Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja tam nie narzekam tylko potwierdzam że takie ceny i w tych cenach kupuję po prostu uważam że za dwoma cielakami niema sensu jeździć nie wiadomo ile kilometrów , więcej na raz nie biorę bo dokupuję do swoich krów jak się podchowają to następne dwa itd. A HF nie chcę bo dla mnie są bardziej agresywne niż mieszańce z SM lub MO .Miałem kilka sztuk od znajomego HO x LM wagę przy sprzedaniu miały słabą . Każdy mówi że drogo a dużo osób kupuje włochy w takiej samej cenie i wadze tylko ja jeszcze nie widziałem takiego dorosłego który by końcową wagę miał 800-900kg . :)

Opublikowano

a ja z kolei po  90% cieląt jeżdżę i to nawet ok 400km w jedną stronę i też nie narzekam przynajmniej mam z czego wybrać,cena?Podobna jak u handlarzy na miejscu ale towar 100 razy lepsza......zdarzają się też okazje ale to bardzo rzadko

Opublikowano

Znan takiego co tez tak jezdzil nawiozl sobie chorób i teraz kupuje jak najblizej najlepiej od znajomych. Mam jeszcze rade dla tych co nie moga sprzedac malych byczkow hf pogadajcie z jakims handlarzem moze zna jakiegos wlocha oni biora jakie popadnie po 10 plus wat za kilogram. Do pobliskiej farmy przyjezdzaja co miesiac i robia czystke

Opublikowano

ja biorę z tych samych gospodarstw, ponadto każda sztuka na dzień dobry szpryc-z jednego gospodarstwa tylko nie podaje, dodatkowo przyczepa zawsze wypsikana VIRKONEM i cielaki po przyjeździe idą do starej chlewni na aklimatyzację...o dziwo jak sam zacząłem sobie przywozić problem z biegunami,płucami i innym dziadostwem zniknął ,jest jedno ale ja maluchów nie biorę.......min 3 tygodnie

Opublikowano

Taa. SM po 11 zł. Jakby miał takie ceny to nawet nie musiałby ogłoszenia zamieszczać.

Opublikowano

Czasem są takie okazje ze za 1800 kupisz 300 kg byka mowie tu o mieszańcach ja raz mogłem kupić za 6 tys 4 byki HF które ważyły po 400 300Kg a głupi targowałem się o piec stów a potem się w brodę plułem bo handlarze zabrali raz dwa jeszcze lepiej zapłacili. Ale tak to bywa.

Opublikowano

dziś sprzedałem byczka i cielisie pięciodniowe po krowach SM i byku CH za 1900 zł

Podziwiam takich ludzi co kupują 3,4,5-dniowe,jeszcze trochę to prosto z krowy na ,,przyczepkę''

Opublikowano

Nigdy nie sprzedałem i nie sprzedam takich wcześniaków. Dla sprzedającego czysta zysk bez roboty i kosztów odpojenia, bo przez 3-4 dni mleko i tak niezdatme do zbiornika.

Opublikowano (edytowane)

Ja też raczej sprzedaje cielaki minimum 7 dniowe, no ale akurat kupiec przyjechał zapytać czy nie mam cieląt i stwierdził że takie mu odpowiadają. Proponowałem mu że potrzymam je do środy, ale stwierdził że skoro już przyjechał to weźmie. Myślę nic im nie będzie bo apetyty do picia miały ogromne  :)

Sołtys ja za darmo też bym ci ich nie dał :D

Edytowane przez fartom
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, chciałbym rozpocząć hodowlę 15 krów mamek. Mocno zastanawiam się nad herefordami. Chciałbym poznać o nich opinie osób które tą rasę posiadają, zastanawia mnie czy opasy ładnie przyrastają i jaką można dostać cenę za kg żywca. Czy warto bawić się w krowy mamki jeśli nie mam miejsca na pastwisko? Mamki karmił bym sianem i dodatkowo jakąś paszą energetyczną. Czy lepiej wybrać jakąś inną rasę np. Angusa?
  • Dodaj nową pozycję...
v