Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tylko, że McCORMICK rozszedł się z Case w 1999r., ponieważ Fiat wykupił Case-a, a potem w 2000r. ARGO McCormicka . A z urzędem monopolowym to była inna sprawa, ale w tym samym roku. Ostatecznie fabrykę w Doncaster przeniesiono do Italii w 2007r., czyli 7 lat później. A McCormick był produkowany pod nazwą Case, nawet w RPT o tym pisało. Zresztą spójrz na Case MX 150 i MC MTX 150. Te same ciągniki - skrzynia biegów, tylny most, kabina i jej wyposażenie. Zatem gdyby te technologie były czysto Case-owskie to coś takiego jak McCormick nie powstałoby.

Edytowane przez Klos49
Opublikowano (edytowane)

Tylko, że McCORMICK rozszedł się z Case w 1999r., ponieważ Fiat wykupił Case-a, a potem w 2000r. ARGO McCormicka . A z urzędem monopolowym to była inna sprawa, ale w tym samym roku. Ostatecznie fabrykę w Doncaster przeniesiono do Italii w 2007r., czyli 7 lat później. A McCormick był produkowany pod nazwą Case, nawet w RPT o tym pisało. Zresztą spójrz na Case MX 150 i MC MTX 150. Te same ciągniki - skrzynia biegów, tylny most, kabina i jej wyposażenie. Zatem gdyby te technologie były czysto Case-owskie to coś takiego jak McCormick nie powstałoby.

Nie ma sensu się spierać link do wikipedia o historii McCormick-a

Aha i z tego co ja wiem to ZTX-a już dawno nie produkują ( produkowali go w UK i najpierw zaprzestali produkcji ztx-a a dopiero później fabryka została zlikwidowana > ale pewny nie jestem)

Edytowane przez Andrzej24871
Opublikowano

RC/PC to odpowiednik Pumy, a nie Maxxuma. smile.gif

z całym szacunkiem ale co Ty pier****sz???? spytaj dealera, maxxum może nie ale maxxum multicontlorer już tak ;p

różnice w cenach są :o;) , porównywałem w podobnej specyfikacji nh 6070pc i pumę 140 ;)

musisz maxxuma porównywać!!!!!! zobacz sobie na stronie case (maxxum) i porównaj z nh t6000rc/pc

Opublikowano (edytowane)

też się zabrałem za wyjaśnianie tego co napisał Arek i jedyne co moge powiedzieć to to że jeśli czegoś się nie wie na pewno to lepiej na drugiego nie wyjeżdżać z taką gadką w stylu "co Ty p......sz" modele tak w NH jak i w Case dokładnie się nie porywają NH ma więcej specyfikacji i bardziej one się różnią od modeli Case ale NH RC/PC zdecydowanie najbardziej pasuje do Case Puma i żadnego innego. RC/PC po pierwsze ma większą skrzynie od maxxuma a po drugie ma 4 zawory na cyl a maxxum to jest bardziej mechaniczny ciągnik i bliżej mu do delty albo plus-a

Case maxxum MC 4 cylindrowe = NH t 6000 elite

Case maxxum 4 i 6 cylindrowe = NH t6000 plus

Edit : I słuchaj dalej tego co mówią dilerzy .

Edytowane przez Andrzej24871
Opublikowano

Bo dealerów to się nie ma co słuchać. Nauczą się prospektu i to nie do końca i to ich cała wiedza. Teraz jestem na etapie kupna opryskiwacza to się człowiek uśmiać może. A tak na prawdę to nie do śmiechu. Nie jestem alfą i omegą i chciałbym pewnie rzeczowe kwestie wyjaśnić, a tylko słyszę ....yyyyy.

Opublikowano

a ja mam takie pytanie, czy ciągniki case i nh pracują na takich samych olejach?

Jeśli nie to do której firmy (case czy nh) są droższe materiały eksploatacyjne? Chodzi mi o serie JX i TD5000

Opublikowano (edytowane)

To jest ten sam traktor, różnią się tylko kolorami i ceną NH będzie tańszy.

Nie cytuj poprzedniego posta

Edytowane przez krolikNH
Opublikowano (edytowane)

No właśnie i tu zderzają się dwie różnie opinie (nawet w ramach wypowiedzi z AF). Jedni piszą (mówią), że to ta sama fabryka ( i takich więcej jest) a drudzy, że NH-GB, Case-Austria.

Nie podlegają dyskusji rozwiązania techniczne - tylko ich jakość, czy za wyższą ceną idzie solidność Case (lepsze odlewy, materiały, stosowane podzespoły lepszych firm (np.bosch) itp)

Case ma zdecydowanie lepsze materiały niż NH

Wypowiedź bez uzasadnienia

Edytowane przez krolikNH
Opublikowano (edytowane)

Case jest już ponoć w podobnych cenach co NH, bo już nikt nie nabiera się na teksty o lepszych materiałach które wmawiali nam dilerzy Case (zresztą mnie też ściemy cisnęli przy wyborze ciągnika).

Najlepsze było to kiedy facet z Case próbował mi wcisnąć że TD robią w gdzieś tam, a JX w Austrii, kiedy to i to jest we Wloszech robione. Spytałem czy mogę prosić o dowód że JX jest produkowany gdzies indziej to powiedziano mi że takich dowodów przedstawić nie mogą.

Ja mam TD, kumpel z wioski obok ma JX więc sprawa jest jasna w zupełności.

Jedyna różnica poza kolorem i kształtem świateł jest taka, że serwis do mnie do TD przyjechał na drugi dzień od zgłoszenia drobnej usterki, a kumel do JX nie mógł się doprosić o rekację u swojego dilera case i chodził wpieniony dość długo, a raczej jeździł ale starym ruskiem.

Czasem nie ważne jest to nawet co się kupuje, a raczej gdzie - od kogo się kupuje i jak Cie traktują po zakupach.

Edytowane przez wysoki24
Opublikowano

Odnośnie mojego serwisu w Perkoz-ie Brodnica to dziś dzwonie podaje kod błędu oddzwaniają po godzinie i wiem wszystko co jest ciągnikowi i w ciągu dnia już stoją na podwórku a z kombajnami (podobno) to zaraz po telefonie jadą.

Opublikowano

Case i NH kosztują ponoć na tą chwilę tyle samo. W niczym Case nie jest lepsze od NH z tego co widzę.

W czym niby lepsze byłoby JX od TD? Case Puma ma dużo mniej wygodną obsługę (podłokietnik) od NH Range, przykładów widzę całą masę z każdym dniem na plus dla NH.

W moim rejonie tylko NH ma bardzo dobry serwis, do Case kumpel nie mógł się doprosić o wizytę serwisu...aż zaczał dzwonić o serwis do NH, ale mu odmówili.

Dla mnie NH ma lepsze podejście serwisowe, pozatym to New Holland ciągle zdobywa nagrody za Ciągnik roku, Maszynę roku a nie Case.

To tyle odemnie w tym temacie.