Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, makana napisał:

witam a czy jest taka możliwość bym za premie kupił ziemię od rodziców i ta dzialka by widniała teraz w wniosku jako dzierżawa czy jest taka możliwość czy nie może być ta działka którą dzierżawię obecnie ?

Można kupić ziemię i na dziś ziemia ta może być w dzierżawie.

5 godzin temu, damianos95 napisał:

A czy rodzice jesli maja osobne gosodarstwa dwa numery ewidencyjne to czy jesli np mama przepisze mi gospodarstwo to w ramach premii młodego rolnika mozna kupic ziemie od rodzica w tym przypadku od taty ?? Czy trzeba od kogos obcego ??

Możliwy jest zakup od rodzica.

Opublikowano
2 godziny temu, Maksu napisał:

Można kupić ziemię i na dziś ziemia ta może być w dzierżawie.

Możliwy jest zakup od rodzica.

Czyli moge bez problemu kupic od 1 z rodziców ziemie i nie beda sie czepiac i bez problemu ja rozlicze ? A jak z cena za ziemie jest jakies minium ceny albo maximum ? Bo wiadomo jak to jest z cenami

Opublikowano

Dobra i ciekawa wiadomość dla tych co w tym roku składają wnioski.Podobno nie ma być już tak,że w danym województwie ma być lista zamknięta i dopiero decyzje,teraz decyzje mają być wydawane od razu jak ktoś będzie miał wniosek napisany idealnie lub szybko ogarnie poprawki.Decyzja podobno jest możliwa już we wrześniu.

Wybory jesienią  więc można podejrzewać skąd to ewentualne przyśpieszenie.

Opublikowano
4 godziny temu, damianos95 napisał:

Czyli moge bez problemu kupic od 1 z rodziców ziemie i nie beda sie czepiac i bez problemu ja rozlicze ? A jak z cena za ziemie jest jakies minium ceny albo maximum ? Bo wiadomo jak to jest z cenami

Ceny nie powinny przekraczać średnich GUS.

Opublikowano
18 godzin temu, adam131 napisał:

Dobra i ciekawa wiadomość dla tych co w tym roku składają wnioski.Podobno nie ma być już tak,że w danym województwie ma być lista zamknięta i dopiero decyzje,teraz decyzje mają być wydawane od razu jak ktoś będzie miał wniosek napisany idealnie lub szybko ogarnie poprawki.Decyzja podobno jest możliwa już we wrześniu.

Wybory jesienią  więc można podejrzewać skąd to ewentualne przyśpieszenie.

Skąd taka wiadomość? Jakieś źródło?

Opublikowano
Dnia 28.05.2019 o 10:36, adam131 napisał:

Wniosek wysyłasz do swojego oddziału agencji.

A jak-druk ten sam jak składałeś, masz tam kratki do zaznaczenia /złożenie wniosku/zmiana/korekta/wycofanie wniosku.

Resztę wypełniasz zgodnie z instrukcją wypełniania wniosku strona 6,punkt 7 i do tego uzasadnienie trzeba napisać.

Mnie w agencji poinformowali że wycofuje się przez odrębne pismo w którym wnioskuje się o uchylenie decyzji a nie wycofanie wniosku.

Wniosek można wycofać tylko jeśli nie masz jeszcze decyzji.

Opublikowano

Ciekawe,w instrukcji wyraźnie jest napisane,że wniosek służy też do wycofania.Nie wnikam  w to jak zostałeś poinformowany.Ja wycofałem kilka dni temu tak jak pisałem.

Opublikowano

Falcon ma rację :)  nie można wycofać wniosku w sprawie, która została już zakończona wydaniem decyzji przyznającej premię, należy złożyć wniosek o uchylenie decyzji.

Opublikowano

1 czy kupując ziemię za premie muszę podawać konkretnie które to działki w sensie numer itd czy tylko mniej więcej powierzchnię jaka chce kupić i cenę ?

2 jeśli młody rolnik dostaje od ojca cześć ziemii i zwierząt (dopłaty jeszcze w tym roku na ojca) to czy w tabeli dotyczącej zwierząt w roku wyjściowym mam wpisywać tylko obecny stan zwierzęta przepisanych na młodego rolnika ? Czy trzeba symulować jakieś sprzedaże ?

Opublikowano

dziękuję za odpowiedź,

1 czy jeśli młody rolnik przejmie (darowizna) gospodarstwo od ojca tuż przed złożeniem wniosku to czy on ma być wpisany jako użytkownik działki w roku składania wniosku i jej właściciel (tabel działki w BP) czy jeszcze ojciec, na którego były złożone dopłaty?

2 to nie jest tak że punkty za różnice w wieku między przekazującym gospodarstwo a beneficjentem są liczone w przypadku kiedy dopiero planuje się we wniosku i BP przejecie tych działek ? zostaną naliczone punkty za rożnice wieku jeśli darowizna będzie przed złożeniem wniosku o przyznanie pomocy?

Opublikowano

Zależy jakie łączenie masz na myśli, napewno nie finansowanie kasą z MR na rzeczy z modernizacji. Ja osobiście mam MR z 2017 i modernizację i wszystko gra. 

Witam, do wniosku o II ratę płatności do młodego rolnika oprócz 

-sprawozdania, wniosku, faktur na zakupione maszyny, szkoleń składa się coś jeszcze, mam na myśli faktury za zakupy obrotowe typu paliwo, nawozy. 

Do potwierdzenia zakupu maszyn agencji wystarczy sama faktura czy trzeba też potwierdzenie przelewu? (jestem na vat) 

Pozdrawiam 

Opublikowano
Dnia 30.05.2019 o 21:42, adam131 napisał:

Ciekawe,w instrukcji wyraźnie jest napisane,że wniosek służy też do wycofania.Nie wnikam  w to jak zostałeś poinformowany.Ja wycofałem kilka dni temu tak jak pisałem.

Dnia 30.05.2019 o 23:11, Maksu napisał:

Falcon ma rację :)  nie można wycofać wniosku w sprawie, która została już zakończona wydaniem decyzji przyznającej premię, należy złożyć wniosek o uchylenie decyzji.

Nowe info z ODR: że osoby które już otrzymały decyzję nie mogą składać w tym naborze a tylko Ci którzy nie otrzymali decyzji.

Opublikowano

Trzeba było zapytać o podstawę prawną w ODR.Było już wałkowane na tym forum kto i na jakim etapie może wycofać.

Ja czekam na decyzję,jakakolwiek będzie pochwalę się czy wtopiłem czy nie.

Opublikowano

Mam dzierżawę od kwietnia 2017 czyli minęły już 24 miesiące tylko czy liczy się od dnia dzierżawy czy od dnia wykazania aktywności?

Opublikowano

Witam mam dwa pytania odnośnie MR: 1. Czy prawda jest że w momencie składania wniosku muszę mieć chociaż 1 ha dzierzawy na siebie 2. Czy staż w kursie aby dostać pkt 4 lata może być z przerwami ? mam 4.5 roku stażu z trzema przerwami? Pozdrawiam

Opublikowano
20 godzin temu, freetaxi napisał:

Tak musisz mieć 1 tytuł prawny na 1 ha przed złożeniem wniosku. Jeśli chodzi o staż to policz wszystko do kupy i jak wyjdzie to jest ok. Ciągłości nie trzeba. 

Czy dzierżawa zawarta na okres 10 lat potwierdzona przez wójta gminy się liczy? Czy musi być to u notariusza załatwianie? 

Opublikowano (edytowane)

Witam mam umowę dzierżawy od ojca z 25 maja 2017r chce złożyć wniosek na mr 2019 minęło 24 miesiące od zawarcia umowy zgłoszona w gminie ale nie składałem wniosku na dopłaty i pytanie czy mogę złożyć wniosek na mr? Z góry dziękuję za odpowiedź. 

Edytowane przez Czajnik12345
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v