Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam od niedawna Zetora 9540 - rok 1995. Mam ogromną prośbę do właścicieli takich samych ciągników.

Proszę Was o kilka podpowiedzi, gdyż nie mam książki (instrukcji).

Wymieniłem w silniku olej i filtr oraz wymieniłem olej w przednim moście.

Pracuję nim od sierpnia i do tej pory wszystko było ok. Od kilku dni ze skrzyni biegów zaczął się lać olej jak ze starego wiadra. Cały kadłub od spodu jest zaolejony, aż kapie.

W skrzynce brakuje oleju, a nie wiem gdzie jest otwór wlewowy.

Powiedzcie mi, czy gdzieś jeszcze dolewa się olej. Od spodu jest kilka korków spustowych( tylny most, pod skrzynią są aż dwa korki)

a nigdzie nie widzę miejsca na zalewanie.

Wiem, że bez mechanika się nie obędzie, ale mam jeszcze do zaorania 6 hektarów pola i zanim postawię go do roboty, dolałbym oleju

i pokończyłbym robotę w polu. Muszę zrobić skrzynię biegów, bo paskudnie wchodzą biegi ( trzeba się bardzo starać aby nie zazgrzytało przy zmianie biegu a i tak nie zawsze się to udaje) więc przy okazji uszczelni się ją.

Może ktoś wie co trzeba w tej skrzyni wymienić aby biegi płynnie "chodziły" ?

Opublikowano

Trudno powiedziec ja mam Proksime i u mie wlew jest z tyłu tylnego mostu a skszynia jest połączona z tylnym mostem tak więc jak dolewam to od razu razem tu i tu.A dokładniej to przy zaczepie rolniczym tak miej więcej.

Opublikowano

u mnie na wsi koleś miał właśnie to cudo chodziło mu to z początku nawet nawet ale jak sie zaczeło psuć to katastrofa.... kupił go za 65tyś. a nie mógł sprzedać nawet za 30tyś a jak sie zaczoł psuć to ile jeszcze kasy do niego dołożył.... moim zdaniem to katastrofa te ciągniki

Opublikowano

Witam ;) Korek wlewu oleju do skrzyni biegów w 9540 jest pod kabiną za lewymi schodkami koło pompy olejowej. ;) To jest taka duża nakrętka chyba na klucz 27 i w nim jest zaraz bagnet do sprawdzania poziomu oleju ;)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez czechp
      Witam, zakupiłem zetora 8540 z 95 roku. Posiada on zegary phoenix (zespolone) i od momentu zakupu nie działa obrotomierz i licznik motogodzin. Obrotomierz co jakiś czas „zamyka” się i wraca w pozycje 600 obrotów. Z pradniczki obrotów wychodzą 3 przewody M Sz i masa. Przewód M nie jest podłączony do zegarów a Sz jest. Prądniczka jest sprawna a przewody całe. Prawdopodobnie coś jest nie połączone do zegarów lub źle połączone. Czy ktoś może pomoc gdzie wspomniane wyżej przewody powinny być podłączone w zegarach? 

• Przez lukash_n1
      WItam
      Mam problem z podnośnikiem w ciągniku Zetor Major cl80 rok prod. 2021 150mtg , a mianowicie przy podnoszeniu podpiętych maszyn głośno pracuje podnośnik(wyje) po rozgrzaniu oleju słabo podnosi. Poziom oleju ok. Słyszałem że ma on słaby podnośnik ale kiepsko radzi sobie już z 3 skibowym obracanym pługiem.  Po telefonie do serwisu mówili że to puszcza zawór przelewowy. Wie ktoś gdzie on się znajduje i czy posiada on jakąś regulację?

• Przez mf390
      Witam, po wymianie synchronizatorów w zetorze 8540 skrzynia 4 z rewersem ciągnik na zapalonym silniku i na luzie jedzie, biegi ciężko wchodzą. Podczas wciskania sprzęgła przy jeździe ciągnik od razu się zatrzymuje jakby coś go hamowało. Na luzie i na zgaszonym silniku ciężko go ruszyć z miejsca. Docisk, tarcza i łożysko oporowe nowe. Gdzie szukać przyczyny?
    • Przez emtecc
      Witajcie
      Jak w temacie, posiadam ciągnik zetor proxima 100. Ma on dodatkowo większą średnicę przy siłowniach wspomagających. O to, że podniesie nie ma problemu ale co ze statecznością. 
      Chcę połączyć siewnik z agregatem uprawowym. Siewnik ciężki bo AgroMasz sr300 (860kg na tabliczce). Zaciekawił mnie agregat Dexwal Lion  z wałem grzebieniowym/płaskownikowym (520kg). Hydropak solidny. 
      Tylko co ze statecznością takiego zestawu z Proximą? Mogę składać siewnik na uwrociach. Nie byłby to jakiś duży problem.
      Ciągnik ma z przodu komplet obciążenia 
      ktoś pracuje czymś podobnym z tym siewnikiem?
    • Przez PatrykWiniszewski
      Witam czy miał może ktos podobny problem? przedni napęd nie załącza się pomimo ze słychać cykniecie powietrza, kontrolka napędu po załączeniu normalnie się świeci. jakies pomysły |?
  • Dodaj nową pozycję...
v