Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

WItam,

Mam Pytanko jaka wilgotnosc macie przy suszeniu na blaszke w pierwszy dzien i np po 2 dniach gdy juz dwa rzedy podsechniete??

mi pokazuje na mokrym 33-34 na suchym 45-47 tzn ze moge opuszczac klapy zeby mniej opalu szlo???

Opublikowano

Teoretycznie suszenie blaszki zaczyna się od 42-44 *C i wilgotności 50% wiec mokry powinien pokazywać 10*C mniej czyli 32, a suszenie blaszki kończymy przy 52*C i wilgotności 40% czyli mokry powinien pokazywać 14*C wiec około 38*C, przynajmniej tak piszą w materiałach agronomicznych

Opublikowano
1 godzinę temu, dragonmt852 napisał:

Teoretycznie suszenie blaszki zaczyna się od 42-44 *C i wilgotności 50% wiec mokry powinien pokazywać 10*C mniej czyli 32, a suszenie blaszki kończymy przy 52*C i wilgotności 40% czyli mokry powinien pokazywać 14*C wiec około 38*C, przynajmniej tak piszą w materiałach agronomicznych

czyli jak mam 45 .46 suchy a mokry 31 to lekko mozna przymknac zeby na mokrym 33 skoczylo ?

nigdy nie uzywalem zawsze na pale wentylatory na fulla i szlo

Opublikowano (edytowane)

w googlach jak wpiszesz curing tobacco schedule to wyskocza Ci w obrazach tzw krzywe suszenia tytoniu gdzie na wykresach beda pokazane zaleznosci miedzy suchym mokrym a godzinami od wlozenia tytoniu do suszarni.duzo zalezy od suszarni tytoniu jak wszystko funkcjonuje jak sie klapy otworzy.ale ogolnie w tym roku mam wrazenie ze po tych deszczach gorzej sie suszy .u siebie mam suszarnie opalane drewnem i niestety od jutra po kazdym rozladunku czeka mnie czyszczenie tak pozatykalo wyloty.okreslonych godzin podwyzszania temp tez nie ma co sie trzymac.. to takie pogladowe bardziej wszystko zalezy jaki jest lisc

suszenie.jpg

Edytowane przez basserman89
Opublikowano

u siebie w takiej murowanej przerobionej suszarni co kiedys druty wisialy np blaszke tluke nawet pod 60 stopni na suchym a na mokrym ponad 40 wskazuje i nic mu sie nie dzieje tyton ladny zolty trzyma mase , dmuchawa taka najzwyklejsza do siana slomy jest wstawiona teraz dosuszam nerw  do 65 stopni okolo i mokry tez jakies 42 stopnie mi wskazuje , na dolnym rzedzie nerw praktycznie przy blaszce doszedl w 90% teraz tylko gorne rzedy zeby w calosci doszly.tylko z mullerkami co chwile jakis zonk jest , jak sie automatyka zatnie to jakis inny urok lub sraczka. przedmuchujecie tyton jak jest z mocnej rosy zbierany przed rozpaleniem? gdzies w 3 gornym rzedzie jakby czesc lisci sie u mnie delikatnie podparzyla i nie wiem czy czasem nie z nadmiaru wilgoci po wstawieniu( zrobilo mi sie takie cos jakies 2 suszarnie wczesniej , kolejna wyszla ok, i teraz sytuacja sie powtorzyla) i tak typuje ze to byly pewnie wieszaki zrywane rano z rosy i na gore wstawione.suszarke mam spryskana i zawsze sprzet dezynfekuje od roznych tam chorob wiec raczej inne opcje nie wchodza w gre

Opublikowano

mialem tak w pierwszych 2 suszarniach ze tyton na gornych gorzej wyszedl niz na srodku i dole  wiec cos jest z ta wilgocia bo z tego samego pola a jednak duzo gorsza jakosc na gornym... jak jest zrywany podeszczu czy w descz lub we mgle to przedmuchuje godz dwie full pootwieranym i dopiero rozpalam i podbijam do 34

u mnie mialem na 2 zrywach dziwne kropki jakis grzyb bo bardzo duzo lisci wychodzilo pod klase 4,5 ale tylko na srodkowym i najgorzej gornym rzedzie jakby ten grzyb sie rozwijal u gory w trakcie suszenia

u mnie sasiad z lewa zapazone co druga suszarnia , z prawa zerwal 4 w 3 zaparzona nwm co w tym roku sie dzieje

u was tez lekki w tym roku?? znajomy mowil ze tak mu ladnie wychodzi jak nigdy a suchy po wyjeciue 3.5kg     120 -30

Opublikowano
19 godzin temu, LipinyTabaca napisał:

mialem tak w pierwszych 2 suszarniach ze tyton na gornych gorzej wyszedl niz na srodku i dole  wiec cos jest z ta wilgocia bo z tego samego pola a jednak duzo gorsza jakosc na gornym... jak jest zrywany podeszczu czy w descz lub we mgle to przedmuchuje godz dwie full pootwieranym i dopiero rozpalam i podbijam do 34

u mnie mialem na 2 zrywach dziwne kropki jakis grzyb bo bardzo duzo lisci wychodzilo pod klase 4,5 ale tylko na srodkowym i najgorzej gornym rzedzie jakby ten grzyb sie rozwijal u gory w trakcie suszenia

u mnie sasiad z lewa zapazone co druga suszarnia , z prawa zerwal 4 w 3 zaparzona nwm co w tym roku sie dzieje

u was tez lekki w tym roku?? znajomy mowil ze tak mu ladnie wychodzi jak nigdy a suchy po wyjeciue 3.5kg     120 -30

To ja myslalem ze u mnie malo wazy, bo srednio 5kg z Mullera a u was ile waza z Mullerki?

Opublikowano
12 minut temu, dragonmt852 napisał:

To ja myslalem ze u mnie malo wazy, bo srednio 5kg z Mullera a u was ile waza z Mullerki?

Pierwsze kontenery miały po 5kg z Mullera 96. Teraz czym wyższy podryw tym jest coraz cięższy.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Mirella napisał:

U mnie z mullerki ok 8kg wieszak te nowe odmiany. Nie mogę narzekać, że lekki i klasowo też jest ok. 

Ze 160x37?

Edytowane przez Miran
Opublikowano
3 godziny temu, Mirella napisał:

U mnie z mullerki ok 8kg wieszak te nowe odmiany. Nie mogę narzekać, że lekki i klasowo też jest ok. 

topaz albo ruby? 35 u mnie wagowo jak co roku jakies 5-7 kg z wieszaka 107 cm a simona lzejsza do srodkowych lisci teraz normalnie wychodzi.

nie wiem jak u was ale u mnie na wiosce jest masakra z wirusem kartoflanym ,przy takim obrocie sprawy nie wiem czy da dade liscie wierzcholkowe zebrac czy sie to oplaci. kilku agronomow zachwalalo wlasnie w tym roku topaza .i jesli cos to na przyszly rok bd probowal. co do zaparzania to nie wiem czy ten tyton jest taki uwodniony po deszczach czy jak ale nawet na mocno otwartych klapach ostatnio probowalem i d*pa

Opublikowano

Za dużo deszczu , pompa co 2 dni tytoń się zaparza , lekki na pewno będzie , spadaki , nad spadaki większość zapieczone , górne środkowe , pod wierzchołki może będzie lepiej . Piszę o berleju ale  virginia też pewnie źle się suszy .

Opublikowano
1 godzinę temu, Elektro2015 napisał:

Słyszał ktoś o tym że na drugi rok będzie musiał być obcięty kwiat w tytoniu?

Kiedyś tak uniwersalny straszył ze nie będą kupować nie oglowionego.  Potem jak wychodziś mocno pomarańczowy to chcieli żeby był żółty. . Ogólnie kto oglowil w tym roku raczej zyska. Sprzedawaliścieżka coś juz gdziekolwiek?