Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! mam problem z podnośnikiem w zetorze 7045 wcale nie reaguje. Gdy ciągnik postoi ze dwa dni w garażu to przy zapalaniu podnośnik się podniesie ale zaraz momentalnie opada. Pompa działa bez zarzutów gdyż ciągnik pracuje tylko na turze. czy przyczyną może być to ze był rozpoławiany (zmiana łożysk i łapek sprzęgła).

Opublikowano

to nie ma nic do zeczy jak pompa pracuje problem tkwi w gornej pokrywie gdzie jest cale sterowanie tlok o rozdzielacz ale jak mowisz ze podnosi jak stoi dluzej to sterowanie odpada.Pierwsze co sprawdzic trzeba to uszczelniacze na tloku i oring na koncówce co sie laczy z rozdzielaczem.Problem dalej nie ustapi ani odrobine to raczej cos z rozdzielaczem albo uszczelnienia albo może być coś w nim uszkodzone :)
Jesli jednak po wymianie uszczelniaczy widać poprawe to stawiam ze tlok lub cylinder do wymiany ze wzgledu np na duze rysy

Opublikowano

Rozdzielacz kolego szwankuje ,Cylinder nie ma tu nic do rzeczy ,jeśli gwałtownie opada ,to znaczy że jest nagły ubytek oleju  a rysy czy zużyte manszety przy załączonej pompie nie powodują takich objawów .

Opublikowano

Przed rozpołowieniem podnośnik działał dobrze tylko po zgaszeniu lagi same opadały przy ponownym rozruchu silnika wracały do położenia przed zgaszeniem. Aktualnie lagi ani ruszą przy maksymalnym połażeniu dźwigni hydrauliki wewnętrznej.

Opublikowano

winowajcą mogą być opiłki metali w oleju ,przynajmniej u mnie tak było bez kompleksowego mycia skrzyni sie nieobyło ,jak zdejmiesz plecak to weź podłącz sprężone powietrze pod rozdzielacz i będziesz wszystko wiedział

Opublikowano

a to zmienia postac rzeczy ,jesli opadały wcześniej ,problem tkwi w siłowniku ,zużyte manszety ,lub nieszczelność na przewodach doprowadzających olej do cylindra ,zużyty cylinder tez moze byc lecz dopiero po rozebraniu całości mozna cos ocenić  ,na pewno nie ma to nic wspólnego z rozpoławianiem

Admon jakiekolwiek zanieczyszczenia powodują awarie calej hydrauliki ,a kolega napisal ze Tur dziala

Opublikowano

Zetor 7211 po wymianie pompy wraz z zaworem bezpieczeństwa, regeneracji rozdzielacza i wymianie cylindra i tłoczyska oczywiście też nowy zawór bezpieczeństwa słabo podnosi. Chodzi mi o to że jak jest opuszczona jakaś maszyna nie ważne czy lekka czy ciążka i chce ją podnieść to muszę poczekać na reakcję podnośnika ale gdy już zacznie podnosić to idzie w miarę szybko. Jaka może być przyczyna bo trochę to utrudnia pracę i jest denerwujące z tego względu że wszystkie części zostały wymienione.

Opublikowano

znajac zycie to polowe tych rzeczy wymieniles niepotrzebnie :D , obstawiam "regeneracje" rozdzielacza. ile za nia zaplaciles ??? no chyba ze zapomniales wyczyscic filtra magnetycznego.

Opublikowano

Prawdopodobnie  cos  nieszczelnie złozyłeś, np  oringi  na  króćcach przy talerzu pompy  i przy  rozdzielaczu  mogą być  przeciete 

A  dźwignią szybkosci  reakcji próbowałes manewrować?  daje to  coś? 

Opublikowano

Regeneracja rozdzielacza była konieczna bo podnośnik przestał reagować i ani nie podnosił ani nie opuszczał zapłaciłem za nią około 250 zł + koszty wysyłki i dostawy. Możliwe że coś się w nim przytkało bo ten filter przy magnesie był w strzępach więc wszystko było wymienione.

A co do tej dźwigni szybkości reakcji to jest tak że w jednej pozycji podnosi tak jak to opisałem w poście powyżej a w drugiej podnośnik wcale nie reaguje.

Opublikowano

za 250 zl to mogli najwyzej oringi wymienic, obawiam sie ze zrobili cie w konia z ta regeneracja, przerabialem kiedys ten temat -dobrze ze zwrocili pieniadze ale czasu i paliwa nikt nie odda. 

mam w poblizu kilka firm z branzy hydrauliki silowej i zadna za mniej niz 600 zl to takiej profesjonalnej regeneracji nie zrobi..

przegladnij jeszcze raz instalacje , ale jesli uklad zewnetrzny dziala to rozdzielacz  do wymiany, 

poszukaj na forum -niedawno jeden z kolegow podal sposob sprawdzania rozdzielacza sprezonym powietrzem

Opublikowano (edytowane)

Ok dzieki bardzo. Jeszcze jedno pytanie do czego służy ta śruba z tyłu podnośnika zaślepiona dekielkiem i jak ją wyregulować?

Edytowane przez cezar0808
Opublikowano

Ta śruba służy do regulacji hydrauliki siłowej.Ustawia się ją  siłę reakcji  jaką cięgno wywiera na punkt mocowania w traktorze ale to tylko w funkcji siłowej.Zeby zrozumieć regulację tej śruby musisz znać zasadę pracy na hydraulice siłowej i jej działanie.

Opublikowano

Od kiedy pamiętam był problem z tym podnośnikiem podnosił maszyny zbyt nisko nie dało się z nimi jeździć więc pewien "mechanik" kazał ustawić tą małą dźwignię w pozycję siłową i wszystkie prace wykonywać w tej pozycji tylko był jeden problem dźwignia uciekała ciągle do tyłu więc została przywiązana. Gdy się przestawiła w pozycje mieszaną lub pozycyjną to np. pług podnosił się tylko 5 cm nad ziemię. 

Opublikowano

szykuj 1,5 tys na nowy rozdzielacz ;)

zamiast wiazac to nie lepiej bylo nakretke dokrecic na prowadnicy dzwigni.

moj tez kiedys podnosli do polowy-okazalo sie ze sruba ogranicznika podnoszenia na rozdzielaczu byla zle ustawiona-to taka mala na klucz 10 z kontrnakretka.

albo sruby mocujace dzwignie sterujace sie odkrecily i tez podnosil do polowy, przestawilem troche tarcze i dokrecilem tak ze teraz jak podniose do samego konca to przygasza ciagnik.

Opublikowano

Czyli ustawiłeś za wysoko . Nie powinno przygaszać traktora .