Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

na krzewienie to wpływa chyba bronowanie.przynajmniej ja o takiej metodzie to nie słyszałem, chociaż od wielu lat mam wał i wałuje przeważnie zboża jare( przed wschodami)

• AgroTeam
Opublikowano

Koło Mnie też widziałem jak wałują na wiosnę pszenicę. Ale nie wiem zbytnio co by to dało :/ może niszczy sie w ten sposób kapilary i zapobiego szybkiej utracie wody? Albo przez dociśnięci rośli obniża się wezeł krzewienia przez co lepiej sie ukorzenia. Aż Mnie to zaciekawiło i sam poszukam informacji a jutro może zapytam Mojej promotorki Ona sie zajmuje zbożami.

Opublikowano

Też mnie zastanawia co można zrobić wałem w oziminie, bo bronami szczególnie w pszenicy czy pszenżycie to rozumiem.

Przede wszystkim na wiosnę zależy by zniszczyć skorupę na ziemi i przez to polepszyć dopływ powietrza do korzeni, a wał raczej nie jest od tego - a jeszcze jakby gładkim to tylko skorupę można stworzyć.

Brony też pomagają w usuwaniu obumarłych roślin, szczególnie po wystąpieniu pleśni śniegowej.

Opublikowano

generalnie można zawałować. Jak jest pole kamieniste to powgniata kamienie. Poprawia krzewienie. Przejazd wałem po zimowych mrozach

niweluje wypiętrzony grunt dając lepszy kontakt delikatnych systemów korzeniowych z glebą. Mój sąsiad to czesto stosuje czasem z dobrym skutkiem

Opublikowano

Rozumiem wałowanie roleksami itp wałami metalowymi, a co sądzicie o wałowaniu wałami łąkowymi, bo takie mam do dyspozycji, czy na lekkich ziemiach to coś da czy tylko strata paliwa?

Opublikowano

way dobre ale ja po orce to tylko z włóką. Pole jest idealnie równe wtedy i nie ma kolein ale ten ma dobrą szerokość. Tylko z włką to uz musi być kawałek traktora