Skocz do zawartości

zaczęliście już sezon ziemniaczany ??

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

poczekaj poczekaj wysprzedadzą te sieradzkie mondrale teraz to pozniej cena podskoczy bo np w naszym terenie tak jak mowie 3-4 bulwy tylko i jeszcze male wiec ziemniakow nie ma przez ta susze...

Cena może i podskoczy po niedzieli jak przyjdzie +30 i wszystkim takim małym fiutkom jak ty te nędzne pyruszki padną w ciągu trzech dni a wtedy my w sieradzu będziemy kasować bo mamy bardzo ładne ziemniaki i sypią jak szalone.

A i nie pierdzielcie głupot że zaniżamy ceny bo się tylko ośmieszacie i potwierdzacie że nie macie bladego pojęcia o tym jak wygląda handel młodym ziemniakiem.

Opublikowano

Hehhehe niech i tak będzie , ale tak na serio to naprawde za szybko ta cena leci na dół , a szkoda bo ziemniaka naprawdę nie ma tyle co po inne laty .A co będzie na jesień skoro teraz cena jest 0,80-1.00 za kg to ile będzie na jesień ?0.40 groszy?

Opublikowano (edytowane)

Zrozumcie ze jest duza wydajnosc jak na wczesne i kazdy kopie na potege zeby sprzedac po lepszej cenie bo ta skacze raz w gore raz w dol ale ogolna tendencja jest spadkowa

Sieradz mial przykrytych sporo hektarow i jeszcze tego nie wykopal a juz na gieldach pojawiaja sie ladne ziemniaki gruntowe i nikt nie czeka bo moze byc roznie.

W kaliszu gielda jest mala a w lodzi zostal zmniejszony sektor ziamnaka w wyniku czego juz teraz brakuje miejsc wiec w pelni sezonu sieradzacy beda zawalac inne gieldy.. Nie wiem jak u was ale u nas ruscy zaczynaja sie krecic za towarem cena ok zlotowki

Dlatego że uciekacie z nimi bo ich macie dużo i boicie się że wam nie zgniją

:blink: :lol: :lol: :lol: :lol:

Edytowane przez przemol87
Opublikowano

Cena może i podskoczy po niedzieli jak przyjdzie +30 i wszystkim takim małym fiutkom jak ty te nędzne pyruszki padną w ciągu trzech dni a wtedy my w sieradzu będziemy kasować bo mamy bardzo ładne ziemniaki i sypią jak szalone.

A i nie pierdzielcie głupot że zaniżamy ceny bo się tylko ośmieszacie i potwierdzacie że nie macie bladego pojęcia o tym jak wygląda handel młodym ziemniakiem.

pewnie sypią. Ale jak już wykopiesz to drugi raz już nie zbierzesz a cena będzie opuszczona na maxa. A na pewno tyle nie macie żeby kraj zarzucić ziemniakami do przyszłego sezonu. Ja wiem na czym handel polega. Na pewno nie na tym żeby za darmo oddać tylko wyciągnąć ile się da. W zeszłym roku młody na koniec czerwca był tańszy niż w lipcu a wydajność na pewno nie porównywalna.

Po za tym zawsze można z sieradzem zrobić porządek we wrocławiu bo rolnik może swoje płody sprzedawać w swoim lub sąsiednim województwie a dolnośląskie z łódzkim nie sąsiaduje. :P

Opublikowano (edytowane)

kombajnami

u nas na polu zawsze podstawiane jest auto, na kombajnie sie wazy i prosto na samochod i gielda.

w lipcu czy sierpniu kopiemy czasami na przyczepy jak samochod nie wroci z gieldy i pozniej tylko przeladunek i kopanie nastepnego kursu

Opublikowano (edytowane)

anną ale prosto we worek,wytrzasacze sa wylaczone a 360 ma ok 1400-1600 obrotów

z kombajnu zdjety jest kosz i zalozona jest platforma jesli ktos bardzo chce to moge wrzucic fotki

Opublikowano (edytowane)

to jak byś mógł to wrzuć, bo w przyszłym roku chciałbym zrobić podobny biznes. Dużo sadzisz ziemniaków, i ile dziennie na giełdzie sprzedajesz?

Edytowane przez daniel18
Opublikowano

pewnie sypią. Ale jak już wykopiesz to drugi raz już nie zbierzesz a cena będzie opuszczona na maxa. A na pewno tyle nie macie żeby kraj zarzucić ziemniakami do przyszłego sezonu. Ja wiem na czym handel polega. Na pewno nie na tym żeby za darmo oddać tylko wyciągnąć ile się da. W zeszłym roku młody na koniec czerwca był tańszy niż w lipcu a wydajność na pewno nie porównywalna.

Po za tym zawsze można z sieradzem zrobić porządek we wrocławiu bo rolnik może swoje płody sprzedawać w swoim lub sąsiednim województwie a dolnośląskie z łódzkim nie sąsiaduje. :P

A patrzy ktoś w ogole na to czy sąsiaduje czy nie? bo sie nie spotkałem z tym

Opublikowano (edytowane)

anną ale prosto we worek,wytrzasacze sa wylaczone a 360 ma ok 1400-1600 obrotów

z kombajnu zdjety jest kosz i zalozona jest platforma jesli ktos bardzo chce to moge wrzucic fotki

wrzuć wrzuć bd bardzo wdzieczni;D

hmm no to przeciez jak prosto we worek to leci jak popadnie duze male hmm? jak sobie z tym radzisz?

Edytowane przez Kondzioo
Opublikowano (edytowane)

Jak tak dalej pójdzie to cena ziemniaka młodego będzie taka jak na jesień....... :( :( :( , rok suchy a tu cena cały czas w dół.Jaka cena jest na dzień dzisiejszy Kalisz-Sieradz? Spotkał się ktoś poniżej 10 zł za woreczek 15 kg?

w niedziele w kaliszu mozna bylo kupic na przerzut za 9zl,we wtorek po 8 za worek

w lodzi w poniedzialek w poludnie 19 zloty cena wywolawcza,a wieczorem spadla do 15 i taka sama byla we wtorek natomiast nie bylem w srode ale podobno 10 i nie mial kto kupic

kazda obrobka mechaniczna obija ziemniaka mlodego ziemniak wiec kopanie na luz a pozniej workowanie nie wchodzi w gre(niektorzy tak robia). nawet na samochodzie kazda nowo dolozona sichta jest przykrywana bo na rynka kazdy patrzy czy ziemniaki sa mokre czyli swieze

Opublikowano (edytowane)

no ale nie obijają sie ziemniaki? bo jak przeciez przeleci przez te tasmy to bedzie zaraz czerniec ziemniak...

Wiecie ja to zbieram recznie ;D kopaczka konna przerobiona do ciapka i heyah ;D

Edytowane przez Kondzioo