Skocz do zawartości

Opłacalność produkcji czosnku

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
36 minut temu, macbago napisał:

Od czego mogą tak żółknąć liście dolne liście? 

IMG_20200525_170432.jpg

Odkop ostrożnie ziemię dookolo czosnku i zobaczysz od czego co żółkną. Jak będziesz miał biały nalot lub bardzo zbliżonego to masz grzyba. Jak nic takiego nie będzie to może być od wilgoci. Ostatecznie może być robak jednakże bardziej skłaniam się do grzyba.

Opublikowano
2 godziny temu, macbago napisał:

No właśnie żadnego nalotu ani nic podobnego nie ma. Przeciąłem 3 sztuki i żadnego śladu zerowania też nie ma. 

Mam tak samo, liście od dołu żółte, brak oznak żerowania szkodników, brak oznak grzyba. Najprawdopodobniej dochodzi albo przymrozki go poturbowały

Opublikowano
10 godzin temu, macbago napisał:

Od czego mogą tak żółknąć liście dolne liście? 

IMG_20200525_170432.jpg

nie jestem wielkim znawcą, sam mam różne problemy z czosnkiem i ciężko znaleźć rozwiązanie. Ale na liściach tych jeszcze zielonych są plamy, z tego co ostatnio szukałem to jest duża szansa że to wciornastki. Nie załamuje się liść jakby ktoś je podciął? Tutaj takie znalezione w necie: "Wciornastek w cebuli, czosnku, szczypiorze, a także innych uprawach warzywnych, najszybciej rozpoznamy po srebrzystych plamach. Czosnek zaatakowany nie będzie tworzył ząbków, natomiast szczypior jest zazwyczaj zdeformowany. Jeżeli nie zaczniemy reagować na szkodnika, rośliny zaczynają zasychać. Cechą charakterystyczną dla wszystkich wciornastków są czarne kropki, które wskazują na obecność odchodów tych owadów."

Opublikowano

macbago napisał:

No właśnie żadnego nalotu ani nic podobnego nie ma. Przeciąłem 3 sztuki i żadnego śladu zerowania też nie ma. 

Możesz dać siarczan magnezu z mikro i potas, do tego topsin i huwa san

Opublikowano

Macbago kup sobie  lupę i sprawdź ,czy nie masz nicienia. U mnie dalej skarłowaciały czosnek mocno trzyma się w ziemi , system korzeniowy nawet nie podjedzony i choć byłem przekonany , że to zgnilizna, po sprawdzeniu lupą niestety potwierdziły się moje obawy.. Po ostatnim zabiegu Signum ogólnie poprawiła się kondycja plantacji,  nawet takich skarłowaciałych ,jakby lekko się odbiły. Przy okazji nematocydów , oficjalnie wjechał nowy środek do stosowania przed sadzeniem (link niżej).

Co sądzicie o użyciu Propulse 250 SE z subst. czynnymi

Fluopyram (związek z grupy benzamidów) - 125 g/l (11,77%) protiokonazol (związek z grupy triazoli) - 125 g/l(11,77%)  na próbę choćby przyduszenia nicieni? 

https://www.warzywa.pl/ochrona/velum-prime-nowy-nematocyd-do-stosowania-w-ziemniakach-i-uprawach-warzyw-korzeniowych/

Opublikowano

Witam. Mój czosnek ma też suche końcówki ,ale ma też miejscami na główce zielokowo-niebieskawe ogniska grzyba ale bardzo mało. Czym prysnąć na tego grzyba? Było pryskane topsinem dwa razy co dwa tygodnie ale już miesiąc temu. Teraz pada co drugi dzień i jednak grzyb się rozwiną. Były też przymrozki dość powazne. Muszę szybko reagować tylko czym psikac? 

Switch 62,5 da radę na tego grzyba?

Opublikowano
13 godzin temu, Esperanzo napisał:

Macbago kup sobie  lupę i sprawdź ,czy nie masz nicienia. U mnie dalej skarłowaciały czosnek mocno trzyma się w ziemi , system korzeniowy nawet nie podjedzony i choć byłem przekonany , że to zgnilizna, po sprawdzeniu lupą niestety potwierdziły się moje obawy.. Po ostatnim zabiegu Signum ogólnie poprawiła się kondycja plantacji,  nawet takich skarłowaciałych ,jakby lekko się odbiły. Przy okazji nematocydów , oficjalnie wjechał nowy środek do stosowania przed sadzeniem (link niżej).

Co sądzicie o użyciu Propulse 250 SE z subst. czynnymi

Fluopyram (związek z grupy benzamidów) - 125 g/l (11,77%) protiokonazol (związek z grupy triazoli) - 125 g/l(11,77%)  na próbę choćby przyduszenia nicieni? 

https://www.warzywa.pl/ochrona/velum-prime-nowy-nematocyd-do-stosowania-w-ziemniakach-i-uprawach-warzyw-korzeniowych/

Grzybowym na nicienie? 🤔 Bez sensu? 

Opublikowano (edytowane)

Zobacz sobie na substancje czynną w jednym i drugim , który oficjalnie jest na nicienie. Różni je % zawartości i sposób aplikacji. To ,że oficjalnie nie jest na nicienie , nie znaczy , że ich trochu nie przyhamuje, bo na całkowitą eliminacje nie ma szans. Proszę o własne sugestie 

Edytowane przez Esperanzo
Opublikowano
6 godzin temu, astrzab napisał:

Witam. Mój czosnek ma też suche końcówki ,ale ma też miejscami na główce zielokowo-niebieskawe ogniska grzyba ale bardzo mało. Czym prysnąć na tego grzyba? Było pryskane topsinem dwa razy co dwa tygodnie ale już miesiąc temu. Teraz pada co drugi dzień i jednak grzyb się rozwiną. Były też przymrozki dość powazne. Muszę szybko reagować tylko czym psikac? 

Switch 62,5 da radę na tego grzyba?

Mialem cos takiego, po wykopaniu 2 tygodnie czosnek do wyrzucenia... w miejscu zielonego zabki bez smaku i gnija

Opublikowano (edytowane)

IMG_20200527_161636825_HDR.jpg

Mój grzyb w czosnku został rozpoznany i jest to Sclerotium cepivorum . Trzeba spysnac tebukonazolem lub kaptanem. Takie info otrzymałem od znajomego z UWM Olsztyn który zajmuje się fitopatologia. Może komuś pomoże taka informacja

IMG_20200527_160523273_HDR.jpg

IMG_20200527_160615901_HDR.jpg

IMG_20200527_160645071_HDR.jpg

IMG_20200527_160914591.jpg

IMG_20200527_160855332.jpg

Edytowane przez astrzab
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, astrzab napisał:

IMG_20200527_161636825_HDR.jpg

Mój grzyb w czosnku został rozpoznany i jest to Sclerotium cepivorum . Trzeba spysnac tebukonazolem lub kaptanem. Takie info otrzymałem od znajomego z UWM Olsztyn który zajmuje się fitopatologia. Może komuś pomoże taka informacja

IMG_20200527_160523273_HDR.jpg

IMG_20200527_160615901_HDR.jpg

IMG_20200527_160645071_HDR.jpg

IMG_20200527_160914591.jpg

IMG_20200527_160855332.jpg

Mowa tez o tych zielonych plamkach? Dzieki dobrze wiedziec na przyszlosc