Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Ci to odpowiednik serii 5020 (dlatego o nich nie wspominalem), znajdz serie 700 fendta w wyposazeniu jaki oferowal np. 6620se ;)

Znajdż serię 700 Fendt w cenie 6620 SE :D

Opublikowano

cyt jaro ; Tzn. o co Tobie chodziło-mógłbyś jakoś przystępniej wytłumaczyć ?

Sam się zagoniłem w kozi róg ;) .Przypuszczałem że JOHN DEREE sprzedaje dużo więcej ciągników , niż NEW HOLLAND .

sądziłem że JD sprzedaje więcej ze względu na bez awaryjność i solidne wykonanie myliłem się .ale to tylko przewaga około 30 nie wiem jak jest na dzień dzisiejszy

poszukałem w artykule by się upewnić

lista z rpt 03 2008 wygląda tak rejestracja ciągników z 2006 i 2007

1.ZETOR -2769szt ci co kupią Zetora -to chyba podtrzymują tradycję i ufają tej marce nadal

2.MTZ -1639szt ci co kupią MTZa - to chyba tylko patrzą na kasę albo poprostu brak kasy a robić cza hehe

3.NEW HOLLAND -1138szt ci co kupią NH - wolą narazić się na awarię jakiejś pierdółki i zaoszczędzić parę dych

4.JOHN DEREE -1093szt ci co kupią JD -a tu ci wolą dać parę dych i mieć mniejsze prawdopodobieństwo awarii tej pierdółki no i JD to jak mercedes hehe w swojej klasie

ja jestem bardziej za JD ale jak mnie nie będzie stać na niego to zostaje NH w najgorszym przypadku zetor pozdrowienia

Opublikowano
dobra bedzie kolego (z pan to tak z żartem napisałem, nawet jesteś mniej wiecej w moim wieku :) wiec wiesz... mieszkasz też nie tak daleko)

wiem, ze pisales zartem, ale jak ktos inny czyta i nie skuma to bedzie sobie wyobrazal nie wiadomo co :)

Znajdż serię 700 Fendt w cenie 6620 SE :)

ech no myslalem ze nie musze tego dopisywac :D ale jaro sam sie chyba troche pogubiles, bo przypominam zaczelo sie od tego:

tak właściwie to dziwne że JD kompletnie nie zauważa w Polsce potencjału najtańszych modeli....

wiec mysle, ze mozna powiedziec, ze zauwaza szczegolnie gdy wezmiemy w/w fendta pod uwage :D

krol julian powiedzial (pisze z pamieci), ze jego marzeniem jest: najechanie sasiedniego panstwa i narzucenie mu swojej ideologii i mi tez przyswiecala taka mysl w tym aspekcie :)

http://www.youtube.com/watch?v=G3G1AkxLjAQ 3:33 :) :) ;):D

osoba ktora stworzyla postac krola juliana zasluguje na kontener wodki

Opublikowano

To i ja wyrażę swoją opinię, na początku we wniosku na prow był JD6630 premium i opryskiwacz tej firmy, ale przy tych wahaniach cenowych zrezygnowaliśmy z opryskiwacza JD, na rzecz amazona, który jest lepiej wyposażony, no i w opryskiwaczach wyspecjalizowany. Powstała nadwyżka coś ok 16 tyś, a ceny euro rosły, i zamiast JD będzie NH T6070 PowerComand z ładowaczem stoll. Jedyne czego nie ma NH względem JD to tego komputerka pokładowego który bardzo mi się podobał, z racji swoich funkcji. Ale sąsiadka z drugiej wsi też we wniosek wpisała JD takiego jak ja na wypasie, i teraz doszło że zrezygnowała z wypasu i w podstawowej wersji, płaci na dziś tyle netto co ja brutto, z tym że NH zamówiliśmy po dość dobrym kursie. I tu powstaje pytanie, co lepsze goły JD, czy wypasiony NH, i różnica w mocy o ile pamiętam ponad 10 kucy na rzecz hollanda.

Opublikowano

Witam, dopiero wróciłem i odpowiadam na pytania które padły - ILE, myślę o kwocie około 220tyś max. netto na ciągnik, prace jakie będę wykonywał nim to orka, agregat, gruber, siew, transport rzadziej ale będzie.

Dziękuję również za liczne odpowiedzi i nadal zapraszam do wypowiedzenia się.

Do wypowiedzi kolegi kamieniak89 (I tu powstaje pytanie, co lepsze goły JD, czy wypasiony NH, i różnica w mocy o ile pamiętam ponad 10 kucy na rzecz hollanda) ja dołożę kolejne dla mnie realne a mianowicie zakup pół rocznego JD 6430 ale w wersji Premium z przebiegiem pomiędzy 400-600mth od pewnego sprzedawcy za cenę 220tyś netto. Wiem od dilera że za tą cenę to mi doposażą i NH 6020 ale czy to już warto.

Opublikowano

Ten przechodzony premium jest warty uwagi, bo np: jak mi dealer porównywał JD clasica do NH PowerComanda to go wyśmiałem, bo w Nh mam przedni Tuz Oś resorowaną, skrzynię z Ecoshiftem i inne pierdoły i w tej specyfikacj clasic nie dorównuje hollandowi, zresztą te clasiki to stare SE czyli jak to ktoś kiedyś napisał szajs edyszyn, bo dla mnie jak JD to tylko Premium no i nie golas, ale co zrobić jak jest taki kurs euro, na szczęście w porę zamówiliśmy Nh, także nie jest źle.

Opublikowano

ile jeszcze ha bedziesz nim obrabial, z jakimi dokladnie maszynami i jaka masz ziemie, jakie uprawy?? w zasadzie powinienes podac wszystkie te szczegolu w pierwszym poscie, bo bez tego nie ma jak ocenic sytuacji.

Opublikowano

Uprawy to zboża i rzepak, ziemia kl 3 i 4a średnio zwięzłe, maszyny będą zakupione łącznie z ciągnikiem - pług V&N, agregat podorywkowy (prawdopodobnie mandam), Agregat uprawowy (prawd. expom).

Opublikowano

jesli plug 4 skibowy, agregat podorywkowy 3m na szerokich lapach, ciagnik nie ma pracowac w malych pomieszczeniach z turem to polecam 6 cylindrow ze wzgledu na uciag, stabilnosc.

dlaczego w ogole chciales ciagnik 4 cylindrowy??

Opublikowano

Myślę że jest to raczej kwestia pieniędzy które trzeba dołożyć do 6 cylindrów, a raczej 220 to max jaką mogę wydać na ciągnik, a raczej nie chciałbym kupić gołej maszyny z 6-cioma cylindrami co było by w przypadku JD po tym wyższym kursie walut.

Opublikowano

swoją drogą to bardzo ciekawa ta valtra, cena wegług mnie nawet bym powiedział że b.dobra i jeszcze można ztargować...

co do tematu, to franko@ zależy czy kupujesz za gotówke, czy na prow czy jeszcze jak... bo każdy grosz się liczy, a np różnica między valtrą (180 tyś brutto) a innym, (pisałeś 220netto, czyli 270 tyś) to już dla mnie porządna kasa, więc weź też pod uwage tą valtre lub jakiś używany jeśli wchodzi w gre... ;)

Opublikowano

Koledzy co do wyboru ilości cylindrów to już postanowione że pozostaję przy 4-ro cylindrowym. Dostrzegłem że kilku kolegów z forum pięknie sobie radzą np. forterrą 11441 z pługiem obracanym kverneladna (4), to tym bardziej i ja nie będę miał problemów jedynie decyzja co do marki i wyposażenia (o ile warto brać te dodatki).

Opublikowano

w takim razie jeśli chcesz 4-cylindrowy (doradzam wg. tego co ty chcesz, wg. twojego gustu i potrzeb) to mój post powyżej jest raczje zbędny :D

jeśli czwórka, to ja bym Ci polecał nowego NH t6020 (wersje wybierzesz w zależności od tego ile bedziesz miał $$)

dlaczego NH:

-nowy to zawsze nowy, wiesz co masz i jesteś pierwszym właścicielem, jak zadbasz to tak bedzie Ci chodził

-masz gwarancje i jak sie coś zepsuje na początku to sie zabardzo nie martwisz

-jeśli bedzie to NH to bedziesz mógł sobie pozwolić na np. lepsze wyposażenie

pozdrawiam ;)

Opublikowano

zależy to min. od paru czynników:

-kto i jak obsługuje ten ciagnik ( czy oszczędza, czy "dobija")

-jaki egzemplarz nam sie trafi

-jakie części zamienne, oleje itp. bedziemy stosować do niego...

ogólne twierdzenie że "ten" lub "ten" jest lepszy jest błędne, chyba że występuje jakaś wada fabryczna, która jest potwierdzona faktami, wtedy możemy takie coś wymienić np. w porównaniu ciągników...

Grzesiek0090@ co twoja wypowiedź wniosła do tematu??? pisz sensowniej, lub rozwijaj swoje zdanie ;)

Opublikowano

nibynikt@ czy ja napisałem że JD ma jakieś awarie, czytaj uważnie, bo takie "prowokacje" typu takiego jak ty napisałeś: "to podaj przykład" są troche denerwujące... ale bede uprzejmy :D prosze przykład awarii jaka może wystąpić w JD lub też innym ciągniku:

np.złapanie tzw. gumy :D wszystko sie moze zdażyć :D

jeśli też sie przymierzasz do zakupu to opisz troche swoją sytuacje, może pomożemy ;) ja z chęcią :)

Opublikowano

dla mnie sprawa jest prosta nie ma ciagnika idealnego kazdy sie psuje i kazdy ma awarie i tyle bez roznicy czy to JD czy NH czy tez inna marka

nie rozumiem gloryfikowania np JD jakie sie tu widzi stale widze wszystko majacy i nigdy sie nie psujacy to co niby w nich jest takiego poza ramowa konstrukcja bo znam kilka osob ktore maja JD i jakos na nich tego kosmicznego entuzjazmu nie widze dla mnie marka jak kazda inna nie mowie oczywiscie ze JD sa zle bron boze