Skocz do zawartości
farmmaster

zakładanie hodowli... pomóżcie

Polecane posty

farmmaster    0

Witam. Razem z żoną planujemy założyć hodowle kur niosek. I teraz pytanie co jest bardziej opłacalne chów ekologiczny czy wolonowybiegowy z góry mówię, że stawiamy na jakość a nie na ilość. I czy przy chowie eko trzeba całe gospodarstwo przekształcać pod tym względem (tzn. ekologiczne uprawy?) zastanawialiśmy się też nad bojlerami lub chowem gęsi. Wcześniej byłem bardziej za hodowlą gęsi ale żona zaproponowała żeby spróbować założyć hodowle kur niosek i to dało mi dużo do myślenia.

 

i jeszcze chciałbym się dowiedzieć:

jeżeli postawił bym na ten nioski to jakie są wymogi? co muszę zrobić żebym mógł sprzedawać legalnie i bez problemów swoje produkty i gdzie je najlepiej sprzedawać? jaką powierzchnie potrzebuję np. 500 szt. niosek? jakie są wymogi co do wyposażenia kurników? czy dało by radę wybudować kurnik z konstrukcji lekkich żeby dało radę bez planów? jeśli tak to z jakich najlepiej?

 

wiem że masa pytań ale bardzo proszę o pomoc

 

z góry dziękuje ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Witam.

 

Hodowlę kur założyliśmy w tym roku.Też zastawianaliśmy się nad sposobem howu,wybraliśmy wolny wybieg ,howu ekologicznego nie polecam ponieważ jest bordzo dużo wymogów zero korzyści. Jaja z wolnego wybiegu łatwiej sprzedać cena też jest dobra.Do 350 szt. można trzymać bez zgłoszenia(znalazłem w internecie) ,ja sprzedaje na miejskim bazarku po pół roku mam więcej chętnych niż jajek.Kury są rasy Rosa 1,ale nie jestem z niej zadowolony,będę szukał rasy typowej na wolny wybieg.Nie można kurcząt kupować od handlarzy,tylko z dobrej sprawdzonej wylęgarni najlepiej 6 tygodniowe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

KubaNY    0

Witam, Bynek jakie rasy masz na mysli do wolnego wybiegu? Potwierdzam, kolega nakupil kur rasy Rosa i faktycznie tez ma klopot. Zakup u handlarza. Zalamany wlozyl w to troche roboty i pieniedzy.Nie chca sie niesc.Wiadomo okres zimowy ale moze rowniez inne czynniki powoduja ze jaj brak.Jak mozesz podpowiedz cos z gory dziekuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Witam.

 

Na temat rasy kur jeszcze dokładnie nic niewiem,jak skontaktuje się z wylęgarnią dowiem się szczegułów to napiszę.Co do kur które nie niosą to jeżeli mają duże czerwone grzebienie to powinno wystarczyć że dostaną polfamix,witaminy do paszy ,sztuczna pasza powinna stanowić płowę pożywienia ,światło 16 godzin.Po 2 tygodniach powinien być efekt.Jeżeli grzebień kury jest mały i blady i w środku kury pod grzbietem niema żółtych jajeczek to kury powinno się przeznaczyć na ubój.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
koraki    0

Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów.

Jestem nowy na forum i mam nadzieję, że w niektórych tematach b ędę pomocny......

farmmaster.

Istotnie, chów ekologiczny stawia przed sobą wiele wyzwań,najistotniejszym z nich jest samo uzyskanie certyfikatu.

Jeśli jeszcze nie miałeś do czynienia z chodowlą niosek, to na początek radzę zacząć od mniejszego stada,nabierzesz trochę doświadczenia. A teraz kilka rad wynikających z moich obserwacji:

nie kupuj odchowanych kokoszek od handlarzy, zanim zaczną znosić jaja,może Ci paść (jak miało to miejsce u mnie) nawet do 60% stada.Z reguły nie są szczepione, zmiana paszy,inna flora bateryjna, biegunki......itd.itd.

Kup jednodniowe pisklęta w renomowanej fermie (polecam Karmazyny- Rhode Island Red,bardzo odporne i dobre nioski)

W kurniku zapewnij min.1 metr kwadr. na 5 kur,podobnie z gniazdami 1 na 5 kur. Duży zielony wybieg najlepiej dzielony na dwa,w krótkim czasie kury zmienią jeden z nich w pustynię.Obserwój i zachowaj równowagę,nie dopuść do degradacji środowiska w którym żyją kury. Dobra i urozmaicona pasza i powodzenia.Tyle z grubsza o chodowli.

Co do sprzedaży jaj....Cóż sprzedać możesz wszędzie,nawet do sklepów jeśli spełnisz stawiane warunki m.in.numer gospodarstwa,identyfikacyjny numer weterynaryjny, stempelek bądż papier do wglądu jeśli kur nie jest więcej niż 1000szt.Jeszcze coś o czym wielu na forum nigdy nie wspomina,mianowicie podatki. Większość jest przekonana,że jeśli jest się rolnikiem,to można robić wszystko co z rolnictwem związane i nie trzeba płacić podatku.Otóż rolnik ma uprawiać ziemię i za dochody z tego tytułu podatku nie płaci.Natomiast chodowla drobiu nieśnego wchodzi w tzwn. dział specjalny produkcji rolnej i od tej działalności skoro uzyskujemy z niej dochód,musimy zapłacić podatek.Bez podatku możemy sobie chować do 80 szt.kurek.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w chodowli.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez Massey38
      Panowie co robic kupiłem 40 kur z fermy niosą jaja ale je zdziobują i po jajku
       
      Macie może jakies dobre rady ???
       
      CO ROBIĆ ??
    • Przez rafal6930
      Cześć, chciałem zapytać  was, bardziej doświadczonych w hodowli kur osób, o warunki jakie powinny panować w kurniku. Chodzi mi dokładnie o hodowlę kur niosek mających dostęp do wolnego wybiegu. Czy klimat  i warunki panujące w kurniku mają wpływ na zdrowie i efektywność produkcji? Na zdrowy rozsądek – tak. O ile przy stadzie rzędu kilkunastu lub kilkudziesięciu kur nie ma to chyba tak wielkiego znaczenie o tyle gdy mamy kilkaset sztuk to warto podejść do tego z głową.
      Wydaje mi się, że najważniejszymi czynnikami są:
       
      Powierzchnia kurnika, oświetlenie,  temperatura, wilgotność, wymiana powietrza (dużo świeżego tlenu)
       
      Może aby zachować przejrzystość postu wypunktuję elementy o które mi chodzi:
      - jaka może/powinna być ilość kur na m^2
      - doświetlanie w okresie zimy (słyszałem że 14-16 godzin w ciągu dnia powinny mieć jasno kury)
      -jaka temperatura powinna być w kurniku dla niosek (bo zapewne utrzymuje się ją na stałym poziomie)
      -jakie są graniczne temperatury, które mogą być w kurniku (zimą niedopuszczalne jest ujemna temp, a latem piekarnik w kurniku)
      - jak wygląda sprawa wentylacji w kurniku (jak radzić sobie w upały a jak w zimy, aby zapewnić dobrą wymianę powietrza a przy tym nie wyziębić kurnika)
       
      Jeśli pominąłem coś ważnego, to proszę o dopisanie.
      Jest to pierwszy mój temat na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość. Za każdą dobrą radę i pomoc będę wdzięczny, tak jak inni użytkownicy, którym ten temat pomoże.
       
      Pozdrawiam
    • Przez Rolnik1231
      Kury nioski na zimę co potrzebują żeby przeżyć
    • Przez Karolano
      Mieszkam prowadzę interesy w jednym z małych afrykańskich krajów. Mam możliwość otwarcia fermy i gwarancję zbytu na brojlery. Ze względu na specyfikę tego rynku bardzo wysoka opłacalność. Ziemia 10 razy tańsza zbudowanie kurnika według miejscowych zasad tez około 10 razy taniej niż u nas koszty prąd podobna cena jak u nas pracownik od 300 do 500 zł miesięcznie średnia roczna temperatura w dzień około 30C .Możliwości odbioru do 50000 sztuk. A teraz najważniejsze cena żywca około 7.50 . Poważnie zainteresowanych zapraszam do rozmowy , zartownisiom i niedowiarkom z góry dziękuję. Oferta jak najbardziej poważna. Pozdrawiam z gorącej Afryki
    • Przez Amxhsjkk
      Witam!
      Mam problem z kurka. Jej ogonek wisi przy ziemi ma ok 3lat. Zadna z innych kur tego nie ma (dolaczam zdjecie) czy ktos sie z wami juz tym spotkal?

×