ma nieco ponad 10 tys. mth a Same 6,5 tys. Czy według was warto zamienić? Czy Same ściągnie mi czwórki obracane Kverneland (zabezpieczenia śrubowe), Prasę Vicon RF 130 z rotorem, rozrzutnik LeBoulch tandem 9T i agregat uprawowo-siewny 3m?

Opublikowano

Myślę, że warto zamienić tego fendta na same, bo same po1 jest aż 11lat młodsze, po 2 na pewno tańsze w eksploatacji, a po 3 znacznie mniej wyeksploatowane. Z tymi maszynami, które w/w raczej da radę, bo parametry same i fendta są podobne. Aha i jeszcze 1 fendt nie posiada rewersu, a same tak, a to ogromna różnica. Dla porównania parametrów fendta : Fendt traktoreiden teknisiä tietoja i same: Same traktoreiden teknisiä tietoja

Opublikowano

Powiem Ci tak... będzie miał bardzo bardzo ciężko w tych maszynach no i więcej bedzie palił. W tych pługach pewnie przód będzie fikał. Ale jeśli chodzi o wyposażenie i wiek myślę że Same jest bardziej interesujące. Tylko że 12 tys na Fendta a 6,5 tys na Same to podobne bedzie zurzycie ciagnika tym bardziej że Same chodził z ładowaczem i pewnie ma suche sprzęgło więc możesz mieć problemy a jeszcze jedna sprawa... Do Same części nie są takie tanie uwierz mi... niektore elementy jak sprzęgło np. porównywalna cena do Fendta. Lepiej zmień na Fendta Farmera 311 z podobnego roku jak Same a napewno będziesz zadowolony.

Opublikowano

Ja mam Lamborghini także wiem ile kosztują części... docisk sprzęgła 3 tys. korek spustu oleju z przedniej osi 150 PLN śrubka łącząca tłumik ze słupkiem 200 PLN... Jaki masz przebieg w tym Silverze???

Opublikowano

Te ciagniki akurat kupował ojciec... Bylo bardzo blisko Fendta 412 Vario jednak dealer na naszym terenie którego juz z reszta nie miał dobrej opinii u ojca no i wyszło jak wyszło. Ale jeszcze nic straconego... dla ojca bardzo podobaja się Fendty nawet w tym roku miał ich 6 na podwórku więc miał porównanie w wykonaniu i w komforcie z DF i Lambo. Pamietaj jeszcze jedna rzecz że w Fendtcie jest oddzielny obieg hydrauliki, 2 pompy hydrauliczne no i masa... Same jest bardzo delikatny i do tego silnik bardzo mułowaty. Jak nie przyłożysz to nie pojedziesz, więc trudno bedzie Ci się przyzwyczaić. Ale wybór należy do Ciebie... Wiesz co masz a tamtego ktoś sprzedaje ale nie wiesz do końca dlaczego...

Opublikowano

no i widzisz... na 7000 godzin 2 razy robione. Fendt ma turbomatic i jak jest normalnie eksploatowane to wychodzi bardzo długo. Kolega ma 612 turbomatica rok jak pisze na tabliczce 77 przebieg tak naprawde nie wiadomo bo na 300 godzinach sie zatrzymał. Ma go już prawie 10 lat a teraz kupił JD 6630 Premium i miał Fendta sprzedac. Jednak ze wzgledów ekonomicznych powiedział że u niego w gospodarstwie Fendt dostał dożywocie. W ciągu prawie 10 lat zmienił tarcze od przedniego napędu które kosztowały 500 PLN. Ale to twierdzi że przez opony bo pozakładał tył 650 i przód 580 by mógł lepiej wciągać PRT na pryzmy z kukurydzą bo kosi usługowo. W ubiegłym roku bez napędu przewoził sezon kukurydzy z tym PRT i nigdzie go nikt nie wciagał na pryzmę a JD z HTSem kilka razy był wciągany

Opublikowano

silver to to samo co lambo premium? to zapomnij chyba że z 700kg w przedni tuz włożysz, ten ciągnik bez obciażników z UG 5x35 przód wietrzy, oszczędny jest ale lekki i silnik na turbinie czuć turbodziure, wiesz co masz jak nic się z fendem nie dzieje, to wiesz... "zamienił stryjek sierke na kijek" he eh

ps. te ceny części do sdf to masakra, nie wierze że do fendta czy jd mogą być droższe!!!

Opublikowano

700 kg to za dużo na niego. Do naszego Agrotrona 150.7 założyliśmy gruszke 1000 kg by w przyczepie zbierającej lepiej chodził bo miał problemy z uciągnięciem na łace i na pryzmie. Po zebraniu 50 ha trawy przednia oś PADŁA. Ojciec nie bedzie jej naprawial gdyż jak to twierdzi brat bedzie wolniej jeździł...

Opublikowano

@ferdek07 turbodziure to czuc w zetorze (forterra), mi jakos ta w same nie przeszkadza.

docisk rzeczywiscie byl drogi, ale reszta czesci jesli dobrze pamietam jest relatywnie tania. przednia os robilem 2 razy, czesc rzeczy orginal, to co sie dalo regenerowane, wymienialem wtryski, regenerowalem turbo i w porownaniu np. do MFa to duzo mniejsze koszty napraw i czesci byly.

tez uwazam, ze 700 kg to za duze obciazenia dla tych ciagnikow i w obrotowym plugu raczej nie bedzie rewelacji :)

Opublikowano

Dzięki wszystkim za porady. Jednak nie będę go zamieniał bo chyba się nie opłaca.

@brzozak2 A w swoim Same wymieniałeś całe wtryski czy tylko końcówki? Ile kosztowała regeneracja Turbo i na czym to polegało?

Dużo te naprawy dały mocy silnikowi? Bo mój Fendt jest jakiś słaby i wolno wchodzi na obroty jak na te konie i też myśle nad taką naprawą?

Aha i po czym poznałeś, że turbina jest do regeneracji?

Opublikowano

tylko koncowki i dalo to takiego kopa jak powinno gdy paliwo jest prawidlowo rozpylone, niestety i*****a ktory je zamowil, wzial o numer wieksze nie informujac mnie o tym, takze aktualnie jezdze na za bogatej mieszance i kopce jak stary rupiec, postaram sie to zmienic w zimie.

turbo zostalo uszczelnione, po czym dostalo takich oporow, ze walek sie ukrecil. ale czesci tanie, walek zrobiony "za darmo".

przez turbo olej przeciekal.

Opublikowano

To pewnie ja w swoim tez będę musiał wymienić te końcówki. Sam je zmieniałeś? Duzo przy tym roboty?

A u mnie olej z turbiny nie cieknie ale myślałem że może to przez nią ciągnik nie ma mocy.

Opublikowano

stan turbo najlepiej ocenic po zdemontowaniu, chociaz jak ktos ma pojecie to nie potrzeba. jesli koncowki nie rozpylaja dobrze paliwa, to czesc energii chemicznej jest tracona, spada sprawnosc, a zatem osiagi silnika.

przy same grzebalo w sumie 5 osob :) wiec ciezko powiedziec czy osoba trzymajaca klucz 17, czy jakis imbus jest odpowiedzialna :)

Opublikowano

pierwszy raz byly robione te rzeczy, padly przy 6500 mth. paliwo caly czas normalne leje, tura ni ma.

przednia os padla od jazdy z wlaczonym przednim napedem, bo cos nie chcialo rozlaczac. sprzeglo pada od pracownikow, ktorzy nie umieja wlaczac polowych biegow, chociaz pokazywalem im i tlumaczylem kilkadziesiat razy.

Opublikowano

W Twoim samcu też jest tak że mtg liczy równo z godzinami zegarowymi niezależnie od obrotów? Na jakim oleju cały czas ganiasz i czy z ciągnikiem z turbem obchodziliście się "delikatnie" tzn troche popracował zanim zgasł itp :) ?