Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Mam takie pytanie.Ostatnio na skupie w Deszkowicach słyszalem rozmowę plantatorów że jak ktoś ma do zdania mniej niż na umowie to potrzeba jakiś aneks umowy zrobić żeby się korw nie czepiał bo będą rozbieżności?sam też mam taką sytuację że mam o 1/3 mniej  przez tą suszę ,miałem dwa razy po 3 tyg. bez deszczu,bokami padało ale nie u mnie , a pod koniec maja nie mogłem wysadzić części pola bo wlało i zabiło ziemię.Ktoś coś słyszał lub wie?

Opublikowano

Udaj się do związku w którym jesteś chyba to tam się wypełnia ten wniosek albo w samym KOWRZE już nie pamiętam, lepiej to zrób bo wg nich nie wywiązałeś się z umowy i mogą stwierdzić, że resztę tytoniu opchnąłeś na "lewo". Nic cie to nie będzie kosztować a tylko się zabezpieczysz my tak zrobiliśmy.

Opublikowano
17 godzin temu, hetmanzamosc napisał:

Witam.Mam takie pytanie.Ostatnio na skupie w Deszkowicach słyszalem rozmowę plantatorów że jak ktoś ma do zdania mniej niż na umowie to potrzeba jakiś aneks umowy zrobić żeby się korw nie czepiał bo będą rozbieżności?sam też mam taką sytuację że mam o 1/3 mniej  przez tą suszę ,miałem dwa razy po 3 tyg. bez deszczu,bokami padało ale nie u mnie , a pod koniec maja nie mogłem wysadzić części pola bo wlało i zabiło ziemię.Ktoś coś słyszał lub wie?

Należysz do jakiegoś zwiazku? dziwne że jeszcze tego nie wiesz

Opublikowano

ja posiadam protokół suszowy należę do grupy leżajskiej  z tym że nie wiem czy grupa wypełni dokumenty dla kowr czy osobiście mam to zrobić w moim rejonie wszyscy poniżej limitu mam jeszcze pytanie odnośnie stanu na magazynie tytoniu czy miał ktoś kontrolę /

Opublikowano

w uiwersalu zdalismy mniej jak bylo zakontraktowane to przy ostatniej zdawce uzupelnili protokoly dlaczego tak malo itd.. podajesz przyczyne grad susza etc jak nalezysz do zwiazku jakiegos reczej sami przypylnuja Cie jezeli nie to lepiej uwazac bo moga Cie posadzic jak wyzej napisano o sprzedaz na 'lewo' jak bedzesz na wykupie zapytaj nastepnym razem

Opublikowano

wcześniej należałem do grupy krasnystaw,praktycznie zawsze wywiązywałem się z kwoty na umowie,bywało że i ponad ,to zostawał na następny rok.ale w tym roku to tragedia.teraz zdawałem do universalu w deszkowicach mam odstawę na 3 stycznia to zapytam dokładnie pana jaworskiego co i jak.w tamtym roku w grudniu miałem kontrolę z kowru to kontrolowali umowę,faktury,miejsce magazynowania,sortowania wszystko bez zastrzeżeń z ich strony

Opublikowano
Dnia 19.12.2019 o 21:05, hetmanzamosc napisał:

wcześniej należałem do grupy krasnystaw,praktycznie zawsze wywiązywałem się z kwoty na umowie,bywało że i ponad ,to zostawał na następny rok.ale w tym roku to tragedia.teraz zdawałem do universalu w deszkowicach mam odstawę na 3 stycznia to zapytam dokładnie pana jaworskiego co i jak.w tamtym roku w grudniu miałem kontrolę z kowru to kontrolowali umowę,faktury,miejsce magazynowania,sortowania wszystko bez zastrzeżeń z ich strony

rozumiem że masz berleja  Jaworski ci dużo nie pomoże jak masz za mało i jesteś indywidualny to papiery do kowru trzeba wypełnić jak nie masz suszowego to piszesz oświadczenie w tym roku była susza to z urzędu jest berleja 30 procent mniej  w virginii może jest lepiej wnioskuje z tego co niektórzy wypisują na forum 3. 5 tony z ha to ja bym miał jak bym pod każdego krzaka sr  ł

Opublikowano (edytowane)

u nas na tunel o wymiarach 6x9 wczesniej wysiewalismy do 5-6 gram. z tej powierchni tunelu odpada jeszcze na przejscia miedzy pakami miejsce. i po 2 przerwaniach flancy zasadzalismy hektar i jeszcze zostawalo na nasadzanie. z tego co pamietam najlepiej wychodzilo jak na 2,5 m2 wysiany bylo max pol grama byl wtedy nie na rzadki nie za gesty. ale ciezko jest trafic z tym zalezy jakie sa wschody  dlatego przeszlismy na palety i wtedy jest latwiej policzyc.

moze lepiej niech ktos bardzej doswiadczony sie wypowie w tej kwestii nie chcialbym cie wprowadzic w blad.natomiast u nas z paletami wyglada to tak

na hektar

greckie z hydroponiki(210 oczek) ktore sprowadzane sa przez uniwersal okolo 140 palet na hektar jak masz ladne wschody  bez robionej pikowki jak zrobisz pikowke powinno 120 wystarczyc  w tym roku mielismy pierwszy raz hydroponike i 210 tych palet wystarczylo na okolo poltora hektara

110 okolo palet 260 oczek VEFI te na piasek tez powinno stykac na hektar. mielismy wysiane jakies 220 moze 230 i 2 hektary oblecielismy

Ogolnie z paletami latwiej zawsze trafisz w to ile musisz miec wysiane zeby obsadzic areal.

zawsze lepiej miec jakis zapas wiecej zrobione

Edytowane przez basserman89
Opublikowano
Dnia 24.12.2019 o 21:53, ADAŚKOPOL napisał:

Z obecnymi cenami to chyba wszyscy zaczniemy się powoli zwijać.  

Znajomy z sąsiedniej wioski w tym roku kupił 4  nowe suszarnie i zwiększył powierzchnię uprawy. 

Jedni się rozwijają, a inni się zwijają.  Tak jest w każdej dziedzinie :)

Opublikowano
13 minut temu, mateo93 napisał:

Znajomy z sąsiedniej wioski w tym roku kupił 4  nowe suszarnie i zwiększył powierzchnię uprawy. 

Jedni się rozwijają, a inni się zwijają.  Tak jest w każdej dziedzinie :)

Dokładnie tak jest i u mnie w wiosce. Kto się nie rozwija niestety się cofa.

• Like 1
Opublikowano

Uważasz że jak kupił 4 suszarnie to się rozwinął?    No....może i tak, on przede wszystkim zaakceptował ceny które nie zmieniają się od 3 lat. Oczywiście życzę powodzenia i  wysokich plonów.      Jedno i drugie przy wciąż rosnących kosztach pewnie mu się przyda ☺️

Opublikowano

W mojej okolicy plantatorzy którzy mieli po 1 suszarni to zrezygnowali z uprawy. 

Natomiast ci którzy mieli od 2 do 4 suszarni zaczęli się rozwijać i osiągają fajne wyniki :)

Kto nie ryzykuje szampana nie pije :D 

Opublikowano

Te fajne Uważasz że jak kupił 4 suszarnie to się rozwinął?    No....może i tak, on przede wszystkim zaakceptował ceny które nie zmieniają się od 3 lat. Oczywiście życzę powodzenia i  wysokich plonów.      Jedno i drugie przy wciąż rosnących kosztach pewnie mu się przyda ☺️

Te ,,fajne wyniki ,, to..to jeśli możesz to sprecyzuj

Opublikowano (edytowane)

z tym szampanem to juz nie przesadzajmy 😜 no chyba ze chodzi o ten ruski sikacz z biedry:P u nas jest jest 3 kontenery i suszarnie jeszcze dwie awaryjne na nawlekanie w ktore wejdzie okolo hektar lacznie jak sie nawleka i jakos szampana nie pijam a wyniki tez niby sa przyzwoite jesli chodzi o srednia za kilo.u Nas najwiekszym kosztem jest najem ludzi tysiaka trzeba na suszarnie wydac zaplacic dac jesc itd..opal -drewno to jeszcze jakos tanio wychodzi ale w lesie siedziec trzeba, energia elektryczna, nawpzy i srodki ochrony wychodza podobnie. Ja jesli chcialbym cos zmienic to moze fotowoltanika zeby cos z pradem zejsc i zastanawiam sie jakby suszylo sie z palnikami na biomase chodzi mi o zrebke drzewna  moze ma ktos jakies doswiadczenia?  nam co roku niezwiazana zalatwiala calkowicie sprawe najmu pracownikow teraz jak jej nie bedzie to lipton. gdzies trzeba poszukac oszczednosci a na pracownikach nie da sie zaoszczedzic bo sam tego nie zerwiesz

Edytowane przez basserman89
  • Like 1