Skocz do zawartości

Pług z podnoszeniem hydraulicznym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam traktorek MTD Pony latem słuzy jako kosiarka potrzebuje go przerobić na spych do śniegu. Cały spych juz kupiłem podnosi sie do góry na bardzo masywnym zawiasie. Chciałbym zrobić hydraulicznie tak by można go podnosić do góry nie używając siły fizycznej. Z pod silnika wystaje szajba kóra napędza kosiarke mogłbym ja jednak użyć do zasilenia pompy, problem w tym jaką pompe zakupić i zmontowac wraz z jakims urządzeniem sterującym oraz siłownikiem. Co musiałbym mieć by podnosic taki pług do góry i opuszczać w dół? Proszę o pomoc, przeszukałem od kilku dni niesamowice duzą ilość forum ale nigdzi enie moge znalesc jakiegos schematu jakisch prostych wskazówek.

Opublikowano

Myślałem nad takim czymś do mojej Hondy 4514, ale ja bym to również wykorzystał układ hydrauliczny do mojej małej wywrotki no i do pługa. Mój silnik jest troszkę inny bo ma wał poziomy. Sama pompa nie wystarczy musiał by być jeszcze jakiś zbiornik na olej i rozdzielacz. jak na razie ciężko mi sie do tego zabrać, i tak sobie myślę czy jest sens wo gule takie coś robić.

Opublikowano

Mysle ze zorzyk dobrze podpowiada. Teraz musialbys wiedziec i podzielic sie ta informacja.

1. Jaka instalacja elektryczna w pojezdzie dysponujesz. Jakie napiecie i wydajnosc. Jaki duzy kaumulator.

2. Jak duzej sily musisz uzyc do podnoszenia tego pluga.

Jezeli instalacja nie jest zbyt wydajna to zamiast pompy na kilkaset zl mozesz zalozyc jakis alternator za ok 50 zl. Do tego jakis niewielki akumulator np 50-60Ah. I problem zasilania masz rozwiazany.

Silownik srubowy z napedzajacym silnikiem 12V np od wycieraczek samochodowych.

Fajny projekcik widzialem na elektrodzie. Ktos zrobil z silnika od tylnej wycieraczki i starego lewarka od poloneza (takiego z korbka) naped do otwierania bramy. Taki silniczej juz z przekladnia slimakowa ma spora moc na wyjsciu. Dodatkowo podnosnik od samochodu jako wysiegnik. Tworca pisal ze uruchamiajac zapomnial o rygielku miedzy bramami. To malenstwo wygielo mu brame.

Moze tedy droga zeby podnosic ten plug. Mysle ze sprawa do przemyslenia.

Na tymforumpojawil sie takze post o sterowaniu wysiegnikiem od anteny satelitarnej w opryskiwaczu. Tez mysle ze zasada bardzo podobna by byla.

No a koszta zamiast liczyc w tysiacach za hydraulike, czy pneumatyke mozesz policzyc w pojedynczych setkach :P

Opublikowano

Jeszcze słowo do tematu. Jeśli pług jest ciężki i nie masz zamiaru używać docisku pługa do nawierzchni , to wystarczy zastosować małą wciągareczkę elektryczną na 12V i poprzez jakieś zblocze unosić ten pług. Tak było w starych spycharkach gąsienicowych

Opublikowano

Myśle ze zastosowanie wyciagarki na 12 v bedzie najlepszym rozwiązaniem. W traktorku mam instalacje 12v jest alternator wiec stał dostęp do pradu by był. Troszeczke pokombinować z jakimś rusztowaniem na ten wyciagnik i bedzie działało. Super pomysł, dzieki wielkie.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez fliegl
      Jaki jest kod RAL lub nazwa tego koloru?

• Przez aniszek1
      Witam,
      Ponieważ po przeczytaniu tu na forum kilku obszernych tematów o malowaniu w tej chwili więcej nie wiem niż wiem, dlatego pozwoliłem sobie założyć ten wątek aby dowiedzieć się co jak i czym malować aby było dobrze

Mam kilka sprzętów do pomalowania mianowicie:
      1: stare pługi -stan: farba oryginalna z odpryskami zadrapaniami i rdzą.
      2: sanki do bel, kulek,  - stan: sama stal bez żadnego podkładu ani farby w tej chwili cała pokryta rdzą.
      3: nowa dwukółka dopiero co pospawana - stan: stal nowa hutnicza ze składu więc gdzie nie gdzie trochę nalotu rdzy - zwłaszcza na belkach stalowych.

Jakie efekty chce osiągnąć:
      - zabezpieczyć i odnowić maszyny aby nie rdzewiały,
      - farba na maszynach nie wyblakła za 2 lata. Maszyny będą pracowały w różnych warunkach deszcz, słońce, mróz
      - nie dało się tak łatwo sprzętów uszkodzić, zadrapać, porysować etc.. Wiadomo są to sprzęty rolnicze nie samochód wiec nikt nie będzie na nie dmuchał i chuchał.

No i teraz od początku:
      To że trzeba oczyścić materiał ze rdzy i starych odprysków farby (czy cała farbę zdzierać?), potem odpylić i odtłuścić benzyną ekstrakcyjną to to wiem. Dalej nie wiem jaki podkład użyć? PROTECT 360 - PODKŁAD EPOKSYDOWY ANTYKOROZYJNY, Unikor C, Urekor S Podkład Antykorozyjny śnieżki?  coś innego? - w żadnym ze sprzętów nie uda mi się w 100 % pozbyć rdzy czy to w zakamarkach czy innych miejscach trudno dostępnych. Piaskowanie odpada. Więc z tego co się orientuje inne podkłady odpadają.
      Dalej czy jak już podkład wyschnie to go mam zmatowić papierem? nakładać jeszcze inny podkład? chciałbym użyć farby poliuretanowej, bo z tego co się orientuje jest  najlepsza do maszyn, ciężko ją uszkodzić i takie tam . Tylko że jest jedno ale, na stronach producentów unikor-u urekor-u (swoją drogą to czym się te dwa podkłady różnią?)  nigdzie nie jest wyszczególnione że można na nie kłaść farbę poliuretanową. więc jak to jest?

Więc podsumowawszy gdyby ktoś mądry mógł napisać co i jak zrobić aby było dobrze i dlaczego akurat tą farbę czy podkład użyć a nie inny  to był bym ogromnie wdzięczny.
    • Przez patrykrolnik11
      Witam,mam problem .Rozcieńczam farbę chlorokauczukową podczas malowania, i gdy dużo dodam farbę to farba spływa. Jeśli doleję mało  robi się pajęczynka. Proszę o pomoc !
    • Przez sandrii
      Witam czy da się jakoś przerobić ten siewnik konny na siewnik do kukurydzy czytałam stare wpisy ale żeby dopytać co i jak stworze nowy wpis 
      i dokładnie co to jest ten górny wysiew?
    • Przez ursucolo1214
      Witam, ja zapytaniem czy da się przerobić Tur 1 na 3A z siłownikiem od cyklopa.

Tur ten będzie pracował przy Ursusie c330. chcę już zlikwidować linkę z tego tura na rzecz właśnie tego siłownika 

i też mam tutaj drugie zapytanie jaki by był najlepszy rozdzielacz dwusekcyjny do tego 
  • Dodaj nową pozycję...
v