Studia, Mechanika i budowa maszyn czy mechatronika politechnika Lubelska
-
Podobna zawartość
-
Przez dohc
Witam. Razem z rodzicami prowadzę gospodarstwo rolne ukierunkowane na produkcję mleka+ opasy, obrabiamy jakieś 35 ha z czego ok. 20 ha własnych istnieje możliwość wydzierżawienia kolejnych 20 ha w przeciągu kilku lat. W związku z tym, że ukończę studia (nie związane z rolnictwem) na kierunku Mechanika i Budowa Maszyn, zamierzam pracować w zawodzie. Z drugiej strony rodzice z racji wieku i sytuacji przepiszą gospodarstwo na mnie. W zaistniałej sytuacji rodzą się następujące pytania: czy możliwe jest pogodzenie pracy w zakładzie z pracą w gospodarstwie? Na jaki zmienić profil produkcji (oczywiście taki na którym da się jakkolwiek zarobić) by było łatwiej pogodzić obowiązki?
Wiem o tym, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Być może ktoś znalazł/znajduje/znajdował się w takiej samej bądź podobnej sytuacji i szukał/szuka/znalazł rozwiązanie. Mam nadzieję, że czytający zrozumieją o co mi chodzi. W razie potrzeby mogę podać więcej szczegółów. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
-
Przez IMATEUSZI
Jaki kierunek? Szkoła? tak aby w przyszłości była możliwość pracy na gospodarstwie lub w branży rolniczej. ?
-
Przez anka899
Witam czy polecacie studia na SGGW rolnictwo, a może w WSA w Łomży ? Jakie są wasze opinie? jakie przedmioty?
-
Przez DanioTraktorzysta
Witam. W tym roku kończę technikum rolnicze i zamierzam iść dalej na studia. To co mnie interesuje to wszelka technika rolnicza. Szukam dobrej uczelni z dobrze wyposażonym warsztatem praktycznym i odpowiednim podejściem do studenta. Chętnie rozważę się każdą uczelnię lecz wolałbym aby były one umiejscowione w jakichś większych miastach i najlepiej na południu kraju.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
-
Przez DanioTraktorzysta
Witam. Właśnie stoję przed wyborem studiów. Kierunek już wybrałem (Technika rolnicza i leśna) i jestem na etapie szukania dobrej uczelni. I nasuwa się pytanie "gdzie?". Podajcie swoje propozycje i opiszcie, dlaczego ta uczelnia?. Bardzo prosiłbym zwłaszcza o wypowiedzi absolwentów i aktualnie studiujących.
Proszę opisać:
-Jakie są wymagania aby się dostać?
-Ilu chętnych/dostających się na dany kierunek?
-Atmosfera na uczelni i kierunku?
-Kadra dydaktyczna?
-Zaplecze praktyczne?
-Akademik?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
-

Rekomendowane odpowiedzi
Wynajem maszyn łąkowych co o tym myślicie
Budowa chlewni