Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam, mam 6930 od nowości, uciekał mi płyn chłodniczy.  Po jakimś czasie okazało się że nie żaden wąż ani głowica tylko jest malutka dziura w bloku. Dodam że ciągnik na pewno nie zamarzł bo stało się to jesienią i od nowości chodzi na płynie. I teraz dzwonie do john deere polska i mówię gościowi jak sprawa wygląda. Oczywiście słyszał o takich przypadkach, kazał kontaktować się z agro siecią. Agro sieć odpowiedziała ze akcji naprawczej nie ma. A rekojmia tylko do 2 lat a ciągnik jest z 2010r. Wada powstała najprawdopodobniej w wyniku złego odlewu bloku. Więc nie jest to wina użytkowania w nie właściwy sposób oraz nie jest to wina zużycia się. I teraz niezawodna wielka marka john deere każe mi wymieniać blok na swój koszt(20 tys). Piszę z nadzieją że ktoś już miał też taki problem. 

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Witam, mam 6930 od nowości, uciekał mi płyn chłodniczy.  Po jakimś czasie okazało się że nie żaden wąż ani głowica tylko jest malutka dziura w bloku. Dodam że ciągnik na pewno nie zamarzł bo stało się to jesienią i od nowości chodzi na płynie. I teraz dzwonie do john deere polska i mówię gościowi jak sprawa wygląda. Oczywiście słyszał o takich przypadkach, kazał kontaktować się z agro siecią. Agro sieć odpowiedziała ze akcji naprawczej nie ma. A rekojmia tylko do 2 lat a ciągnik jest z 2010r. Wada powstała najprawdopodobniej w wyniku złego odlewu bloku. Więc nie jest to wina użytkowania w nie właściwy sposób oraz nie jest to wina zużycia się. I teraz niezawodna wielka marka john deere każe mi wymieniać blok na swój koszt(20 tys). Piszę z nadzieją że ktoś już miał też taki problem. 

Wiedziałeś na co się decydujesz, więc teraz nie czas na lament, tylko szykuj kasę na naprawę, albo wywal go na złom.

Opublikowano

To się nazywa, mieć pecha. Aczkolwiek nie wiem czy nie robisz z igły widły. Skoro jak piszesz jest wada odlewu a nie inna przyczyna która z czasem się będzie powiększać, to naprawa (załatanie dziurki) może być łatwa, prosta i tania. Można nawiercić, nagwintować i wkręcić śrubkę z podkładką, ewentualnie jakiś klej (wypełniacz) dwuskładnikowy zastosować do wypełnienia dziurki. Spawanie odradzam. W każdym razie wymiana bloku z powodu takiej błahostki to idiotyzm.  Fakt że pozostawia to rysę na wizerunku marki.

Napisz gdzie ta dziurka, a najlepsza by była fotka.

Opublikowano

w 6930 dziura w bloku? ojoj. We wrocku gdzieś widziałem firmę co spawa/klei bloki po wystrzale korbowodów lub pęknięciach bloku w zimie jak woda została. Tylko nie wstawiaj zdjęcia bo będzie nawał komentarzy przez pewną osobę...

Opublikowano (edytowane)

Tak jak przedmówca mówił zależy jaka dziurka duża "Można nawiercić, nagwintować i wkręcić śrubkę z podkładką" albo jak masz dojście i migomat to zrób faze taką zdrową boszem to wspawaj żeby się przetopiło zrosło porządniei jeszcze posmarować możesz to klejem jak sie boisz dla pewności 
http://motokosmetyka.pl/uszczelniacze_i_spoiwa/kleje/cx-80_autoweld_spawanie_na_zimno_spoina_mocujaca_wypelniajaca_i_wiazaca_wszystkie_twarde_powierzchnie_zeliwo_stal_aluminium_kazdy_rodzaj_drewna_ceramike_i_tworzywa_sztuczne.html
tata tym blok kleił i  a był pęknięty z boku i od 2 do 4 tłoka co każdy mechanik mówił nowy silnik nowy bo z tego nic. Zrobił i do dziś traktor pracuje 

koszt 22 złote ;d Cię wyjdzie nie 20 tysięcy 

Do serwisu nie jedz bo tam też zapłacisz sporo bo wiesz ....

Edytowane przez Assasin
Opublikowano

Tutaj potrzebne są informacje gdzie jest ta owa dziura ile ciągnik ma mtg i co się dziej czyli gdzie idzie płyn . silnik stoi w JD w ramie więc jego konstrukcja jest delikatniejsza bo nie przenosi obciążeń nośnych . A Komentarz na złom z nim jest bajecznie dziecinny jeśli taka Maszyna ma iść na złom to czym chcemy pracować i do czego zmierzamy .

Opublikowano

Jak zaklej zaspawa blok automatycznie przy odsprzedaży kiedy kolwiek tej maszyny straci dużo na wartośći w porównaniu do całych egzeplarzy, Wiec może lepiej coś kombinować nawet przez rzecznika praw konsumentów żeby wymienili ten blok 

Opublikowano

A co on nakombinuje ciagnik ma 7 lat i gwarancja dawno minela . Kilkadziesiat zlotych na klej chyba moze wydac a jak dobrze zrobi to nawet sam nie bedzie pamietal gdzie to bylo. Jak w mtz cos takiego sie stanie po gwarancji to szkoda nawet po serwis dzwonic a tu kazecie mu do rzecznika praw konsumeta isc.

Opublikowano

możesz pisać do JD, ale prosto do USA, znam gościa któremu rozleciała się po gwarancji uprawka Amazone, zgłosił do dealera ale nic nie zrobili, napisał do fabryki i wymienili mu gratis całą wannę w uprawce !

spróbować możesz, nic nie tracisz, a zyskać możesz wiele !

Opublikowano

Tak jak przedmówca mówił zależy jaka dziurka duża "Można nawiercić, nagwintować i wkręcić śrubkę z podkładką" albo jak masz dojście i migomat to zrób faze taką zdrową boszem to wspawaj żeby się przetopiło zrosło porządniei jeszcze posmarować możesz to klejem jak sie boisz dla pewności 

http://motokosmetyka.pl/uszczelniacze_i_spoiwa/kleje/cx-80_autoweld_spawanie_na_zimno_spoina_mocujaca_wypelniajaca_i_wiazaca_wszystkie_twarde_powierzchnie_zeliwo_stal_aluminium_kazdy_rodzaj_drewna_ceramike_i_tworzywa_sztuczne.html

tata tym blok kleił i  a był pęknięty z boku i od 2 do 4 tłoka co każdy mechanik mówił nowy silnik nowy bo z tego nic. Zrobił i do dziś traktor pracuje 

koszt 22 złote ;d Cię wyjdzie nie 20 tysięcy 

Do serwisu nie jedz bo tam też zapłacisz sporo bo wiesz ....

len klej sie nie nadaje do klejenia bloku jak brać klej to tylko poliuretanowy sprawdzony i najlepszy 

Opublikowano

len klej sie nie nadaje do klejenia bloku jak brać klej to tylko poliuretanowy sprawdzony i najlepszy 

Mówię tylko z własnego doświadczenia działa na wysokie temperatury wiąże mocno i można kleić żeliwo aluminium itp no to moim zdaniem się nadaje.. I został użyty do klejenia bloku i traktor dalej chodzi a co to wartości to zależy gdzie jest dziura przede wszystkim przecież spaw można wyszlifować i pomalować kto co z tego będzie wiedział ? Skrzynie też tym kejem kleiliśmy bo pękła włókno szklane niestety nie pomogło :( pod klej żeby ładniej wyglądało to można dać przytrze pomaluje i jet pięknie 

Oczywiście nie przeczę że nie ma innych rozwiązań wszystko zależy od właściciela na co postawi

Opublikowano

Pompa wody, tak mi przyszło do głowy, czy to ona nie jest przyczyną wycieku. Bo jak wiadomo w każdej pompie jest dziurka do odprowadzenia przecieku na reperaturce. Dodam że pompy nie ma pod wentylatorem.