Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Przymierzam się do budowy w gospodarstwie hali magazynowej o wymiarach powiedzmy 25x15x6m

Hala ma być przeznaczona przede wszystkim na zboże. Jednak możliwe jest składowanie tam innych materiałów/towarów/maszyn.

Potrzebuję informacji o technologiach budowy, które mogą zapewnić wytrzymałość ścian (powiedzmy przy nasypie ziarna na ścianę do wysokości 4-5 m).

Technologia ma być stosunkowo tania i wytrzymała. Dwie bramy wjazdowe po dłuższej i krótszej ścianie. Prosty dach.

Obecnie w kraju powstało wiele budynków tego typu, więc liczę na jak najwięcej informacji na ten temat :)

Opublikowano

ławy 80x 60 potem fundament z bloczka i ściana z silki ew z gazobetonu 600 lub poroterm. pionowy żelbet od ławy do samej góry co 3,5m jak kratownica i że 3 poziome wieńce w koło kratownica na dach. już masz.

Opublikowano

Kwestia utrzymania odpowiednich warunków w środku. Jak sądzicie, czy pustak nie będzie brał zbyt dużo wilgoci z zewnątrz? Przez co ziarno zboża może tracić na jakości?

Opublikowano

Witam. Planuje postawić magazyn na maszyny i zboże o wymiatał 15x35x5. Podpowiedź cię mi z czego najlepiej i najtaniej to wybudować i jaki orientacyjnie koszt budowy. Myślałem żeby cała z bloczków betonowych postawić a na dach konstrukcja stalowa i blacha z filcem

Opublikowano
Dnia 24.01.2020 o 19:49, Macius napisał:

Witam. Planuje postawić magazyn na maszyny i zboże o wymiatał 15x35x5. Podpowiedź cię mi z czego najlepiej i najtaniej to wybudować i jaki orientacyjnie koszt budowy. Myślałem żeby cała z bloczków betonowych postawić a na dach konstrukcja stalowa i blacha z filcem

Ja buduje obecnie 500 M2 to stan surowy otwarty wyszedł 180 000. Materiał to pustak żużlowy, wysokość 8 metrów. Teraz montaż dachu z płyty to około 130 000. 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie,
      Jestem na etapie podłączania nowej instalacji energetycznej i wodnej na gospodarstwie.
      Chciałbym od razu zaplanowac sobie miejsce do mycia maszyn rolniczych, od razu przy jednej robocie można podciągnąć siłę i wodę do takiego stanowiska.
      Jak to macie u siebie rozwiazane? Na co zwrócić uwagę? Co powinno być na takim stanowisku? Jak odprowadzać błoto z takiego miejsca?
    • Przez Percinowak
      Wynalazek o którym piszę ma już ponad 150 lat ! Co oznacza, że dzisiaj można go zbudować TYLKO w wersji LEPSZEJ, bardziej efektywnej/wydajnej. Wszystkich zainteresowanych zapraszam do kontaktu oraz do wczytania się w temat : "Hot Box" Horace-de-Saussure'a z 1767 r. - pomysł, który ja TYLKO dopracowałem i dostosowałem do współczesnych i łatwo dostępnych materiałów.

• Przez stokrotka120
      Witam,
      planujemy budowę budynku gospodarczego do 300m2 na zgłoszenie. Czy ktoś budował coś podobnego na zgłoszenie i chciałby się podzielić jak to u niego wyglądało?
      Czy potrzebny jest projekt budynku zrobiony przez architekta czy wystarczy własnoręcznie zrobiony szkic? Czy potrzebna jest mapa do celów projektowych czy wystarczy mapa zasadnicza? Czy potrzebne są warunki zabudowy na tę działkę? Czy szerokość budynku może mieć więcej, niż 7m? Np. 9m podparte słupem w środku. Po wizycie w Starostwie niestety nie uzyskaliśmy odpowiedzi na te pytania, skierowali nas do gminy a gmina nic nie wie w tym temacie..
      Dobrze by było coś nieco wiedzieć przed następną wizytą w Starostwie... 😅
    • Przez Anicia
      Dzień dobry, zastanawiam się nad zakupem silosu płaskodennego lub lejowego? Proszę Was o informację jak to jest z ich użytkowaniem? Bo widzę, że ten płaski jest dużo tańszy ale jak jest później? Jak się zachowuje zboże w nim?
      Będę wdzieczna za informacje.
    • Przez pawlik794
      Witam, na wiosnę będę zmieniał kocioł,na rynku dużo jest kotłów na drewno i pellet. Mam  oczywiście opór owsa więc proszę o opinię na temat takich kotłów żeby spalać też owies. Palniki do pelletu są też różnego typu, które nadają się do palenia mieszanką pelletu z owsem. 
  • Dodaj nową pozycję...
v