Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam żeby nie zakładać nowego tematu odświeżam, ze względu na brak możliwości na powiekszenie stada pracuje nad polepszeniem wydajności (która wynosi w granicach 6000) i tu moje pytanie czy wóz paszowy zwiekszy wydajność stada bazując na tych samych paszach? Wiem za na początku może być spadek zanim krowy sie przyzwyczają.

pewnie ze sie zwiekszy wydajnosc. Ale przed podaniem wozu musisz wziac zywieniowca, zbadac pasze i ustawic dawke. Bo mieszanie na oko to moze być gorsze niz to co teraz dajesz

Opublikowano (edytowane)

Od dłuzszego czasu przygotowuje sie do zakupu wozu ale ostatecznie postanowiłem ze jak sie nic nie zmieni to bedzie jakis zakup ale dopiero latem bo musze wprowadzic kilka przeróbek w oborze wykuć nadprorza poprawic podjazdy itd.

Wiec teraz pojawiają sie pytania jaki to ma być sprzęt, widziałem na allegro ze tanio można kupić sano 5m3 tylko czy nie bedzie mały mam 35 sztuk dojnych i oklolo 50 szt młodzieży (jałówek i opasów) które dostawały by inny TMR.

Dodam że ogranicza mie wysokosć obory 220cm w najniższym punkcie, ogladelem jeszcze wozy auto agro i euromilk te są w przystępnej cenie, bo zachodnie to troche droge,

Dysponuje sianem i sianokiszonką w belach i kiszonką z qq + tresciwe po czesci z własnej produkcji po czesci z zakupu,

Edytowane przez krupekf16
Opublikowano

Ja mam w najniższym punkcie niecałe 2,30 a wóz z auto agro. Polecam w 100% ten wóz i podejście firmy do klienta. Mi robili dwa wozy, pierwszy okazał się za szeroki i za długi (mam w oborze lekki łuk). Zabrali go zdjęli całą michę i samym podwoziem przyjechali z konstruktorem który wymierzył jak powinno być dobrze. Musiałem poczekać miesiąc na nowy. Mam go od 4 lat. Co do pojemności to 5 zdecydowanie za mały. Ja mam ok 40 szt które dostają TMR (jałówkom nie daję) i pojemność około 8-9m3. Trudno mi dokladnie powiedzieć ponieważ w tej firmie próbują zrobić jak największy względem obory.

Opublikowano

To widze naprawde solidna firma inni to aby sprzedać i mają cie w nosie. To przya takiej pojemności ile tak w przybliżeni do niego kładziesz na jedno mieszanie np. jedna bela i 3 łyżki kuku czy jak to wyglada

Opublikowano

Ja mam sano. Wybrałem go w ciemno, bez zadnej wiedzy i obeznania. Po prostu mieli jedyna oferta leasingowa w tamtym czasie i jest naprawde dobry.

Widzialem pronar, metal fach i RMH w akcji. Mysle ze moj wypada najlepiej pod wzgledem jakosci mieszania, niewywalania poza maszyne.

Kolego to nie jest takie proste jak Ci sie wydaje, ze niby kupisz woz i wszystko juz wrzucisz do srodka i rozdasz.

Majac woz musisz liczyc sie z tym ze kazdy ale to kazdy musi być doklłądnie wymieszany tak aby krowa nie sortowała paszy. Bo wybierze Ci kukurydze, zapcha sie a trawe zostawi. Istota wozu jest rownomierne pobieranie paszy.

Proponuje juz teraz zaprosic zywieniowca, zbadac jakość kiszonek, zawartosc NEL, białka, S.M. oraz poprosic o przykladowa dawke i pilnowac aby nie było odchylen wiekszych niż 5% przy kazdym ze składników.

Opublikowano

Na chwilę obecną robię 1200 kg, na jedną krowę przypada ok 40-45 kg paszy. Ilość musi być taka aby niedojadów zostawało jak najmniej. Ja daję sianokiszonkę, kukurydzę, młóto i treściwe.

Opublikowano

Co powiecie o paszowozie Kuhn 470 dla 40bykow bo dla krów i jalowek to bym musiał mieszać inną pasze a krów i jalowek jest 35szt?Zauwazyliscie lepsze pszyrosty?Lub coś innego?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez davy
      Witam po wielu przeczytanych postach na agrofoto czytam ze masło jest maślane a krowy to sie tak żywi a cielaki to tak. Wiele osób chyba nie zdaje sobie sprawy jak bardzo krzywdzi swoje bydło. Nie jestem z wykształcenia żadnym żywieniowcem(a i jak życie pokazuje czasami inżynierowie żywienia wiedza mniej niż ja ) a z rolnictwem mam jedynie odczynienia w domu czyli pomoc dla ojca w prowadzeniu gospodarstwa.

Kreci mnie żywienie bydła i uzyskanie jak najlepszych wyników. Dlatego chce sie podzielić swoja wiedza jaka uzyskałem podczas żywienia zwierząt.

1. Krowy mleczne: stosujemy u siebie kiszonke z traw oraz kukurydzy(moim zdaniem kiszonka z kuku nadaje sie do ...) dlatego tez przeanalizowalem wiele badań i wychodzi na to ze Nutri Honey MIESZANIEC SORGO Z TRAWĄ SUDAŃSKĄ maja taka sama zawartość energii jak kuku a większa zawartość białka(w fazie wegetywnej) młóto browarniane 10kg(wzrost mleka ok 2l dziennie)pasze z dossche Krowa 15 ok 4kg(4x0,5kg dzinnie), lecz od jutra zmiana na wysoko energetyczną Lactomax(zbyt duża ilość białka wychodząca z mocznika u krów) tez dossche(moim zdaniem najtańsze pasze) wysłodki buraczane melasowane suche z glinojecka ok 2Kg witaminy z Josery lacto plus keragen czy jakos tak .

Nigdy wiecej krowom nie podam OTRĘBÓW, ZIEMNIAKÓW, a dlaczego? moim zdaniem strata pieniędzy ;/

Mam nadzieje ze na przyszly rok zawita system TMR

2. Cielaczki: siara w ciągu 2 godzin od wycielenia i od początku Włókno surowe VITACEL(rozwój żwacza ogólny) do pojła do końca odpajania, pierwsze 2tyg mleko matki okres zmiany mleka u mnie trwa tydzień od 3 tyg daje rożnie Josere, Shills, Polmass oraz dostęp do świeżej wody oraz siana i od 2 tyg dostają śrutę z ziarnem kukurydzy oraz płatkami owsianymi(rozwój żwacza "miesniwki") do 3misiaca potem nie trawią ziarna, po 2 miesiącach przestaje odpajać mlekiem ponieważ to jest po pierwsze nie ekonomiczne a po drugie żwacz im sie nie rozwija tak jak trzeba jak jada tylko na mleku. Potem do 11 miesiąca dostają śrutę kiszonek z kuku młóto i kiszonek z trawy oraz siano od czasy do czasu. Odchów cieląt jest najważniejszy i bardzo drogi ok 2,5tys zł i czasami doprowadzaja rolnika do szału hehe ale myślę ze sie opłaca

Wszystkie krowy zapładniane sa sztucznie te co zostawiamy dla siebie cieliczki sa kryte HF a krowy słabsze są kryte mięsnymi w celu szybszej sprzedaży. Nie opisałęm jesazcze jak przebywa okres zasuszenia ale to może sie rozwinie temat to wspomnimy o tym.

Moim zdaniem"Produkcja mleka to czysta działalność gospodarcza a krowy są to pracownice o które trzeba dbać żeby były produktywne" uważam to za czyste odzwierciedlanie pracy człowieka tylko tu pracują zwierzęta.
    • Przez Fugeo
      Cześć 
      Co polecicie jako bufor dla opasów? Kwaśny węglan sodu czy tlenek magnezu? 
    • Przez krystek44
      Witam, przychodzę z zapytaniem odnośnie zawartości białka ogólnego w paszy treściwej która przygotowuje z komponentów takich jak 
      1000 kg śruty zbożowej składającej się pół na pół z pszenżyta oraz owsa 
      175 kg poekstrakcyjnej śruty sojowej 
      175 kg suchej kukurydzy mielonej 
    • Przez Buba1995
      Witam serdecznie. Z jakich zbóż i w jakich proporcjach przygotowujecie w swoich gospodarstwach pasze treściwe dla opasów? Wzrost hodowli i kosztów produkcji skłania mnie do zaprzestania kupna gotowej paszy i rozpoczęcia produkcji własnej. Potrzebuję porady jakie zboża i dodatki stosujecie przy swoich paszach i w jakich proporcjach
  • Dodaj nową pozycję...
v