Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Przymierzam się do zakupu pompy do studni kręgowej jaką mam na podwórku. Nie wie na jaką się zdecydować. Lustro wody jest na wysokości 5,5m a dno na ok 8,7m. Kiedyś kupiłem jakąś plastikową pływakową , według producenta wys. podnoszenia maks była 8m, ale nie dała rady.

Potrzebuje pompy głównie do napełnienia zbiornika 1000l stojącego obok studni. Choć był plan zrobić nawadnianie kropelkowe do ogórków tylko że to potrzeba jeszcze ok100m węża od studni, to raczej ciężko będzie.

ps: jeśli w złym dziale umieściłem temat to proszę o przeniesienie do odpowiedniego

Edytowane przez Tomekp997
Opublikowano (edytowane)

kwota uzależniona jest od tego do czego można ja wykorzystać. Gdyby dała rade w kropelkówce w póżniejszym czasie (100-150m węza kropelkowego) to mogę dać więcej, ale znów boje się czy za duża pompa nie będzie robiła zamieszania w studni i będzie mulić wodę.

A jak nie do kropelkówki to myślę o jakimś czymś co po prostu da rade wyciągnąć wodę ze studni do zbiornika .

KOLOAS i w jakim czasie twoja wyciągnie np ok 1000l?

myślałem o ruskiej małej głebinówce za 50-90zł

http://allegro.pl/pompa-do-wody-membranow-gornossaca-glebinowa-ruska-i6542875455.html

tylko w ogłoszeniu jest podane : Wydajność: 1020L/h.

i chodzi o to żeby nie było tak że zbiornik 1000l będzie cały dzień ciągnąć

Edytowane przez Tomekp997
Opublikowano (edytowane)

http://allegro.pl/pompa-rozdrabniacz-do-wody-czystej-szamba-eurotec-i6475328093.html

te kupuję a raczej tego typu.

Przy robieniu wykopu pod zbiornik betonowy dała radę, potem pompowała wodę do opryskiwacza.

Inna tego typu wypompowywała wodę z zalań - padła to fakt ale swoje zrobiła (robiła nie tylko u mnie).

U szwagra też taka chodziła bo mieli problem przy budowie.

U mnie takie dwie obecnie chodzą.

Jedna w studni na głębokości około 3m a druga jako przenośna do napełniania opryskiwacza (w trzech różnych miejscach ją umieszcza się). Najgłębiej podawała wodę ze studni 13 kręgowej przy kręgu wysokości 1m czyli tak liczę że z 10-11 metrów. Z ciekawości pompowaliśmy studnię tyle ile kabla elektrycznego starczyło i stanęła właśnie na 10-11metrach. Wodę podawała na 12 metrów bo krąg nad ziemią jeden był.

Jak się spali - kupię następną, nie są to jakieś wielkie pieniądze a robotę robi.

---------EDIT---------

w tej pompie masz wąż 52mm. Miałem spięte 3 sztuki i dawała radę, mowię oczywiście zawsze o wolnym wylewie.

Edytowane przez Nikita_Bennet

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez michalsoft
      Witam,
      w sąsiedztwie mojej działki powstać ma turbina wiatrowa. Dziś był przedstawiciel firmy z zapytaniem o zgodę i propozycja dzierżawy  na to żeby nad moimi działkami kręciło się śmigło z wiatraka , ewentualnie może być na tej działce kawałek fundamentu. Ma być ro wiatrak o mocy około 3MW
      Na jakie zapisy w umowie dzierżawy zwrócić uwagę ? CO jest ważne w tym aspekcie ? 
      Czy macie jakieś doświadczenie z tego typu sprawami ?
      Jaki może być ewentualny czynsz dzierżawny?
    • Przez Kuba1998
      Witam. Był ostatnio geodeta wyznaczyć granice mojej łąki z polem sąsiada i wyszło na to że granica była po jego stronie i to kilka metrów od starej granicy a zasial już tam zboże. I pytanie jest takie czy on to może zebrać to co zasial? Czy mogę mu nie pozwolić wjechać bo jakby nie było ale jest jednak to na mojej stronie
    • Przez AgroŚwiatły
      Szacowanie szkód łowieckich i rolniczych – profesjonalna pomoc
      🔍 Potrzebujesz rzetelnego oszacowania szkód w uprawach?
      Zajmujemy się szacowaniem szkód łowieckich oraz strat spowodowanych przez niekorzystne warunki pogodowe (przymrozki, grad, susza).
      📍 Działamy na terenie województwa warmińsko-mazurskiego i okolic.
      👩‍🌾 Posiadamy bogate doświadczenie w rolnictwie i wiedzę agrotechniczną.
      📑 Oferujemy dokumentację niezbędną do zgłoszeń do zarządcy obwodu
      💼 Współpraca zarówno z rolnikami indywidualnymi, jak i grupami producenckimi
      ✅ Gwarancja rzetelności, terminowości i uczciwego podejścia.
      Agro Światły Arkadiusz Światły
      dr inż. Arkadiusz Światły
      Rzeczoznawca
      Szacowanie szkód łowieckich
      Konsultacje agrotechniczne
      tel. 663 229 877
      https://szkody-lowieckie.eu

• Przez justyna112
      Chciałabym wybrać stół drewniany do nowego domu. Zwróciłam uwagę na te z drewna naturalnego, czy sprawdzają się wam? Znalazłam kilka pięknych modeli z firmy https://woodnut.pl/ - czy mieliście coś od nich i jak się sprawdza?
    • Przez bamberszol
      Jak w temacie mam działke 2ha. Chciałem ją podzielić na 10 małych działek rolnych nie można. Powiedzieli na gminie bo działka nie jest objęta MPZP. Ręce już mi opadają. Mam klientów którzy chcą kupić jako działke rekreacyjna nikt tam nie będzie nic budował ale nie da rady tego podzielić. Jakiś pomysł macie?
  • Dodaj nową pozycję...
v