Opinie o Fiona Apollo 3m
-
Podobna zawartość
-
Przez proxima64
Witam panowie. Mam mały dylemat. Posiadam ciągnik Zetor proxima 6441 turbo z 2008r i zastanawiam się nad kupnem agregatu uprawowo siewnego. I tu zaczyna się problem. Posiadam siewnik amazone d7 specia lI 3m którym wykonuję ścieżki technologiczne na 12 m bo dobrze do nich pasuje (i mam taki opryskiwacz i rozsiewacz). I chciałbym do tego siewnika dokupić agregat siewny ale nie wiem czy proxa da radę. Teraz aktualnie ciągam agregat warki przedni wał 30 łap i 2 rzędy wałków z tyłu i nie ma z nim problemu (jeżdżę 4 szosową w 6 biegowej skrzyni). Myślałem nad agregatem takim jak ten http://olx.pl/oferta/nowy-agregat-uprawowo-siewny-dziekan-jaguar-lux-2-7m-hydropack-CID757-IDbWU33.html#d7f52f54e3
Ten akurat ma 2,7m, 3Mm ma 2 łapy więcej i jest 20 kg cięższy. Agregat 3m bardzo lekki i ma małe zapotrzebowanie na moc. WG mnie agregat ma służyć do wyrównania pola przed siewem i rozdrobnienia brył (Zawsze po orce przed siewem bronuje aby lepiej zagęścić glebę, rozbić bryły na rędzinie i wyrównać wstępnie glebę aby OPADŁA po orce), a nie do głęboszowania jak to niektórzy ustawiają agregat na 12-15 cm i potem się dziwią że mają kiepskie wschody. Panowie powiedzcie jakie jest wasze zdanie na ten temat
-
Przez FIWI
Poszukuję instrukcji do siewnika Fiona D-70 lub informacji do czego służy dźwignia z zębami (od 1 do 14) znajdująca się po prawej stronie siewnika (patrząc od strony ciągnika) - przypuszczam, że jest to zastawka dolna i zgodnie z tabelą ustawia się ją dla zbóż na 3-4 ząbek.
-
Przez Buszido007
Witam.
Ze względu na awarię mojego dotychczasowego siewnika (konnego) zmuszony jestem do zakupu nowego. Tej jesieni do siewu miałem pożyczonego Poznaniaka 2.7 m, ale podczas siewu pszenicy po kukurydzy lubił się zapychać, co mnie trochę zniechęciło do polskiej maszyny (mały rozstaw redlic).
Siewnik jakiego szukam miałby mieć 2,5 lub 3 m szerokości, znaczniki, grabki, spulchniacze śladów za ciągnikiem oraz możliwie duży rozstaw redlic (mniejsze ryzyko zapchania). Dobrze by było gdyby była możliwość robienia ścieżek (do tej pory nie robiłem ich ze względu na siewnik, ale i małe pola, ale wolę być przygotowany na taką ewentualność). Z siewnikiem współpracowałby Ursus C360 lub C330M. Budżet to max. 4 tyś. Areał do zasiania nie jest aktualnie zbyt duży, ale kto wie, jak będzie w przyszłości, więc wolę być przygotowany...
Chciałbym abyście zaproponowali mi jakieś konkretne modele maszyn, najlepiej takie, z którymi mieliście lub macie do czynienia. Podajcie ich wady i zalety. Na co zwrócić uwagę przy zakupie konkretnego modelu lub w ogóle siewnika? Jak wygląda awaryjność oraz dostęp do części?
Niedaleko mnie stoi 3 m Poznaniak 6 na skrzyni olejowej z 2000 r za 5 tyś do negocjacji. Co myślicie? Warto się pchać w polski sprzęt?
Chodzi konkretnie o ten model : https://www.olx.pl/oferta/poznaniak-6-CID757-IDi8MA5.html#4c8b066db6
Zapraszam do dyskusji.
Pozdrawiam
-
Przez damian1166
Witam. Mam okazje za male pieniążki nabyć siewnik Tive hsv 3m. Czy ktoś z forumowiczów mógłby powiedziec mi coś o tym siewniku? Warto sie tym zainteresować? Dodam,ze jest on w cenie poznaniaka. Proszę o opinie
-
Przez arion650
Witam.W związku z nadchodzącą wiosną a co za tym idzie siewami chciałbym się zapytać ile razy trzeba kręcić kołem w siewniku Unia Famarol 3m aby wyszła nam ilość zboża którą wysiewamy na 1 ar?
-

Rekomendowane odpowiedzi
Stół do rzepaku
Rzodkiew oleista