Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

witam wszystkich!!! czy ktoś tutaj z czytających ten temat posiada może wózek widłowy rak i ma założoną do niego obrotnice do skrzyniopalet lub używa łyżki do ładowania towaru? Proszę o odpowiedzi :D dziękuję bardzo i pozdrawiam :)

Opublikowano

noo A jaka ma pojemność? no miło by było jak byś poszukał :)
Bo tegoroczne ceny ziemniaka nie pozwalają na zakup czegoś lepszego i najtańszym rozwiązaniem będzie Rak ale nie wiem czy sobie poradzi :(

Opublikowano

Zdjęcie powinno być niedługo w mojej galerii.Co do raka to ma on silnik 30-tki i radzi sobie z nią dość dobrze.Łyżkę używamy głównie do ziemniaków ale przez niewielki ciężar wózka widłowego i małe kółka trzeba nabierać ziemniaki z rozpędu(nie uszkadza to prawie ziemniaków) Raz wybieraliśmy ziemię z podwórka na około 35 cm bo utwardzaliśmy podjazdy do stodoły i bardzo nas zaskoczył bo ani razu się nie zakopał (jak nabiorę łyżkę ziemi to przód jest dobrze dociążony i nie ma problemów z jazdą).Jedyna wada a właściwie utrudnienie w raku to trochę szybki bieg pierwszy( jak wieziesz np skrzynki to na nierównym podłożu troche buja) ale wystarczy go chwilami przytrzymać na sprzęgle.Jak będziesz kupował raka to bierz najlepiej na dużym maszcie bo na moim ułożysz max 3 sprzynie drewniane a metalowe 2.Jak masz taką możliwość i potrzebę to bierz raka i rób łyżkę bo są to niedrogie sprzęty a jak u mnie to przynajmniej raz na dzień w sezonie musi być odpalony bo zawsze się do czegoś przyda.

Opublikowano

oooo dziękuję Panu bardzo za pomoc :) I za te cenne informacje :D u mnie Rak będzie jeździć aby po betonie pod dachem więc nie się martwię :) co do masztu to tylko i wyłącznie biorę niski bo ogranicza mnie wysokość budynku i nie jestem w stanie ustawić 3 skrzyń ... no mówię Rak tylko do ładowania ziemniaków łyżką do podajnika... główny cel no i właśnie koszty naprawy i ten silnik jest na plus ale znowu sa spaliny ale z tym problem jakoś da się radę :) noo i jeszcze nie wiem jak rozwiązać sytuację z obrotnica ale tym będę się martwić później ... najważniejsza jest łyżka... jeszcze raz dziękuję Panu bardzo za pomoc :) a tak przy okazji ... dużo sadzisz ziemniaków?

Opublikowano

Ja mam zwykłą wywrotnicę do skrzyniopalet na korbę, nakładaną na rogi widlaka ale myślę ostatnio nad zrobieniem takiej jak na filmie bo 3 tyś za orginalną obrotnicę to trochę za dużo a dodatkowo musiał bym rozbudować hydraulikę o jedną sekcję.

https://m.youtube.com/watch?v=yyjyvaNZSMw
W tym roku przechowujemy około 60 ton z tym, że ostatni rok chyba w piwnicy bo zaczeliśmy już przebudowę świniarni na przechowalnie.

Opublikowano

noo wytwornica super :D ale ja jak już będzie wózek to tylko na takiej oryginalnej tylko czy jak będzie obrotnica łyżka to czy wózek da radę to podnieść wszystko :(
aaa rozumiem ... no trochę tego jest ... No my mamy trochę więcej tego

Opublikowano

łyżka super :D jaka ma pojemność +- ... no obrotnica też by się przydała do skrzyń z buraczkami ... ogólnie jak już kupię taki wózek to będzie tylko stał w niedzielę bo będzie non stop potrzebny ... miejmy nadzieję ze da radę z łyżka i obrotnica no bo tak ... łyżka +- 300 kg obrotnica chyba +- 250 to mamy 550 kg no i jeszcze z 400 kg w łyżkę to do tony dobije więc nie jest źle

Opublikowano

My jak kupowaliśmy raka to nie byliśmy jakoś do niego przekonani jednak trafiła się okazja i znajomy nas namawiał więc sprzedaliśmy stary maszt od ciągnika i kupiliśmy raka.Teraz nikt nas nie zmusi żeby go sprzedać :D

Opublikowano

hehe ... też mam maszt do ciągnika i jest już wygoda z tym ... kto by te wszystkie worki przekladał ... Ale głównie no jak już mówiłem łyżka to główny cel i zadanie :)