Skocz do zawartości

Owijarki do bel

piootr

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie

Ja nie użytkuję (mam na 50 cm) ale mój sąsiad użytkuje i co -ano używa tylko folii 50 nie wiem dlaczego ale tak jest -zresztą jak jest w miarę hydraulika w ciągniku to w szybkości nie ma jakiejś olbrzymiej różnicy (w kosztach może ciut,ciut)-zresztą wąskim gardłem przy owijaniu częściej bywa operator Tura :)

Spoko można kupić-ale szczerze mówiąc tej 50 jest o wiele więcej-zresztą założmy ,że przy każdej beli zaoszczędzisz 15 sekund -to dajmy na to przy 60 -900 sekund -całe 15 minut-i druga sprawa podejrzewam ,że jak ta 75 bedzie trochę gorszej jakości to będą naprawdę poważne problemy z owijaniem (taka płachta zapewne łatwiej się rozrywa-tego jednak nie wiem na pewno)

Można zrobić dużo jak się wcześnie zacznie a ja wtedy skończyłem po południu prasować i musiałem te 88 bel załadować zdjąć w domu i po jechać 2 raz bo nie miałem tyle przyczep żeby wszystkie na raz załadować i zaczołem owijać ok 19 i na dodatek jeszcze 2x spadł mi łańcuch w owijarce

różnica w cenie samozaładowczej a nie, powiem tak nie ma co się szczypać tylko samozaładowcza jak chce się sprawnie pracować lepiej jakąś maszyne odłożyć na dalszy termin a jak owijare to samozaładowczą a co do foli to w owijarce się zmienia łańcuch na inny tryb i rozszerza docisk od foli i ma się 75 a jak co to 50 ale jest troche więcej różńicy w czasie niż ktoś tam pisze ja stosuje tylko 75 taniej troszke wychodzi folia niż ta 50 i starcza na więcej balotów nie trzeba tyle razy rolkę zmieniać w tej 50x1800 ja osobiście owijałem 21balotów bo moje są troche większe 120x130 a jak w sianokiszonce zgniot na max mam to dokładnie 120x140 moge to udowodnić na placu mam jeszcze 200balotów a to jest tak śmigam prasa i na 50 nigdy owijara nie dała rady zdążyć była dosyć w plecy a teraz na 75 jest styłu ale minimalnie jak ja sprasuje to owijara już ma końcówke jak by nie było to czas owijania jest połowe krótszy a bardzo ważne jest żeby np nie wozić nie owniętych jakimś widłem od obornika na plac bo ile by to było zepsutej kiszonki to ma być sprasowane i jak najszybciej owinięte a nie podniesiesz wieziesz nie owinięte dostaje powietrza i masz jakość i po owinięciu folią na łące najlepiej też nie zwlekać ze zwózkom bo jak już się proces zacznie to też mogą być straty najlepiej do max 2 dni ładnie ułożone max w dwie warstwy na wysokość ładnie pionowo najlepiej jedna...

No właśnie co do jakości sianokiszonki, u mnie duzo bel jest spleśniałych z jednej strony. Mój teść twierdzi, że to koty robią pazurami dziury, a może to ma związek z tym, że długi jest czas od sprasowania do owinięcia. Często robimy po 80-120 szt na raz no i zwózka z pola, a potem owijanie po 4-5 godzinach od rozpoczęcia prasowania.

Co o tym sadzicie ? Może to jest przyczyna.

@Broja

moje gg 6828003 tam możemy pogadać więcej no to normalka będą straty i będą się psuć z przyczyn to tak jak owinie owijarką to zrzuca i leży czy ładowacz go zabiera i układa bo od operatora co się zajmuej ściśnięciem balota i przewiezieniem dużo zależy jak za mocno ściśnie że "psyknie powietrze to pozamiatane" a jeżeli prosto z owijarki to podstawa nie może przebijać zielonka przez folie na tym nie zaoszczędzisz, i nie ma opcji żeby bez strat się obeszło z takim czasem 4-5h do owinięcia mówi się powszechnie że 2godziny ale ja to tak gonie moich braci że max 20 minut może być od sprasowania do owinięcia i są efekty nigdy nie było nic a nic zepsutego ale i prasa ma zgniot z 11 nożami, lepiej zrobić o 40 balotów mniej a dokładniej bo potem przebieraj a tak myk do wozu calutki i masz a i pasza droga to jak się psuje to nie robota potem

różnica w cenie samozaładowczej a nie, powiem tak nie ma co się szczypać tylko samozaładowcza jak chce się sprawnie pracować lepiej jakąś maszyne odłożyć na dalszy termin a jak owijare to samozaładowczą a co do foli to w owijarce się zmienia łańcuch na inny tryb i rozszerza docisk od foli i ma się 75 a jak co to 50 ale jest troche więcej różńicy w czasie niż ktoś tam pisze ja stosuje tylko 75 taniej troszke wychodzi folia niż ta 50 i starcza na więcej balotów nie trzeba tyle razy rolkę zmieniać w tej 50x1800 ja osobiście owijałem 21balotów bo moje są troche większe 120x130 a jak w sianokiszonce zgniot na max mam to dokładnie 120x140 moge to udowodnić na placu mam jeszcze 200balotów a to jest tak śmigam prasa i na 50 nigdy owijara nie dała rady zdążyć była dosyć w plecy a teraz na 75 jest styłu ale minimalnie jak ja sprasuje to owijara już ma końcówke jak by nie było to czas owijania jest połowe krótszy a bardzo ważne jest żeby np nie wozić nie owniętych jakimś widłem od obornika na plac bo ile by to było zepsutej kiszonki to ma być sprasowane i jak najszybciej owinięte a nie podniesiesz wieziesz nie owinięte dostaje powietrza i masz jakość i po owinięciu folią na łące najlepiej też nie zwlekać ze zwózkom bo jak już się proces zacznie to też mogą być straty najlepiej do max 2 dni ładnie ułożone max w dwie warstwy na wysokość ładnie pionowo najlepiej jedna...

po ile kupujesz folie 75 cm ??

miałem trzy oferty: Blattin folia SILOTITE pięciowarstwowa 75cm za 298zł z VAT, i UNTERLAND 75cm za 289zł z VAT, i z firmy Bartex Agrapac 75cm/1500m za 290zł i kupiłem tą Unterland a w tamtym roku miałem Agrapac tylko 75cm/1800m była droższa ale jedną rolką szło pośmigać kupiłbym znowu ale w kilku rolkach miała drobny defekt