Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
Dnia 17.12.2017 o 16:31, adamn999 napisał:

Jeszcze jedno zapytanie troszke nie związane z tematem ale może  ktoś to przerabiał

Otóż zapis ziemi z buznesplanu  mlodego rolnika będę robił w styczniu. Na 17 ha zasiane mam zboża ozime z kwalifikowanego  materiału siewnego faktury zakupu  są na tatę. Czy ja albo tata będę  mógł  ubiegac się  o dopłatę  do tego materiału jezeli w styczniu ziemia przejdzie w moje posiadanie? 

Przerabiał ktoś  coś  takiego

Twojemu Tatowi oddadzą kasę za materiał siewny to samo ze zwrotem akcyzy z UG.

Edytowane przez kamil900830
  • Thanks 1
Opublikowano
23 godziny temu, grucha18 napisał:

Czy mogę ubiegać się o premie po przejęciu gospodarstwa jeżeli rodzice korzystali z MGR 4 lata temu i do końca 2018 roku mam jeszcze zobowiązania związane z tym programem? 

Ciężki temat jak złożysz wniosek w marcu licz 6-7 miesięcy na rozpatrzenie ,chyba żeby przepisać pole w styczniu 2019. Najlepiej idź do ODR albo zadzwoń do arimr czy tam kowr

Opublikowano (edytowane)

Siemka ziomki z Wielkopolski Czy wiadomo coś odnośnie listy z naszego województwa kiedy zostanie ogłoszona bo chyba dzisiaj mija termin Ja jeszcze w poniedziałek miałem telefon o pilne poprawki  Bormalnie śmiech na sali mieli tyle czasu a obudzili się tydzień przed końcem Pozdrawiam wesołych świąt

Edytowane przez adamn999
Opublikowano

Chłopaki jestem na liście dot Młody rolnik. Obecnie czekam na oficjalne pismo z potwierdzeniem zakwalifikowania się.

I teraz pytanie !! Jestem na ZUSie. Czy w dniu składania wniosku o I ratę  czyli za miesiąc ( ok 1Lutego ) musze być na krusie? 

Czy składam podanie o I ratę będąc na ZUSIE I W dniu wypłaty mam być na krusie - czyli mniej więcej 1 maja musze być na krusie?

Opublikowano
31 minut temu, tomi382 napisał:

Chłopaki jestem na liście dot Młody rolnik. Obecnie czekam na oficjalne pismo z potwierdzeniem zakwalifikowania się.

I teraz pytanie !! Jestem na ZUSie. Czy w dniu składania wniosku o I ratę  czyli za miesiąc ( ok 1Lutego ) musze być na krusie? 

Czy składam podanie o I ratę będąc na ZUSIE I W dniu wypłaty mam być na krusie - czyli mniej więcej 1 maja musze być na krusie?

podłączam sie do pytania bo mam ten sam przypadek .... mi Babka z Odr mówiła że miesiąc przed wypłatą 1 raty muszę być na Krusie potwierdzi ktoś ...Wesołych Pany

Opublikowano

A odnośnie przejścia z ZUS na KRUS to nie jest to taka szybka sprawa. Najpierw obecny pracodawca musi złożyć wniosek o wyrejestrowanie z ZUS. Ma na to kilka tygodni, nie pamiętam już dokładnie ile. Dopiero później trzeba się udać do ZUS o zaświadczenie o okresie podlegania ubezpieczeniu i braku takiego ubezpieczenia w chwili obecnej.

Na pismo czeka się do 10 dni, bo ZUS ma 7 na wysłanie.

Z tym kwitkiem i resztą dokumentów idziemy do KRUS, tutaj też wszystko trwa. Zakładając, że przyjęcie wniosku przeszło płynnie, to później urzędnik ma 3 lub 4 tygodnie na wydanie decyzji o objęciu ubezpieczeniem. Po otrzymaniu decyzji z KRUS można udać się po zaświadczenie, to na szczęście wydają już od ręki.

Całość jak pójdzie płynnie to mniej więcej miesiąc formalności, u mnie było trochę komplikacji i wyszło 2 miesiące.

Opublikowano

oregano dziękuję za informację. Ten etap jest przede mną. Ciągnik chce wziąć W miarę szybko bo roboty się nazbieralo wiec zacznę dzisiaj od złożenia wypowiedzenia W pracy. dziękuję

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v