Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Szanowni koledzy po krótce naświetle Wam na jakim etapie znajdują się negocjacje z PMP. Na pierwszym spotkaniu przedstawiciele grup przedstawili firmie PMP swoje wyliczenia kosztów uprawy  virgini i berleya. Na kolejnym  PMP odniósł się do przedstawionych kosztów i przedstawił swoje( niestety znacznie niższe w przypadku virgini). Koszty uprawy barleya powiedzmy ,że są zbliżone. Jednak jak zawsze ,,diabeł" tkwi w szczegółach a mianowicie firma PMP założyła wydajność virgini na poziome 2700kg/ha i barleya 2500 kg/ha.  Czy to są wielkości zawyżone to każdy plantator musi ocenić sam według mnie są zawyżone a w szczególności barley.( tytoń nie suszony tylko dosuszany raczej za ciężki nie jest).  26 stycznia odbyło się kolejne spotkanie na którym niestety nie doszło do porozumienia ( zaznaczam w kwestii kosztów uprawy). O jakichkolwiek stawkach za kilogram na razie nie ma mowy. PMP jest trudnym partnerem targuje się o każdy grosz. Tak wiec panowie cierpliwości. Nie wolno narzucać się firmą tytoniowym ponieważ to firmy narzucają potem ceny widząc rosnące zainteresowanie uprawą.  To tyle co udało mi się ustalić a kiedyś kto obserwuje forum obiecałem ,ze podam wiarygodne  informacje. I jeszcze jedno  pamiętajmy wszyscy ,że i tutaj zaglądają  pracownicy PMP. :):) ( Sprawdzona naocznie wiedza) . Pozdrawiam.

PS. Strajk poprzeć zawsze można. :):).  

Opublikowano

nie pisz bzdur o 20 groszach kolego nie wprowadzaj ludzi w błąd ze wszystkim się zgadzam co piszesz ale nie  z tym postem bo jest on po prostu kłamstwem

Opublikowano

Czy ktoś się orientuje jakie wsparcie jest przewidziane do produkcji tytoniu?-wczorajszy agrobiznes.Wiadomość dla czytających z firmy PMP !!!bo i tak tu zaglądacie...Pamiętajcie jak nas nie będzie tytoniarzy to was też nie będzie, więc dobrze myślcie nad cenami ,bo nie tylko pogrążycie nas ale tysiące miejsc pracy!!!POZDROWIENIA PLANTATORZY TYTONIU:-) !!!

Opublikowano (edytowane)

To szczera prawda kolego. Taka stawke proponowal PMP po ostatnich negocjacjach. Informacje mam do zarzadu OZPT Lezajsk. Philip proponuje 20 groszy!

Edytowane przez mercedes66me
Opublikowano

tak ale dwadzieścia groszy więcej do tego co zaproponowali na pierwszych spotkaniach a nie do starych cen. Żle Ci ta pani wytłumaczyła po drugie wolałbym nie czytać swojego nazwiska na forum w trakcie jakiś negocjacji teraz ją pewną docisną.

A takie molochy jak PM ULT ALT to sobie tytoń sciagna nie pootrzeba im widocznie naszego tytoniu najbardziej na  dobrych cenach tytoniu powinno zależeć  związkowcom(grupom producenkim ) którzy utrzymują sie ze składek  od sprzedanego towaru, póżniej nam plantatorom.

Opublikowano

koledzy nie bądzcie naiwni grupy tytoniowe bronią interesów firm tytoniowych  rea reke myje idzie kasa na grupy od firm a udaja ze cos wynegocjuja   mówiono zawsze zeby rolnicy organizowali sie w grupy to przetwurcy beda pod scianą  rzeczywistosc jest taka ze nie dotyczy to  plantatorów  tytoniu 

Opublikowano (edytowane)

Witam. Szanowni koledzy po krótce naświetle Wam na jakim etapie znajdują się negocjacje z PMP. Na pierwszym spotkaniu przedstawiciele grup przedstawili firmie PMP swoje wyliczenia kosztów uprawy  virgini i berleya. Na kolejnym  PMP odniósł się do przedstawionych kosztów i przedstawił swoje( niestety znacznie niższe w przypadku virgini). Koszty uprawy barleya powiedzmy ,że są zbliżone. Jednak jak zawsze ,,diabeł" tkwi w szczegółach a mianowicie firma PMP założyła wydajność virgini na poziome 2700kg/ha i barleya 2500 kg/ha.  Czy to są wielkości zawyżone to każdy plantator musi ocenić sam według mnie są zawyżone a w szczególności barley.( tytoń nie suszony tylko dosuszany raczej za ciężki nie jest).  26 stycznia odbyło się kolejne spotkanie na którym niestety nie doszło do porozumienia ( zaznaczam w kwestii kosztów uprawy). O jakichkolwiek stawkach za kilogram na razie nie ma mowy. PMP jest trudnym partnerem targuje się o każdy grosz. Tak wiec panowie cierpliwości. Nie wolno narzucać się firmą tytoniowym ponieważ to firmy narzucają potem ceny widząc rosnące zainteresowanie uprawą.  To tyle co udało mi się ustalić a kiedyś kto obserwuje forum obiecałem ,ze podam wiarygodne  informacje. I jeszcze jedno  pamiętajmy wszyscy ,że i tutaj zaglądają  pracownicy PMP. :):) ( Sprawdzona naocznie wiedza) . Pozdrawiam.

PS. Strajk poprzeć zawsze można. :):).  

2,5 tony to jest zawyżone jakby było 3 tony to morze tak adamek masz racje

Edytowane przez marekber
Opublikowano

nam virginia plonuje w granicach 3,3-4 t/ha w czasach kiedy dopłaty były do kilograma i jakość nie była priorytetem to nawet 4,5 t/ha i równiez lubelskie na IV-V klasie 

Opublikowano

Dawne czasy do kazdego kilograma bylo ok 5 zl. To byla bajka. Nie liczyla sie klasa tylko masa! Teraz bez klasy nie na co produkowac.

Koledzy okolice Obsza, Lukowa, to bodajze najlepsze na lubelszczysnie miejsce na produkcje tytoniu virginia. U nas prawie kazdy plantator ma powyzej 3 ton, jeski oczywiscie odpowiednio nawozi, oglawia i o czsie zbiera. Prawda Ursuss?

Opublikowano

Tak południe pow. biłgorajskiego to największe zagłębie tytoniowe w Polsce, plantatorzy posiadają tu doświadczenie i wiedzę i naprawdę w dobrym roku jeśli ktoś nie osiąga 3 t/ha to mówią ze h*j a nie plantator i jest amatorem w tym temacie. Podobno panuje u nas jakiś sprzyjający mikroklimat tak gdzieś obiło mi się o uszy w jakiś artykule czy czymś takim...

Opublikowano

Zgadza sie kolego. A tak bez obrazy, panowie oplaca wam sie produkcja tytoniu gdy wydajnosc nie siega nawet 2000 kg?

A jakie odmiany sadzicie? Moze jeszczy wislice uprawiacie? Przy niemieckich odmianach powyzej 3 ton jest norma.

Opublikowano

Na razie nie popadajmy w zachwyt bo jak przyjdzie grad to już co ? To już nie zależy od plantatora:-(

Pytam jeszcze raz jak się odnosicie do wczorajszych wiadomości z agrobiznesu.

Opublikowano (edytowane)

Chodzi o dopłaty niezwiązane z produkcją czyli za rok 2006 ,które mają wynosić ok 1euro do kilograma,

http://www.agrofoto.pl/finanse/dotacje-i-doplaty/jakie-beda-stawki-doplat-od-2015-r,54967.html

Edytowane przez ursuss
Opublikowano

koledzy w agrobiznesie podają bzdurne informacje mylą dopłatę niezwiązaną i jakościową nie znają wyliczeń  byle tylko klepać chodzi o płatność niezwiązaną .

Opublikowano

Czy jest coś w postulatach do pani premier o tytoniu? Bo my frajerami nie jesteśmy...!!! Może też na drogi trzeba wyjechać.Ukrainie pomagać mają a nam kto pomoże?