-
Podobna zawartość
-
Przez danielhaker
W związku z prośbą użytkowników założyłem ten temat. Tu możemy rozmawiać o wszystkim i o niczym, aby nie zaśmiecać tematu "ceny mleka"
-
Przez D-e-x-t-e-r
Witam, chce kupić wage platformową do ważenia bydła, małe i duże sztuki.. Zastanawiam sie nad wymiarem 100 x 220 cm czy to wystarczy i byk np. 800kg sie tam zmieści ?
-
Przez Wielkpolska21
Witam Wszystkich ! Chciałbym w tym roku postawić ,,Oborę" na około 60 szt ma być to obora jak najprostsza czyli na środku korytarz na prawo i lewo kojce myślałem nad 13x30 lub 14x27 wymiar kojca to 4,5x10 lub 9x5 korytarz paszowy 4m w każdym przypadku koniecznie chciałbym żeby każdy kojec miał swój okólnik i oczywiście głęboka ściółka tyle o oborze. Teraz krótko o gospodarstwie gospodarstwo liczy około 20ha całości czyli użytki zielone i grunty orne ziemie w miarę dobre III-V klasy są też inne źródła dochodu. I pytanie do was jaki koszt chodzi mi tu nie wymyślane koszty ale kogoś co budował lub ma firmę zajmującą się takimi budowami lub inne pomysły które spełnią moje oczekiwania! I najważniejsze korzystać z dofinasowań, zwrotów czy raczej kredyt i robić jak mi się podoba! Liczę na waszą pomoc Pozdrawiam !
-
Przez Janek54321
Interesuje mnie chodowla bydła rasy polska czerwono biała ok 10 Szt. Ktos ma jakieś rady gdzie zakupić bydło, czy się opłaca itp? Czy to bez sensu i zostać przy 10Szt hf
-
Przez maniek321
Witam, mam pytanie odnośnie opłacalności przejścia z produkcji mleka na opasy, czy to dobry wybór? Czy lepiej zainwestować w krowy? Otoz, niedługo przejmę gospodarstwo rolne po rodzicach, którzy prowadza produkcje roślinna na 30h. W tym ok 10h lak i prowadza produkcje mleka. I stoję teraz pod wielkim znakiem ? Rodzice trzymają 10 krow dojnych w oborze ktora nie jest ani wjazdowa, ani nic kompletnie gdzie można by było ja zmodernizować, po prostu nadaje się do zburzenia, niefortunny - wojenny budynek po małych przeróbkach. I teraz pytanie ponieważ koszt budowy obory i wyposażenia jest prze ogromny, myślałem o przerobieniu garazu ze stodola na obore, ale opinie są różne i tez są spore koszta. Myslalem jeszcze nad przerobieniem stodoly na opasy gdzie mam dwa obnizone sasieki z przejazdem i w każdym z nich chce wstawić 30 sztuk byków, z jednej starsze a z drugiej np pol roku młodsze. Czy to będzie mi się opłacać na 30h w tym ok 10h. Lak ? Czy iść w wołowinę? Czy lepiej się przytrzymać krow i iść w produkcje mleka i zainwestować w przerobke budynku stodoly, czy postawić nowa na 20 sztuk ?
-