Skocz do zawartości

Opłacalność produkcji czosnku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,czym obcinacie  czosnek po wysuszeniu,wiem  że niektórzy obcinają takimi prostymi sekatorami jednak u nas w sklepach nie mogę tego dostać ,prosiłbym o jakieś namiary na sklep internetowy z góry dziękuję.Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

1.arkus -prawdopodobnie

2.harnaś

3.hiszpan

Ahhh ta zima, czy właściwie można tak nazywac. W msc kilka por roku

A jeszcze jedno jak to jest z S i Mg  w czosnku ile można sypnac czy sobie darować?

Edytowane przez janczar810
Opublikowano

Do bardziej doświadczonych tutaj.mój czosnek wygląda podobnie jak u kolegi powyżej. Czy taki mróz ( -5,-6 )go zetnie.?Zero pokrywy śnieżnej. Odmiana Harnaś.

Opublikowano
51 minut temu, Marcin napisał:

Do bardziej doświadczonych tutaj.mój czosnek wygląda podobnie jak u kolegi powyżej. Czy taki mróz ( -5,-6 )go zetnie.?Zero pokrywy śnieżnej. Odmiana Harnaś.

jak nie będzie wiatrów przy tym to spoko 

Opublikowano
panowie spokojnie podstawą do nie przemarznięcia to spoczynek zimowy gdzie jak ci czosnek nie ruszy będzie ok ale u nas w styczniu ruszyła wegetacja i ludzie się obawiają przemarznąć może nie da rady ale przypalić go przypali
Opublikowano
kolego nic ci to nie da bo kompleks glebowy nie trzyma jako tako siarki, poczekaj nie goraczkuj się poczekaj na marzec jak będzie roślinka miała z 15cm wysokości i będzie ciepło do tego jeszcze i w tedy rozsiej sobie saletrosan, masz tam azot dłużej uwalniający się i siarkę do tego a teraz nic ci to nie da bo i tak nie weźmie ci jej, a jak już wolisz to daj mu z dwa opryski w kwietniu i z dwa w maju siarczanem magnezu dolistne i wtedy szybciej ci pobierze azot i lepsze główki zbuduje
Opublikowano

ok. 

Mam jeszcze jeden problem który zaprząta mi głowe, otóż na jesień nie używałem żadnego herbicydu ,bo chwastów nie było. Aktualnie widzę łądne młode siewki młodych chwastów, i tu pytanie czy zwykły Stomp wystarczy ? czytam etykiete i widzę stosowanie 1-2liście więc było by ok. na jednoliścienne fusilade. 

Opublikowano
Stomp raczej by wystarczył, fusilade też możesz zastosować, to już zależy od ciebie ale stomp tak samo powstrzyma dwuliscienne a tu tylko jednoliscienne, coś słyszałem że pendigamina występujaca w stompie opuznia strasznie wegetacje, więc jak masz tylko jednoliscienne to może spróbuj tym fusilade
  • Thanks 1
Opublikowano
Z tego co się orientuję to z zarejestrowanych środków na 2liscienne jest jeszcze boxer 800ec tylko ze jego stosujesz od 1-2lisci właściwych, potem to już tylko goal albo galigan jak jest większy czosnek ale on nie jest zarejestrowany :/
  • Thanks 1