Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
35 minut temu, dragonmt852 napisał(a):

i o ile ci to obnizy ph wody w opryskiwaczu?

Szczerze nie pamiętam dokładnie a ph metr się rozkalibrowal ostatnio.mniej więcej taka dawka pekacidu plus ok dwa kg kristalonu obniżało pH w okolice 5 i raczej insekcydy działały w porządku.u siebie wodę mam jakieś 7.8-7.9 z sieci.jedno pole dzisiaj robione czyste bez choroby za to na drugim które było pierwsze sadzone znalazłem na dziś 5 roślin z wirusem, zobaczymy jak bd na innych.

3 minuty temu, basserman89 napisał(a):

Szczerze nie pamiętam dokładnie a ph metr się rozkalibrowal ostatnio.mniej więcej taka dawka pekacidu plus ok dwa kg kristalonu obniżało pH w okolice 5 i raczej insekcydy działały w porządku.u siebie wodę mam jakieś 7.8-7.9 z sieci.jedno pole dzisiaj robione czyste bez choroby za to na drugim które było pierwsze sadzone znalazłem na dziś 5 roślin z wirusem, zobaczymy jak bd na innych.

Z tego co wyliczyłem na ok 700 litrów wody taka czarna szklanka co ja każdy ma w domu;p obniza pH z 7.8 na 6.3- 6.4. to jeżeli chodzi o sam pekacid. Ale żeby być dokładniejszym potrzebny byłby ph metr.

U mnie dodawanie pekacidu się sprawdza,szwagier coś próbował dodawać w płynie jakiś dodatek do wody nie sprawdził pH ale jemu choroba lubelska wylupiła do dzisiaj więcej.druga sprawa czy dopilnowane było pryskanie przed wysadzeniem i chwilę po a dwa czy zalecana dawka środka do obniżania  uwzględniała że strasznie ujowa jest ta nasza woda.

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, dragonmt852 napisał(a):

A na wciornastka co ile dni pryskacie?

Za chwilę wyjdzie raz na tydzień;p praktycznie wszystkie pola są zrobione dwa razy,wczoraj jedno wyszło 3 raz bo środka zostało.zaczynalisny sadzic około 16 maja to wszystkie pola wyszły w miarę rozsądnych odstępach.zostalo jedno pole na drugi raz do zrobienia a tak to od jutra 3 wjazd na wciirnastka plus ta słynna miedź Cooper hga 1.3 1-5 l na ha 

Opublikowano

u mnie to samo  sadzenie 15-20 maj i 3 raz pojechalem z tym ze 2 piwrwsze wjazdy wgłebnie systemicznie, teraz w chlodniejszej pogodzie polecialem karate zeon z miedzia systemiczna (cobre dawka 1.5l)

a na drugim polu karate z nordoxem (lepsza postac miedzi kontaktowej) i bede obserwował co lepiej zabezpiecza przed bakterioza bo juz widze pojedyncze kropke przy miedzy, u sasiadow tez sie pojawiaja pojedyncze kropki

Opublikowano
W dniu 10.06.2025 o 17:47, LipinyTabaca napisał(a):

Witam. Macie może u siebie na polach coś takiego ? Duzo się trafia ale na jednym polu na drugim przez miedzę nie ma w ogóle pryskane wszystko tak samo... Książka sugeruje niedobór boru hmmm...

IMG_20250610_151835.jpg

IMG_20250610_162350.jpg

Czyli co to w końcu jest, bo mam tego bardzo dużo?

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, LipinyTabaca napisał(a):

jaka odmiana? wapnowales intesywnie pole wiosna/ jesienia?

Martina,Normalnie wczesną wiosną 300 kg wapna granulowanego. 

Edytowane przez Lesnik29
Opublikowano

Firma Agrobud wypłaciła wam wszystkie faktury 

Opublikowano
W dniu 10.06.2025 o 17:47, LipinyTabaca napisał(a):

Witam. Macie może u siebie na polach coś takiego ? Duzo się trafia ale na jednym polu na drugim przez miedzę nie ma w ogóle pryskane wszystko tak samo... Książka sugeruje niedobór boru hmmm...

IMG_20250610_151835.jpg

IMG_20250610_162350.jpg

Koguci ogon na to wychodzi 

Opublikowano (edytowane)

Czym jedziecie ostatni zabieg na wciornastka? Myślałem nad sivanto energy, ile dać go żeby to miało sens i czy można zmieszać z Pictorem razem? Ogólnie wszystkie insektycydy można mieszać z fungicydami czy są jakieś wyjątki, oczywiście zachowując kolejność dodawania do opryskiwacza?

Edytowane przez Tobacco321
Opublikowano (edytowane)

Ciekawa propozycja bo zawsze to inna substancja tylko pytanie jak ze skutecznoscia zwalczania wciornastka, może ktoś już stosował i coś wie na ten temat

edit: jest jeszcze sivanto prime troche droższy, ale zawiera 200g zamiast 75 substrancji systemicznej tylko czy sie opłaca dopłacaći wtedy jaka dawka

Edytowane przez dragonmt852
Opublikowano

W zwiazku z zagrozeniem dla przyszlosci uprawy tytoniu oraz planowanymi zmianami w podatku akcyzowym na tyton, PZPT organizuje jednodniowy wylot na protest do Brukseli w dniu 8 lipca 2025 roku. Sprawa jest bardzo pilna i niezwykle istotna - potrzebna jest mozliwie najwieksza liczba uczestnikow. Osoby zainteresowane udzialem proszone sa kontakt pod numerem 696703228