Skocz do zawartości
Adrian321321

Bydło Mięsne Krzyżówki

Polecane posty

Witam jak rozpoznać krzyżówki ras mięsnych ze by były mięsne jako powinno mieć sierść długość kolor :) proszę o szybko odpowiedź

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Armag    2

Krzyżówka to stosunek chociaż 50/50 bydła mlecznego i mięsnego. Co za tym idzie może mieć dobrze rozwinięty przód w kłębie ale za to chudy tył i odwrotnie. Nogi chude ale ciało masywne. Wszystko zależy jakim bykiem była krowa kryta i ile w tej krowie było czystości rasy mlecznej? Miałem przypadek pokrycia krowy mlecznej sementalem i ciele urodziło się czarno białe z budową sementala czyli dość dobrą. Jałoszkę zacieliłem limousine 100% a ciele urodziło się bardzo podobne do piemontese o szarej sierści. Na to regółu nie ma

 

Musisz poczytać o rasach mięsnych trochę. Są znaki szczególne ras takich jak u limuse brązowe obwódki przy oczach, mała, krępka głowa i umięśniona szyja oraz spokojny charakter. tego jest dużo więcej podałem tylko przykład. Angus znowu ma charakterystyczną bezrożność i czarne umarszczenie, ale jest rasą dość agresywną u byków i bardzo opiekuńczą u mamek.Blond d’Aquitaine karmelkowy kolor sierści. Hereford znowu ma biały grzbiet i podbrzusze.

 

Przy zakupie mieszańców zawsze patrzę na głowę, umarszczenie szyi, grubszą nogę (ale nie zawsze) oraz równe umięśnienie

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez Mariusz_836
      Sprzedam jałówkę rasy mieszana miesna (matka simentaler)wiek 18 miesięcy

    • Przez matingus
      Nowy Rok,miejmy nadzieję że nie będzie gorszy od tego co był.
      komentujcie dodawajcie ceny...
      Wszystkiego Najlepszego i aby ceny były lepsze..
       
      kontynuacja wątku http://www.agrofoto.pl/forum/topic/87893-cena-byd%C5%82a-w-2016/page-154?do=findComment&comment=1998698
    • Przez agrofoto
       

      Choroba guzowatej skóry bydła (guzowata choroba skóry bydła, LSD) jest bardzo mocno zaraźliwą chorobą, która od kilku lat dziesiątkuje stada bydła m.in. w Grecji i Bułgarii. Wirus przenoszony jest pomiędzy zwierzętami głównie przez muchy i komary. Głównym objawem są twarde guzki na skórze zwierząt. 
       
      Najbardziej narażone jest bydło domowe o cienkiej skórze: Jersey, Guernsey i Ayrshire. Wrażliwe są krowy o wysokiej wydajności mlecznej oraz cielęta.   
    • Przez KacperBade
      Witam ja mam pytanie odnośnie kilku kwesti.(pozwolę je sb zawrzeć w podpunktach)
      1.posiadam mf255 i ursus c-360 z turem i się zastanawiam nad wymianą mf 255 na mtz 82 (ogólnie posiadam 10 ha)
      2.Z czego najlepiej jest wykonać koryto dla bydła mięsnego w bramie wjazdowej .
      3.jaki poidło najlepiej zamontować dla bydła opasowego.
      Myślę że to tyle z moich pytań prosił bym o odp w podpunktach.
      Z góry serdecznie dziękuję za odp.
    • Przez Mateusz2121
      Witam chciałbym zacząć robić sianokiszonke dla byków i ma do was takie pytanie czy 6-7 byków da rade zjeść taką bele zanim zacznie sie psuć ? ważne!!!
×