Adrian321321

Bydło Mięsne Krzyżówki

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie

Witam jak rozpoznać krzyżówki ras mięsnych ze by były mięsne jako powinno mieć sierść długość kolor :) proszę o szybko odpowiedź

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Armag    2

Krzyżówka to stosunek chociaż 50/50 bydła mlecznego i mięsnego. Co za tym idzie może mieć dobrze rozwinięty przód w kłębie ale za to chudy tył i odwrotnie. Nogi chude ale ciało masywne. Wszystko zależy jakim bykiem była krowa kryta i ile w tej krowie było czystości rasy mlecznej? Miałem przypadek pokrycia krowy mlecznej sementalem i ciele urodziło się czarno białe z budową sementala czyli dość dobrą. Jałoszkę zacieliłem limousine 100% a ciele urodziło się bardzo podobne do piemontese o szarej sierści. Na to regółu nie ma

 

Musisz poczytać o rasach mięsnych trochę. Są znaki szczególne ras takich jak u limuse brązowe obwódki przy oczach, mała, krępka głowa i umięśniona szyja oraz spokojny charakter. tego jest dużo więcej podałem tylko przykład. Angus znowu ma charakterystyczną bezrożność i czarne umarszczenie, ale jest rasą dość agresywną u byków i bardzo opiekuńczą u mamek.Blond d’Aquitaine karmelkowy kolor sierści. Hereford znowu ma biały grzbiet i podbrzusze.

 

Przy zakupie mieszańców zawsze patrzę na głowę, umarszczenie szyi, grubszą nogę (ale nie zawsze) oraz równe umięśnienie

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, chciałbym rozpocząć hodowlę 15 krów mamek. Mocno zastanawiam się nad herefordami. Chciałbym poznać o nich opinie osób które tą rasę posiadają, zastanawia mnie czy opasy ładnie przyrastają i jaką można dostać cenę za kg żywca. Czy warto bawić się w krowy mamki jeśli nie mam miejsca na pastwisko? Mamki karmił bym sianem i dodatkowo jakąś paszą energetyczną. Czy lepiej wybrać jakąś inną rasę np. Angusa?
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj