Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie wszystkich ze względu na to, że niedługo przejmuje gospodarstwo po tacie i chciałbym sie nastawić na produkcje bydła opasowego moje pytanie brzmi posiadam 9ha 3 klasy ziemi, ok. 5 ha ziem klasy 4 i 5 gdzie nie gdzieś trafi się 3 klasa i 1,60 kl 6 do tego dochodzi 2 ha łąk (oczywiście dojdą łąki kolejne), z których zbieram 2 pokosy łąki będą przeznaczane na sianokiszonke i najważniejsze ile bym dał rady na takim areale utrzymać sztuk bydła opasowego?

Edytowane przez Mateusz2121
Opublikowano

Zależy też od tego jaką rasę bydła chcesz trzymać bo np: limosine czy charolais mają wieksze wymagania paszowe od np: herefordów czy salersów

Powiem tak będą to byczki mieszane chów uwięzowy

Zależy też od tego jaką rasę bydła chcesz trzymać bo np: limosine czy charolais mają wieksze wymagania paszowe od np: herefordów czy salersów

Powiem tak będą to byczki mieszane kupowane od gospodarzy na początku będą na sianie i na preparacie mlekozastępczym a następnie będą już powoli przyzwyczajane do sianokiszonki i kiszonki z kuku i będzie to chów uwięzowy

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez micgal39533
      Z jaką firmą obecnie najlepiej podpisać umowę na hodowlę bydła. Bo planujemy zwiększyć ilość i przydałoby się coś ogarnąć. 
    • Przez młodyrolnik2000
      Siema. Mam gospodarstwo około 20 hektarów i hoduje okoły 50 świn i 10 sztuk bydła. Planuje zlikwidować świnie i powiekszyć chów bydła do około 20 sztuk oraz bardziej skupić sie na produkcji roślinnej czyli zboża, rzepak lub kukurydze na ziarno. Tylko nie wiem czy mi się to opłaci. Może ktoś zmieniał coś w tym stylu jak ja to planuje? Myślicie że sie opłaci? Z góry dzięki za odpowiedz. dodam że ziemie klasy 3, 4 i 5.
    • Przez KlaudiaRolniczka
      Mam zamiar pobudować oborę na 15 sztuk byków mięsnych interesuje mnie czy lepiej jest trzymać na uwięzi czy luzem i czy jak będą luzem to nie będą się bodły ?

• Przez Mateusz221
      Witam 
      Miejsce do zagosporarowania to obora 11x5,5 myślałem nad obora na głebokiej sciułce. 1,5m korytarz od sciany i boks 11x4 podzielony na pół. Czy to dobre rozwiązanie?

• Przez Kazimierzjaceniuk
      Moj ojcie hodowal konie i je sprzedawal od 30 lat w takiej malej wiosce na opolszczyznie teraz ja sie tym zajmuje od kilku lat chcialbym sie dowiedziec czy takie hodowle trzeba gdzies zglosic,placic podatki od sprzedazy albo ilosc koni zglaszac.
  • Dodaj nową pozycję...
v