Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Napisałem tylko co powiedział pracownik . Mam wrażenie że nie przykładają szczególnej uwagi do tego całego spisu .

Opublikowano

Byłem dzisiaj w agencji sprawa załatwiona w kilka minut dłużej zeszło mi z dojazdem a spis będzie składać raz na rok

Opublikowano

Dokładnie ja właśnie wróciłem ze spisu, wchodzę do agencji a tam ludzi jak na marszu kodu :D  wziąłe druczek, wypełniłem myk na poczte 5 minut i po spisie :D  może niektórzy stoją tam w celach towarzyskich czy jak :P

Opublikowano

We wtorek wchodzę do ARiMR, a tam kolejka dobre 50 osób. Wszyscy w tym samym celu. Nie rozumiem po co ludzie stoją, skoro można wysłać to pocztą.

No chyba, że zatęsknili za kolejkami niczym w PRL

Kolejka długa bo pracownicy sprawdzają czy się wszystko zgadza. Sporo osób ma kwiatki typu: w papierach jest krówka a w oborze krówki nie ma. 

Opublikowano

jest rozporządzenie źe do końca grudnia masz dostarczyć ten spis. Źe pocztą moźna to fakt i to najwygodniejsza opcja

Nie rozporządzenie tylko ustawa. Do końca grudnia nie dostarczyć tylko spisać. Od spisania masz 7 dni na dostarczenie. Z racji tego że od 6 do 8 stycznia to są dni wolne od pracy ostatecznym terminem wynikającym z ustawy jest 5 stycznia. Reszta się zgadza co napisałeś.

Opublikowano

csm_slider_IRZ_2_eb0ca7d3ea.jpg

nie musiałeś , przeczytaj uważnie , spis zwierząt przebywających w siedzibie stada ,masz zrobic jak gdyby spis z natury - żeby sprawdzili czy zgadza się z wirtualnym stanem

jak nie ma zwierząt - nie ma czego spisywać .

Dałeś sobie wmówić że musiałeś

Jak nie ma zwierzat w oborze to tez musza sprawdzic czy w tym wirtualnym stanie tez nie ma...
Opublikowano

Teoretycznie obydwa sposoby zgodne z przepisami , a w praktyce ... kto to wie . B)

Opublikowano (edytowane)

Możesz dowieźć do 6 stycznie dzisiaj byłem w Agencji i słyszałem jak gadali tylko stan na kwitku   musi być z datą do 31 grudnia. Dali 7 dni na dowiezienie  ale 7 dzień przypada w sobotę

Edytowane przez szaman1
Opublikowano

Jak nie ma zwierzat w oborze to tez musza sprawdzic czy w tym wirtualnym stanie tez nie ma...

Właśnie powiedzieli że nie musze i koniec tematu

Opublikowano

U mnie babka sprawdziła w bazie ile sztuk i czy tyle samo na wniosku, numery ma sprawdzać kiedyś tam, jak by się coś nie zgadzało to telefon. Ale sporo osob ma albo za dużo albo za malo szczegolnie świń :)

Opublikowano

Mają niespójność w agencji i tyle, szczególnie z początków rejestracji bydła - sam znam przypadek nieżyjącego już człowieka co ma na stanie kilka sztuk. Handlarze brali jak popadnie, sztuki pourazowe, nieraz coś zdechło w transporcie i poszło na lewo itd

oj z tymi początkami rejestracji to wyszły u ojca cuda

Opublikowano

najlepsze jest to ze jakis urzednik z ministerstwa w notowaniach mowil ze ten spis bydla,owiec i koz to przez pomylke zostal wprowadzony, bo ustawa ma przeciwdzialac pomorowi swin i w przyszlym roku juz go nie bedzie-akurat w to nie wierze.

Opublikowano

Możesz dowieźć do 6 stycznie dzisiaj byłem w Agencji i słyszałem jak gadali tylko stan na kwitku   musi być z datą do 31 grudnia. Dali 7 dni na dowiezienie  ale 7 dzień przypada w sobotę

Dokładnie tak jak kolega napisał

najlepsze jest to ze jakis urzednik z ministerstwa w notowaniach mowil ze ten spis bydla,owiec i koz to przez pomylke zostal wprowadzony, bo ustawa ma przeciwdzialac pomorowi swin i w przyszlym roku juz go nie bedzie-akurat w to nie wierze.

Jak zostanie wprowadzona zmiana do ustawy to może i go nie będzie. Moim zdaniem to bardzo dobre posunięcie z tym spisem dla jednej i drugiej strony tzn dla hodowcy i ARiMR dzięki obowiązkowi dokonania spisu jedna i druga strona ma aktualne dane. A to że się wielu osobom to nie podoba to już inna sprawa zawsze tak było że społeczeństwo niechętnie podchodziło do każdej nowości. W 2017 roku już będzie lepiej z tego względu że będziemy mieli czas na dokonanie spisu praktycznie cały rok a nie tak jak w tym roku zaledwie 2,5 miesiąca.

Opublikowano

Nie  rozumiem  ludzi którzy mają jakieś niespójności jeszcze  z poczatku rejestracji .

Ja  praktycznie przy  każdym  zgłoszeniu  w agencji - pytam  ile  szt  mam  na  stanie i żadnych niespójności  od kilku lat nie było .

Te  z początku  rejestracji , już daaaawno wyjaśnione

Opublikowano

he he :) a ty myślisz ze to rolnik w papierach miesza? :)po ostatniej kontroli miałem 20 szt świń na stanie,a świń nie mam od x lat, 4 krowy jakims cudem też do mnie przywedrowały :)

Opublikowano

ta a jak zakładałem nr gosp i siedzibę stada i pi...a z powiatowego pokręciła cóś i wydała mi nr kogoś innego, ja przepisałem "swoją"część bydła z ojca na ten nr....po czasie inseminator wykrył ten błąd-a odkręcić to a Matko Boska!!

Dokładnie tak jak kolega napisał

Jak zostanie wprowadzona zmiana do ustawy to może i go nie będzie. Moim zdaniem to bardzo dobre posunięcie z tym spisem dla jednej i drugiej strony tzn dla hodowcy i ARiMR dzięki obowiązkowi dokonania spisu jedna i druga strona ma aktualne dane. A to że się wielu osobom to nie podoba to już inna sprawa zawsze tak było że społeczeństwo niechętnie podchodziło do każdej nowości. W 2017 roku już będzie lepiej z tego względu że będziemy mieli czas na dokonanie spisu praktycznie cały rok a nie tak jak w tym roku zaledwie 2,5 miesiąca.

A ja sądzę,ze to największa głupota po ki grzyb spisywać skoro posiadamy księgi, podajemy bydło do dopłat dodatkowo robią wyrywkowe kontrole.....

Nie  rozumiem  ludzi którzy mają jakieś niespójności jeszcze  z poczatku rejestracji .

Ja  praktycznie przy  każdym  zgłoszeniu  w agencji - pytam  ile  szt  mam  na  stanie i żadnych niespójności  od kilku lat nie było .

Te  z początku  rejestracji , już daaaawno wyjaśnione

nasze też wyjaśnione podczas pierwszej kontroli z IRZ

Opublikowano

ta a jak zakładałem nr gosp i siedzibę stada i pi...a z powiatowego pokręciła cóś i wydała mi nr kogoś innego, ja przepisałem "swoją"część bydła z ojca na ten nr....po czasie inseminator wykrył ten błąd-a odkręcić to a Matko Boska!!

A ja sądzę,ze to największa głupota po ki grzyb spisywać skoro posiadamy księgi, podajemy bydło do dopłat dodatkowo robią wyrywkowe kontrole.....

A chociaż by po to żeby np pomyłkę taka jak Twoja wyłapać. Jak by nie inseminator to śmiem podejrzewać że do tej pory byś nie wiedział :) Kto posiada księgę to posiada ale są tacy co księgę posiadają a księga pusta. Do dopłat podajesz 30 sztuk młodych i 30 krów (od 2017 będziesz podawał 20) a co jak ktoś ma np 80 sztuk???? Tak jak powiedziałeś wyrywkowe kontrole. Jedni mają co 2 lata a drudzy od 2004 roku nie mieli.

Opublikowano

A co z powiatowego mogła pokręcić jedynie co mogłeś dostać to nie swoją decyzje o nadaniu nr producenta albo zaświadczenie o zarejestrowaniu siedziby stada. Przepisałeś nie weryfikując co piszesz i oto cała pomyłka. Ludzką rzeczą jest się pomylić przez urzędnika jak i przez rolnika. A widzę że Ty stosujesz spychologię ktoś tylko nie ja. I to cała filozofia pomyłki w Twoim przypatku. 

Opublikowano

To była tylko i wyłącznie wina babki z biura bo tam było "kopiuj wklej" moje dane się zgadzały a nr czyjś inny ot i co żadnej spychologii nie robię.....

a do tematu to dalej twierdzę i twierdzić będę,że ten spis to zbędna papierologia

Opublikowano

kolego coś kręcisz sam napisałeś jeszcze raz zacytuję ,,wydała mi nr kogoś innego, ja przepisałem'' a teraz piszesz że Twoje zgłoszenie było OK a ona zrobiła kopiuj wklej i Ci pokręciła. Tak jak wcześniej napisałem trzeba się umieć przyznać do błędu a nie stosować spychologię wszyscy się mylą tylko nie ja!!!!

Opublikowano

Jakbyś czytał ze zrozumieniem to byś zaczaił!!

Napiszę dużymi literami

PO ZGŁOSZENIU O NADANIE NR GOSPODARSTWA I NR SIEDZIBY STADA DOSTAŁEM OD RĘKI DECYZJĘ NADAJĄCĄ MI TE NR A TAM WSZYSTKIE MOJE DANE(takie jakie mogłem zweryfikować)SIĘ ZGADZAŁY, ZROBIŁEM PRZEMIESZCZENIE I WYSZŁO CO WYSZŁO-Zrozumiałeś??Jeśli nie to trudno ja nic nie kręcę-koniec tematu!!!