Jaka ściółka
-
Podobna zawartość
-
Przez farmmaster
Witam. Razem z żoną planujemy założyć hodowle kur niosek. I teraz pytanie co jest bardziej opłacalne chów ekologiczny czy wolonowybiegowy z góry mówię, że stawiamy na jakość a nie na ilość. I czy przy chowie eko trzeba całe gospodarstwo przekształcać pod tym względem (tzn. ekologiczne uprawy?) zastanawialiśmy się też nad bojlerami lub chowem gęsi. Wcześniej byłem bardziej za hodowlą gęsi ale żona zaproponowała żeby spróbować założyć hodowle kur niosek i to dało mi dużo do myślenia.
i jeszcze chciałbym się dowiedzieć:
jeżeli postawił bym na ten nioski to jakie są wymogi? co muszę zrobić żebym mógł sprzedawać legalnie i bez problemów swoje produkty i gdzie je najlepiej sprzedawać? jaką powierzchnie potrzebuję np. 500 szt. niosek? jakie są wymogi co do wyposażenia kurników? czy dało by radę wybudować kurnik z konstrukcji lekkich żeby dało radę bez planów? jeśli tak to z jakich najlepiej?
wiem że masa pytań ale bardzo proszę o pomoc
z góry dziękuje
-
Przez MPiotr
Witam chciałbym zrobić odchowalnik na 50 kurczaków wymiary 2x1.1m z płyty osb (skrzynia już zbita w środku włożę przegródkę która będę przesuwał i powiększał im miejsce w miarę wzrostu kurczaków ) oczywiście wszystko obłożone styropianem żeby ciepło nie uciekało bo skrzynia będzie stała w pomieszczeniu nie ogrzewanym.
I tu mam pytanie ponieważ nie wiem jakie wybrać ogrzewanie mam stary grzejnik elektryczny mógłbym go podłączyć pod termoregulator, ale dużo prądu ciągnie bo ma 2000w, wyczytałem ze można zastosować przewód grzejny ale nie wiem jaką temperaturę osiąga taki przewód i czy nie spali mi się ściółka lub kurczaki nie poparzą sie od niego. Zostaje jeszcze opcja żarówki tzw. Kwoki nie jest tak oszczędna jak przewód i chyba bym musiał dać dwie na tak dużą powierzchnie. Jakieś przemyślenia na ten temat?
Z góry dziękuje za pomoc
-
Przez bocecek087
witam jak w temacie jakie macie ceny paszy gotowej dla drobiu
Wola Pasze Kaczka 1 1100 netto
-
Przez TomekBio
Witam, mam pytanie czy używacie na swoich fermach probiotyki, jeśli tak to powiedzcie jakie i czy przynoszą jakieś efekty w postaci polepszenia dobrostanu ptaków bądź czy mają wpływ na przyrosty masy. Pozdrawiam
-
Przez mateusz1030
Witam Chciałbym wybudować kurnik na 3 tysiące sztuk z 30 arowym mam zrobiona fundamenty i podmurówke z lat 80 o wymiarach 36x12. Prosze o pomoc w kwesti wyboru materiału do stawiania scian jakiej wysokości one maja byc
-

Rekomendowane odpowiedzi
Grzeje się odrzutnik słomy mf186 od strony baku
Trawa