Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nic w tym zdaniu nie jest jasne więc nie wiadomo o co ogłoszeniodawcy chodzi. Można to rozumieć różnie że do ścięcia bo jeszcze nie ścięte lecz zetnie, bądź tak jak mówisz, nie wiadomo też jak już wspominałem jaka to trawa, łąka itp. Ta tak jak co nie którzy piszą sprzedam coś np. ciągnik zdjęcia nie ma i bądź tu mądry czy wart tej ceny czy nie. Z resztą nie o to w tym temacie chodzi. Tak zapytam, już wcześniej o to pytałem ale bez odzewu ile cenić za transport wiórów z rębaka 2x PTS12 do tego Renia 180.94 odległość około 12km w jedną stronę.

Opublikowano

Znalazłem takie ogłoszenie "Sprzedam 2 ha trawy do ścięcia w bele cena 70 zł bela 120 cm" Dobrze rozumiem, teoretycznie zrobienie beli z owinięciem folią 35 zł + 70 zł to wychodzi koło 105 zł za bele?

Jak dla mnie chora cena wychodzi za sztukę beli. To ja w ubiegłym roku za 400 zeta wziąłem trawę z 1 ha gdzie wyszło mi 14 beli tyle że to była trawa z tak zwanych dzikich łąk z domieszką koniczyny.
Opublikowano

Koledzy mam 2 pytania.
Ile powinienem brać za zbiór zielonek nowa przyczepa oraz za ile można sprzedać lucerne z pnia bądź ścięta,zwinieta i dostarczona własną przyczepą samozbierajacą?

Opublikowano

Przyczepa 29m3,ciągnik nie za duży więc od 180 do 220 za przyczepę, zależy jakie działki, jak daleko, czy kamienie są no i ile hektarów ma usługobiorca

Opublikowano

To ile powinienem średnio jechać? W zeszłym roku na pokazie jeździłem średnio 14-16km/h czy powinno być 22-24? Powyżej 20 to tylko załaduje że 20% przyczepy Może powinienem pomyśleć nad zwiększeniem mocy z 158 na 170?

Opublikowano

Corrado bylem jako rezerwowy tylko, przez 10 godzin zrobilem moze z 15 kursów i spalilem ok 30 litrów ropy. Druga sprawa ze to u sąsiada i on u mnie tez pomaga jak jest potrzeba. Normalnie cenią 80-100 zl godzina

Opublikowano

U nas biorą 300zł/ha przyczepą 60m3 z ciągnikiem 200 koni, towar pocięty elegancko. Inny usługodawca bierze 160zł za przyczepę 50m3

Przyczepa 60m3 to potrzeba 300 km a nie 200 więc jak ktoś ci podaje już te m3 to pytaj o realne według normy DIN a nie średniego zgniotu gdzie każdy producent podaję je z d*py

30m3 DIN(rzeczywiste wymiary, wysokośćxszerokośćxwysokość) to od 50 do 60m3(w zależności jak producent sobie wymyśli)

@tetsuya

Ten ciągnik ma 158km? Google mi pokazało 130 więc stwierdziłem że jest nie za duży i 15km/h nie da rady ale jak mówisz że w dobrym pokosie tyle jedzie to wystarczająco

Opublikowano

Mi produkt manager z claasa powiedział wprost do cargosa 8400 którym byłem zainteresowany potrzeba minimum 180 koni. Także ciekaw jestem jak on tego cargosa takim Johnem ciągnął.

Opublikowano

Mi produkt manager z claasa powiedział wprost do cargosa 8400 którym byłem zainteresowany potrzeba minimum 180 koni. Także ciekaw jestem jak on tego cargosa takim Johnem ciągnął.

Był problem z DF musiał jechać JD. Jak by nie było w każdym wypadku jak dla mnie kucy za mało.

Opublikowano

W mojej okolicy za przyczepę sianokiszonki biorą 350 zł . A sieczkarnią jak zbiera to liczy od hektara  ok 450 zł i w jednym i drugim przypadku grabienie i ujeżdżanie kopca. W tym roku jest super trawa wiec pierwszy pokos tylko sieczkarnia . A na następne raczej opłaca się wziąć przyczepe

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Matey
      Jakie przewidujecie stawki za poszczególne usługi rolnicze w 2025? Względem sezonu 2024 planujecie zwiększyć stawki? Przyjmujecie stała kwotę na cały sezon czy w zależności od wahań cen np. oleju napędowego modyfikujecie ceny?
      kontyunacja tematu z 2024 roku:

• Przez r49
      Proszę omijać firmę serbol .mieszcząca się srebrny Borek 18c.sprzedaja tam ruiny ciągników. Na ogłoszeniach piszą Zambrów. Zakop ciagnika tam to porażka trzeba jeszcze tyle mieć na naprawy.zaniżaja faktury. Cwaniaki
    • Przez Karolek132
      Witam ile bierzecie za gniecenie pryzmy z kukurydzy 
    • Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Dodaj nową pozycję...
v