Skocz do zawartości

Co dalej z gospodarstwami?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

taki taki malutki może ?   ;)

Tak bo wujcio marko siedzi  babci Marylce w kieszeni,    :D  tylko na forum pierwszy farmer    :P    ale Podlasia     :lol:  Taki Hadziuk z kozami      :P     :D     

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Tylko mimo łebskich rodziców młodzi nie chcą gospodarstw przejmować np. na powyższych moich przykładach. Większość poszła do roboty i tyle... 

Dobry start ,to wykształcenie  i już na stracie w pewnym stopniu dorobienie ( własne domy ) .  Teraz im tylko na przyjemne życie pracować pozostało . 

Opublikowano

Widzis mnie noe krec takie filmiki bo ja nikomu niczego nie musze zazdroscic tak jak ty haha

zobaczyłes wkoncu co to znaczy farma ? to zejdz na ziemie albo i pod  :D

aaaa i jak sie ma do tego ta twoja płyta gnojowa ? widzisz ją tutaj gdzies? zacofani oni tam co ?  :D  :D  :D

Opublikowano

Elwaro= Człowieku , czego ciebie nauczyli w tej szkole , że byk na byku i byka pogania ? Chcesz uchodzić za cwaniaka , a wysłowić sę w języku ojczystym nie potrafisz !

specjalnie napisałem tak dla ciebie bo ty do rozgarniętych wiadomo nie należysz :lol: to ci ułatwiłem B) dobry start do ze dwie bańki na końcie bo jedna dziś to już mało żeby fikać 

Opublikowano (edytowane)

To może rysować spróbuj , to będzie twój poziom :P:D . Taaa , ty zawsze na dwóch bańkach :P .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano (edytowane)

aaaa i jak sie ma do tego ta twoja płyta gnojowa ? widzisz ją tutaj gdzies? zacofani oni tam co ?  

Co z tego ,że tam nie ma ,jak tu ma być ? 9 m/3 betonu b20 kosztuje około 2,5 tyś ,więc kombinuj kolego ,lub już pakuj walizy i za granicę . ;)  :D

Luke 16 . A jak sprawa wygląda z popytem na Twoje usługi ? Pytam ,ponieważ w moich stronach inseminatorzy już praktycznie zakończyli swoją działalność ,gdyż weterynarze świadczą te usługi , przy tym leczą ,monitorują przez usg itp.  

Edytowane przez Meg5
Opublikowano

Hodowla bydła to najgorsza robota. Mam i wiem, co mówię. Kiedyś opublikowano ranking najgorszych zawodów świata, to hodowla bydła była w czołówce. Meg5 rajcuje się, że ma na nowe auto, tymczasem inni jeżdżą lepszymi autami, zarabiając na nie dużo mniejszym wysiłkiem, nie robiąc w smrodzie i nie babrając się w g..nie. Tak, nazywajmy rzeczy po imieniu, większość nie miała dobrej pracy na etacie, dlatego ciągnie do gospodarstwa, bo robili za 1,5 tysiąca i to na nockach, ale mam w rodzinie ludzi, którzy pracują w powiatowych miastach i mają na lepsze auta, domy i w ogóle życie. I jakim kosztem? Dużo mniejszym, norma godzin, premie, urlop. A przy bydle? Masakra. Co innego mieć dobrą ziemię, obsiać rzepakiem/pszenicą, ale nie robić przy hodowli.

Opublikowano

Luke 16 . A jak sprawa wygląda z popytem na Twoje usługi ? Pytam ,ponieważ w moich stronach inseminatorzy już praktycznie zakończyli swoją działalność ,gdyż weterynarze świadczą te usługi , przy tym leczą ,monitorują przez usg itp.

Nie jestem do końca samym inseminatorem. Bo jestem technikiem weterynarii. Dodatkowo pracuje w sporej klinice. Robię USG, leczę, itd. A mucki nie zaciele bez jej wcześniejszego sprawdzenia. U nas zwykłych insemonatorow trochę wycialem z resztą jeden tak robił jak robił że nigdy nie wiadomo czy bo ani słomki ani kwitka, drugi poszedł na emeryturę ale ten był spoko facet, trzeci jest tak przemądrzały że nikt go nie chce brać. Do leczenia też nie ma kogo bo raz że stare dziadki a dwa nie chce im się jeździć bo na ubojniach grubą forsę zarabiają. Odkąd zmieniłem auto czyli 20 czerwca do dzisiaj zrobiłem ponad 16 tyś km... Ale nie oszukuje ludzi co robili inni. No i wybór bo nie uwiazalem się do jednej firmy inseminacyjnej.

Opublikowano (edytowane)

U mnie  młoda kadra weterynarzy ,no i są świetni w tym co robią .  Inseminatorzy nie maja szans . Ty jako technik ,jak najbardziej jest przyszłość przed Tobą ,bo  samą usługę inseminacji cienko wiedzę . 

Hodowla bydła to najgorsza robota. Mam i wiem, co mówię.

To po co to robisz ? 

Meg5 rajcuje się, że ma na nowe auto

Ja się nie rajcuje bo nie ma czym, tylko ktoś zapytał ,kogo stać w gosp. Ilu przeciętnych zjadaczy chleba ,stać na te lepsze samochody i mają lepsze prace i zarobki ? Ilu ? Ty masz zdrowy wzrok ? Wiesz ile osób z mojej miejscowości ma nowe samochody ? Dwie ,ja i gość co pracował lata w Petrochemii i dostał udziały . Reszta tłucze stare repcie .  

Rzuć w choler te krowy ,jak tak sobie przy nich żyły wypruwasz i idź ,zatrudnij się w jakieś firmie i  daj Ci Boże żebyś 3-4 tyś zarabiał przy tym się nie napracował . Znam ludzi dorobionych pracujących poza rolnictwem ,ale to są ludzie którzy nic  mniej jak nie więcej pracują  jak ja .   Jak to wszytko  pięknie wygląda ,jak się z boku patrzy i wyciąga wnioski tylko po tym  co się widzi .   Przypadkowych ludzi co im się udało dojść do czegoś lekką ręką  jest mały % ,inni ciężko pracują na to co mają . 

A przy bydle? Masakra. Co innego mieć dobrą ziemię, obsiać rzepakiem/pszenicą, ale nie robić przy hodowli.

Ludzie ,bierzcie życie w swoje ręce ,to od Was zależy ,jak i gdzie skończycie . Nie zazdrośćcie innym lepszego życia ,tylko bierzcie z nich przykład  i dążcie do tego samego .     

Sprzedaj krowy , za nie  dokup ziemi ,lub lepszy sprzęt ,obsiej zmienię i idź do pracy . Zawsze jest jakieś wyjście ,a najgorsze  co może być , to narzekanie i czekanie na cud ,który sam i tak nie nadejdzie . 

Edytowane przez Meg5
Opublikowano

Co z tego ,że tam nie ma ,jak tu ma być ? 9 m/3 betonu b20 kosztuje około 2,5 tyś ,więc kombinuj kolego ,lub już pakuj walizy i za granicę . ;)  :D

co ja poradze ze taka otepiała jestes ?  :D

mnie chodzi o to by pokazac w jakim bantustanie mieszkamy a ty sie lansujesz tym ze spełniasz wymogi bantustanu  :D

Opublikowano

Ty za to jesteś jak mój sąsiad . Wie jak ma być ,tylko nie wie jak tego dokonać .  :lol:

Weź sprawy w swoje ręce i zamiast oglądać filmy na YT , Ty zacznij być ich bohaterem .   :rolleyes:  Kurcze ,nie pamiętam w którym to sklepie było ,ale były tam na promocji   walizki  z kółkami ... ;)  :D  

A co do tej  płyty ,tak jak już pisałam ,moja tępota od zawsze była widoczna ,więc wybudowali mi ją za darmo ,ja się tylko ze 3 razy do agencji przejechałam ? :)

Opublikowano

Wszędzie trzeba zapierda.... żeby coś mieć, nie licznym udaje się inaczej. Jak myślisz i chcesz coś zrobić zawsze masz większe szanse na to że coś osiągniesz niż w przypadku gdy usiądziesz i będziesz tylko narzekać. Wracając do płyty jak @Meg5 powiedziała jak dobrze byś kombinował miałbyś,  w moim przypadku można powiedzieć że mi zapłacili za to że ją będę miał bo za połowę tego co przyznali zrobiłem, co prawda trzeba było w pocie czoła pracować ale nie ma nic za darmo, no chyba że narzekanie.

Opublikowano (edytowane)

no ja tam płyty budował nie bede  :D nawet za pół darmo  :D

na co mi beton na polu ?  :D

meg

nie martw sie o moje walizki, najwyzej oddam w dzierżawe za konkretna stawke i bede liczył czysty pieniądz a ty buduj sobie płyty, silosy do kiszonek, nastepnie płac za wode po 10zł za m3 itd  ;)

a do takiego poziomu i tak nigdy nie dojdziesz bo to nie kraj do tego  :D

pozostaje ci tylko zaklinac rzeczywistosc  ^^

http://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/rosliny-oleiste/uprawa-soi-w-usa-przyklad-z-gospodarstwa,73993.html

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano (edytowane)

przykro to ci bedzie jak cie zaczną nachodzic panowie z ochrony srodowiska w związku z nową ustawą azotanową  :D  

bo to ochrona srodowiska bedzie konrolowac a nie arimr także szykuj sakwe  ;)

oczywiscie bedą mieli pełny podglad do arimr

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano

U mnie  młoda kadra weterynarzy ,no i są świetni w tym co robią .  Inseminatorzy nie maja szans . Ty jako technik ,jak najbardziej jest przyszłość przed Tobą ,bo  samą usługę inseminacji cienko wiedzę . 

To po co to robisz ? 

Ja się nie rajcuje bo nie ma czym, tylko ktoś zapytał ,kogo stać w gosp. Ilu przeciętnych zjadaczy chleba ,stać na te lepsze samochody i mają lepsze prace i zarobki ? Ilu ? Ty masz zdrowy wzrok ? Wiesz ile osób z mojej miejscowości ma nowe samochody ? Dwie ,ja i gość co pracował lata w Petrochemii i dostał udziały . Reszta tłucze stare repcie .  

Rzuć w choler te krowy ,jak tak sobie przy nich żyły wypruwasz i idź ,zatrudnij się w jakieś firmie i  daj Ci Boże żebyś 3-4 tyś zarabiał przy tym się nie napracował . Znam ludzi dorobionych pracujących poza rolnictwem ,ale to są ludzie którzy nic  mniej jak nie więcej pracują  jak ja .   Jak to wszytko  pięknie wygląda ,jak się z boku patrzy i wyciąga wnioski tylko po tym  co się widzi .   Przypadkowych ludzi co im się udało dojść do czegoś lekką ręką  jest mały % ,inni ciężko pracują na to co mają . 

Ludzie ,bierzcie życie w swoje ręce ,to od Was zależy ,jak i gdzie skończycie . Nie zazdrośćcie innym lepszego życia ,tylko bierzcie z nich przykład  i dążcie do tego samego .     

Sprzedaj krowy , za nie  dokup ziemi ,lub lepszy sprzęt ,obsiej zmienię i idź do pracy . Zawsze jest jakieś wyjście ,a najgorsze  co może być , to narzekanie i czekanie na cud ,który sam i tak nie nadejdzie . 

Meg, tak czytam Twoje posty i jestem w lekkim szoku, co się z Tobą porobiło,  :)   kiedyś byłaś normalna fajna kobitka, a teraz  dochodzę do wniosku, że Ty się marnujesz na wsi, Ty powinnaś pracować jako wiceminister od spraw propagandy sukcesu w ministerstwie rolnictwa.    :P

Opublikowano

Nie czepiaj się jednej z nielicznych na tym forum przedstawicielki płci pięknej . Widocznie ma się czym pochwalić , to czemu nie ? Robi coś co lubi , to czemu nie ? Skoro nie narzeka na stan majątkowy , to znaczy że robią to dobrze . Niema nic złego w tym , że próbuje innym podpowiedzieć jak robić , żeby zarobić ... , no a czasami się o robić . B)

Opublikowano

Meg, tak czytam Twoje posty i jestem w lekkim szoku, co się z Tobą porobiło,  :)   kiedyś byłaś normalna fajna kobitka, a teraz  dochodzę do wniosku, że Ty się marnujesz na wsi, Ty powinnaś pracować jako wiceminister od spraw propagandy sukcesu w ministerstwie rolnictwa.    :P

ot to ja to bym ja widział gdzies u boku niejakiej Bienkowskiej  :D bo za 6 tys (albo mniej) to pracuje złodziej albo idiota  :D

Opublikowano (edytowane)

Meg, tak czytam Twoje posty i jestem w lekkim szoku, co się z Tobą porobiło,   :)   kiedyś byłaś normalna fajna kobitka, a teraz  dochodzę do wniosku, że Ty się marnujesz na wsi, Ty powinnaś pracować jako wiceminister od spraw propagandy sukcesu w ministerstwie rolnictwa.   

Ja się nic nie zmieniłam Sean i ja się nie marnuję na wsi ,wręcz przeciwnie ,jak mogę wykorzystuję jej potencjał . Pewnie ,by Ci pasowało jakbym tu narzekała ,biadoliła ,jak jest źle i niedobrze ?  Ale ja naprawdę nie mam powodów do narzekania ,no może tylko pod względem , że nie mam takiego prawdziwego urlopu . 

Nie mam wygórowanych potrzeb ,nie mam zamiary dorabiać się nie wiem jak dużego majątku . Mi wystarczy po prostu żyć  i nie oglądać każdej 100 -ówki  nim ją wydam .

Ty i Tobie podobni narzekanie macie we krwi ,tylko co wam to daje , poza tym że psujecie sobie i innym atmosferę ? 

ot to ja to bym ja widział gdzies u boku niejakiej Bienkowskiej  biggrin.png bo za 6 tys (albo mniej) to pracuje złodziej albo idiota  biggrin.png

No w końcu bo jestem ...     :rolleyes:   

Edytowane przez Meg5
Opublikowano

Nie Meg, to Ty i Tobie podobni psujecie atmosferę,  że Ty masz niezbyt wygórowane potrzeby i zapierdzielasz taczką jak zapierdzielałaś, to nie głoś PROPAGANDY SUKCESU  W ROLNICTWIE zaraz.    :)    

Opublikowano (edytowane)

Meg 

nie załapałas skeczu ?  :D

powiem prosciej

ile masz zysku netto na 30 ha ? 

zapewne poniżej 6 tys miesiecznie takze sama sobie odpowiedz w jakiej grupie jestes wg wyżej wspomnianej  ;)

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano

Jak najbardziej załapałam ,Ty teraz łap.... :D

Nie Meg, to Ty i Tobie podobni psujecie atmosferę,  że Ty masz niezbyt wygórowane potrzeby i zapierdzielasz taczką jak zapierdzielałaś, to nie głoś PROPAGANDY SUKCESU  W ROLNICTWIE zaraz.    

Chcesz latać samolotem z przyczepami ,to Twoja sprawa ? Narzekaj dalej ....żeby tak za to narzekanie płacić jeszcze chcieli ,to byś się w końcu dorobił .  :D

Mi tam mój mały sukces wystarcza , a Tobie to nie pasuje . Nie musi przecież ?  ;)  

Ok ,chyba się zbieram stąd ,bo tu prawie same marudy  :lol: