Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w końcu się okaże ze bedziemy palić zbożem, jak ojciec był jakoś w lutym z owsem to podszedł taki koleś i powiedział ze weźmie każdą ilość po 3 stówy za tone, ojciec zapytał z ciekawości czy dużo ma koni a on spojrzał i powiedział... trzeba czymś palić...

Opublikowano

jesli rolnicy wstrzymaja sie za sprzedarza zboza to cena moze ruszyc troszkie w gore. ale nie kazdy moze przetrzymac zboza za wzdledow magazynowych i finansowych i bedzie zmuszony sprzedac po cenie jeka bedzie

Opublikowano

Przetrzymać chyba po to żeby jeszcze taniej sprzedać ?? Na moje oko po żniwach pszenica będzie poniże 100 euro. Zapowiadają wzmocnienie złotówki, czyli cena pszenicy po zniwach nie przekroczy 400zł/T.

Opublikowano

na gieldzie pszenica drozeje.... jakby pszenica po zniwach byla po 400 zl to niezly kryzys bylby w rolnictwie

deer chyba zalujesz ze nie przetrzymales:D

Opublikowano

Wiele zależy od skutków suszy u nas i w krajach sąsiednich ,są sygnały na że na Węgrzech może być mniej o 4mln ton pszenicy ,ogólnie wszędzie mniej ,niewiadomą jest teraz stan zapasów ale ja go szacuje na bliski zeru tzn ,że we żniwa magazyny będą prawie puste,zboża muszą drożeć w perspektywie długookresowej ,u mnie w tamtym sezonie średnia koło 8,5 tony a w tym gdybym z któregoś kawałka to wycisną to byłbym bardzo happy ,ale dużo jeszcze przed nami jeszcze czerwiec i lipiec a susza może znów wrócić , ja obstawiam na żniwa cenę ok 500 zł za konsumpcję ze standardowymi parametrami ,aha zapomniałem dodać jeszcze o odbudowie pogłowia trzody chlewnej i obecnie korzystnym stosunku ceny żywca do ceny zbóż ,jeżeli rolnicy zechcą odbudowywać pogłowie to pójdzie na to co najmniej 1 mln ton pszenicy.

Opublikowano

na pomorzu suszy nie ma widać, ale za to są lepsze ceny zbóż bo wszystko idzie do portu sam znajomemu wywiozłem 100 ton pszenicy ciągnikiem i dostał po 560zł pszenice a pszenżyto po 470zł

Opublikowano

pszenica z białkiem powyżej 14% ok 600 netto (odbior niemcy) u nas za taka samą cena ok 550 netto.

ps sprzedam pszenżyto, jęczmień, kujawsko-pomorskie

Opublikowano

Pszenica konsumpcyjna i kukurydza będą trzymać cenę nie sprzedawajcie pszenicy konsumpcyjnej po żniwach poniżej 550zł/t w Polsce magazyny są puste jest tylko zboże paszowe .Na giełdach światowych pszenica kosztuje650-700zł.

Opublikowano

Zgodze się z tym ze magazyny pszenicy konsumpcyjnej mogą być puste bo w tym roku parametry pszenicy były słabe i pszenicy konsmupcyjnej nie było za dużo .

Gość Profil usunięty
Opublikowano

OSatnio u mnie w okolicy pośrednicy płacili po 530zł, a za dobry towar po 550zł.

Opublikowano

urodzaj w całej Polsce? ciekawe. napewno w mojej miejscowości. opad od początku kwietnia to około 60% normy ( prawie cały spadł 2 tyg temu), a na wielu polach pszenica słabo nawożona nawet się nie chce wykłosić, mieszanki na ciężkich ziemiach wzeszły z miesięcznym opóźnieniem, nie mówie o burakach kukurydzy i ziemniakach, bo szkoda słów takie są słabe. płd wsch.

Opublikowano

mysle ze ceny beda masakrycznie niskie....spodziewam sie 300zl/t a moge byc nawet spadki ponizej tej granicy...takie moje zdanie bo tata byl na polu i mowil ze zboza wygladaja bardzo dobrze a sypal zero nawozu wiec ci co sypneli moga miec rekordowe plony co sie przelozy na cene......jezeli zniwa za granica glownie na zachodzie europy beda dobre a zapowiadaja sie tez na rekordowe to bedzie zapas zboza na kilka lat

Opublikowano

kolego lukasz, przyjedz na pld wsch to tez się zdziwisz. pomorze to nie cała Polska, ani też Ukraina więc nie uogólniaj. Sugerowanie się plonem zbóż zdjęciami z af dało by plony na pograniczu 10 i więcej t/ha a wówczas cena była by jak post wyżej 300zl/t.

Opublikowano

no chyba jakieś brednie piszecie bo jeszcze do niedawna wszyscy siedzieli w temacie (susza)ipisali że po 2 ton prognozy ateraz raptem po 10?Ja mam bardzo ładne zboża ale jak ktoś sie orientuje co to jest optymalna obsada kłosów na metrze kwadratowym to wie że podczas suszy niebyło krzewienia i tych kłosów jest zamało by wygenerowac wysoki plon .Dróga sprawa ile NPK posialiście pod zboża ?Przy tym kursie EURO cena przenicy w pazdzierniku nie będzie niższa niż 500-530zł .pozatym dzie wy widzicie ten urodzaj rekordowy na Ukrainie i na zachodzie ?Kierowca przywoził PRP sol z francji i mówił że bardzo dużo widział podrodze upraw zniszczonych przez grad i bórze apozatym niemcy pare statków podstawią i sądze że w porcie taniej jak 600zł to niebędzie,ajak sie myle to prosze mnie poprawić

Opublikowano

prawda jest taka że w żniwa trzeba patrzec czy odbierają zboże statkami w portach od nas jak tak to bedzie cena na zboże a jak nie to ceny nie będzie . dwa lata temu była taka sytuacja i ceny utrzymywały się na wysokim poziomie. zboża są ładne ale niw wszystkie. co będzie czas pokaże.