Skocz do zawartości

Opinia o siewniku Accord

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam interesuje mnie kupno accorda 4 metrowego z agregatem biernym chciałbym prosic o opinie na jego temat. Cena jaka podał mi diler to 110 tys netto to dużo czy jest ok ?

Opublikowano (edytowane)

dokładnie chodzi o kombinacje uprawowo siewną access + s-drill Pro 4.0m (agregat bierny)

w wyposażeniu : wał pełnym 585, redlice CX, komputer FGS, 4 elektrozawory typu combi, czujnik rezerwy nasion w zbiorniku, kontrola napiecia paskow klinowych, zgrzebo typu s, mechaniczny licznik hektarów, naped dmuchawy 1000obr, podest, podest szeroki, znaczniki składne hydraulicznie, zestaw do próby kręconej, rolka dociskowa wąska 250x26, znacznik przedwschodowy dla fgs, mechaniczne zamykanie połowy siewnika.

Nie cytuj poprzedniego posta !

Edytowane przez murtek3
Opublikowano

Teoretycznie można, ale te boki można ściągnąć, przy kolektorze zaślepić, węże wyciągnąć i otwory w zbiorniku zaślepić. Problem będzie z ustaleniem dawki wysiewającego zboża.

Można zmienić koła zembate na przekładni, do siewnika 3m, można kupić oryginał, i dostać tabele wysiewu. Lub robić próby kręcone, niestety on lubi oszukiwać przy zbożach w czasie prób kręconych.

Opublikowano

Koledzy kupiłem agregat kverneland Accorda DA-S 3m na bronie wirowej, i potrzebuje do niego jakąś instrukcje obsługi i tabele wysiewu ma może ktoś albo wie gdzie mogę to dostac. Bo wiosna już blisko a ja jestem zielony w jego obsłudze.

Opublikowano

witam, a co powiecie o siewniku mechanicznym kverneland mdrill pro z komputerem FGS jak sie to sprawuje?

Tydzień temu przywieźli mi taki siewnik. Czeka do wiosny na wypróbowanie. Kolega Jarecki bardzo narzekał na niego, ale dokładnie nie opisał, co się z nim działo....

Ja do swojego dobierałem nadstawkę, redlice talerzowe, szersze kółka kopiujące, zgarniacz typy S, FSG z czujnikiem rezerwy, znaczniki przedwschodowe, znaczniki siewnilka stawiane do pionu na połowę ciągnika, zrywacze śladów kół ciągnika, zrywacze śladów kół siewnika. Cena 54 000 zł netto.

Opublikowano

u mnie na redlicach stopkowych chca 30 000zł netto na wypasie, model z 2012roku waham sie miedzy konskilde eco line albo uzywanym amazone 3-4 letnim....

sprzedawca zachwala bardzotego kvernelanda, wiadomo chce sprzedac..

Opublikowano

Teoretycznie można, ale te boki można ściągnąć, przy kolektorze zaślepić, węże wyciągnąć i otwory w zbiorniku zaślepić. Problem będzie z ustaleniem dawki wysiewającego zboża.

Można zmienić koła zembate na przekładni, do siewnika 3m, można kupić oryginał, i dostać tabele wysiewu. Lub robić próby kręcone, niestety on lubi oszukiwać przy zbożach w czasie prób kręconych.

Za każdym razem jak mam siać to robię próbę kręconą i wychodzi dokładnie tylk ile ma wyjść, może jakoś żle robisz tą próbę. Dokładność tego siewnika jest największym atutem według mnie, tak jak ktoś wcześniej napisał przy rzepaku można wysiać tyle że zostanie szklanka nasion na dnie a w mechanicznym to jednak na całej szerokości dna skrzyni muszą być nasiona. Użytkuje Accorda od 5 lat i nie zamienie go na innego, no chyba że może kiedyś w dalekiej przyszłości ale również jak co to na pneumatycznego

Opublikowano

W instrukcji oryginalnej z Accorda jest napisane że oszukuję do 5% jak się nie mylę Jeszcze zależy z jakimi prędkościami się sieje, bo jak bardzo szybko to oszuka, jak wolno to prawie nic nie oszukuję. Ja Accorda posiadałem z 15 lat i też byłem bardzo zadowolony, rzepak i 1,8kg/ha siałem.

Teraz mam Polskiego Focusa z agregatem i ten to oszukuję, ale tylko zboże.

Opublikowano

Za każdym razem jak mam siać to robię próbę kręconą i wychodzi dokładnie tylk ile ma wyjść, może jakoś żle robisz tą próbę. Dokładność tego siewnika jest największym atutem według mnie, tak jak ktoś wcześniej napisał przy rzepaku można wysiać tyle że zostanie szklanka nasion na dnie a w mechanicznym to jednak na całej szerokości dna skrzyni muszą być nasiona. Użytkuje Accorda od 5 lat i nie zamienie go na innego, no chyba że może kiedyś w dalekiej przyszłości ale również jak co to na pneumatycznego

Witam,potrzebuję instrukcję do Accorda lub pomoc jak ustawić go na wysiew rzepaku,bo zakupiłem Accorda DL ale bez instrukcji.Będę wdzięczny za pomoc.

Opublikowano

obroty muszą być taki jakie wymagają koła pasowe w siewniku. Na rzepak trzeba przestawić przesłonę w dmuchawie. Tam wszystko jest napisane na siewniku.

Opublikowano

Witam, posiadam siewnik accord 6m, który nie ma znacznika posiewnego. Chciałbym zrobić taki ale nie mam wzoru. Może ktoś się podzielić zdjęciami jak to jest wykonane i ewentualnie zwymiarować główne elementy? Dzięki z góry za pomoc.

Marek

gg: 4799727

Opublikowano

Mam kilka pytań odnosnie tego siewnika.

1 Jak sprawuje sie w grubych ziarnach tj groszku?

2 czy da rade siac mieszanki poplonowe składające sie z grubych i drobnych nasion

3 czy stopkowe redlice bardzo sie zapychają? bo mam pomysł wrzucic accodra na kompaktowa talerzóeke i za jednym przejazdem zrywać sciernisko i siac poplony

Opublikowano

Witam, od pewnego czasu posiadam siewnik DA i mam problem z wysiewem. Zrobię próbę wszystko wychodzi ładnie a w rzeczywistości siewnik dużo więcej wysiewa. Miał ktoś taki przypadek? Może coś źle ustawiłem? dzieje zarówno na rzepaku jak i na zbożu