Skocz do zawartości

Wybór dysz, końcówek, głowiczek opryskowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czesc wszystkim. chodzi mi o opryskiwacz 400l z 12 metrowa belką. A konkretnie z jakimi końcówkami go kupić, z pojedyńczymi czy z potrójnymi. Które są lepsze i trwalsze. Proszę o rady. Pozdrawiam agrofotowiczów. ;)

Opublikowano

wg. mnie wszystko zależy od tego do czego będziesz używał tego opryskiwacza i ile ha masz do pryskania. sądząc po wielkości opryskiwacza pewnie PGR-u nie masz (ja zresztą też nie mam ;) ). ja osobiście mam głowice trójpozycyjne (rozpylacze standardowe niebieskie, czerwone, i do RSM-u). czerwone są mi niepotrzebne, ale głowic dwupozycyjnych nie było w ofercie... jeślibym miał dużo ha i była obawa, że niezdąże wszystkiego opryskać przy małym wietrze to zamiast czerwonych standardowych wziąłbym niebieskie antyznoszeniowe. tak więc na małym areale i jeśli nie chcesz stosować RSM-u jednopozycyjne powinny wystarczyć. a jeśli chodzi o producenta to ja mam lechlera. jest tańszy od tee jeta i też są ok

Opublikowano

Rodzaj końcówek zależy raczej od tego co uprawiamy, a nie od ilości hektarów. Na belce 12m nie masz dużo rozpylaczy więc wymiana na inne nie zajmnie dużo czasu (np. tyle co przy 18metrowej).

Opublikowano

Ja polecam głowice potrójne, nie zależnie od szerokości belki .Wszystkie potrzebne końcówki są bezpośrednio na opryskiwaczu wystarczy 1 minutka aby zmienić rodzaj końcówek.Poza tym zdejmowanie i zakładanie w sezonie kilka razy sprawia ze te elementy bardziej sie eksploatują i jest większa szansa na to ze coś przy wymianie złamiesz ,albo coś sie zgubi w trakcie przechowywania lub wymiany.W starym opryskiwaczu miałem pojedyńcze głowice i nie było źle ,ale teraz w nowym mam potrójne i jest to wygodniejsze.Pozdrawiam

• Root Admin
Opublikowano

Witam,

moj skotarek właśnie zakończył 4 sezon pracy w gospodarstwie. Pora więc pomyśleć o wymianie końcowek.

Głowiczki mam pojedyncze i na takich chciałbym pozostać - końcówki uniwersalne - niebieskie.

Powiedzcie mi jakiego producenta najlepiej obecnie wybrać tak aby jakość była na srednio wysokim poziomie ale przy tym zeby cena była rozsadna.

Lechler? TeeJet?

Jak się teraz płaci za takie końcówki?

Opublikowano

:)

lepiej nie da rady opisać tych opryskiwaczy. ja jednak ogólnie jestem zadowolony jak sobie przypomne za jakie pieniadze był kupiony(tylko ta nieszczęsna belka nie znalazłem określenia na materiał z którego została zrobiona).

żeby nie było OT to też się podłączę do tematu(nawet miałem identyczny zakładać) jako właściciel 5 letniego skotarka, na forum w przeciwieństwie do mnie niektórzy maja dość sporawą więdzę na ten temat, także licze że coś skrobną

Opublikowano

Za małe pieniądze a naprawdę przyzwoite końcówki (płaskie zwykłe i płaskie o obniżonym znoszeniu) robi f-ma z leszna MM (mechanika mikołajczak), są oni również importerem albuza. Zwykła płaska dysza kosztowała u nich ostatnio 2 zł, a o obniżonym znoszeniu 2,5 zł za szt. Jeśli pracujecie ciśnieniem do 5 kg/cm2 to do tego wystarczą na parę sezonów.

Gdzieś czytałem testy tych końcówek przeprowadzone przez IBMER, to wg tych testów bardzo niewiele odstają od porównywalnych teejetów xr, które obecnie kosztują chyba ok 6 - 7 zł netto.

Obecnie używam dysz tej f-my. I wolę co roku kupić takie nowe niż raz na 3 lat teejeta.

• Root Admin
Opublikowano

chyba właśnie fabrycznie w skotarku były owe niebieskie MMy, a moze teejety, hmm musiałbym dokładnie sprawdzic.

a co do cisnienia 5kg/cm2 to jakiej to wydajności odpowiada? bo 500l cieczy na ha to bym jeszcze zrozumiał? nie cos nie bardzo mi ta matematyka wychodzi - nie pomyliles sie czasem w tej jednostce? co prawda ja tu dzis pare 5cl zrobiłem no ale

Opublikowano

5 kg/cm2 odpowiada wprzybliżeniu 5 atm lub 5 barom.

Wydatek dyszy zależy od ciśnienia cieczy roboczej i rozmiaru dyszy. Ilośc wypryskanych l/ha zależy dodatkowo od prędkośći jazdy opryskiwacza.

Jeśli dysza niebieska czyli 03 to ma wydatek 1,2L/min przy 3 barach, a chcesz wypryskać 200 L/ha to musisz jechać z prędkością 7,2 km/h. Najlepiej to odczytać z tabel, które powinny być dołączone do dysz bądź na stronie producenta.

Opublikowano

ja mam zalozone orginalnie tejeet,10 lat maja,rocznie ponad50ha i jeszcze polowa sie trzyma,czasem dokupuje nowe ale nie patrzylem jakiej firmy[napewno gorsze niz tejeet]

Opublikowano

A powiedz mi jak to oceniłeś że połowa się trzyma ? Znaczy na jakiej podstawie zdyskwalifikowałeś już połowę końcówek ?

A na jakiej podstawie resztę zakwalifikowałeś jako dobre ?

• Root Admin
Opublikowano

ok, podziekowali - teraz pytanie czy jest sens wybrac antyznoszeniówki dla mojego opryskiwacza niby 30 dysz to tylko 30zl roznicy, ale jakos nie mam przekonania

Opublikowano

@yacenty to weź takie i takie :). To w kóncu nie majątek 150zł.

Wiesz licząc do ceny środków jakie wypryskujesz tymi dyszami to pryszcz. 150 zł to na 2 ha grzybowego środka :). A sam ocenisz co daje antyznoszeniowa dysza :).