Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tata słyszał od jednego rolnika że jak kukurydza jest zielona soczysta to podczas robienia kiszonki na pryżmie przeklada się ją pszenną słomą tzn kilka przyczep kiszonki na to wałek słomy i znowu kiszonka. Słoma zatrzymuje soki i jes więcej na pryżmie. Czy ktoś się w to bawil jak tak to jak się zakisiła i czy słoma nie psuła kiszonki. My kiedyś do kukurydzy włożyliśmy 2 przyczepy liści buraczanych zakisily się dobrze.

Opublikowano

Nie warto kłasc żadnej słomy, ja nigdy tego nie robie i mam zawsze bardzo dobrze zakiszone. Raz tylko wyłożyłem słomą bo zaczeło padac i błoto się wciągało to nie było wyjścia, a chcieliśmy dokończyc ciecie bo nadawali jeszcze więcej deszczu.

Opublikowano

ja u siebie na dno daję folie z ubiegłego sezonu żadnej słomy nic i jest ok chociaz jesli ma sie duzo słomy to mozna ja dac na dno a potem zostawić i wiosna przyorać

Opublikowano

Ja raz tylko zrobiłem taką zielenine i nie robie już takiej. Robie kukurydzę tak jak powinno być w tej fazie półwoskowej czy cos takiego i ok 30 % suchej masy żeby miała i najleprza w tedy wychodzi a nietaki ocet jak się wybiera ostry kwas. i bez żadnych podscieleń słomą i folią normalnie na ziemi

Opublikowano

Ja taki jak kolega wyżej robię gdy juz troche podsycha a nie kosi ją jak cała jest zielona a na pryżmie jak ugniata to jest kałuża ja tam jak robie na prźmie to daje folje na spód kukurydze a na kukurydze folje i przyciskam oponami a jka robie w silosie to folje daje tylko żeby przykryć ze słomą nigdy nie próbowałem dawać na wierzch anie na spód mówią że jak dasz na kukurydze i przykryjesz folją to kukurydza nie przymarza do folji ale czy to prawda nie wiem:)

Opublikowano

Niezawsze można czekać aż kuku będzie odpowiednia do cięcia bo dziki robią z nią swoje, jak ja w ostatnim sezonie miał bym czekać aż będzie odpowiednia to by mi nawet pół nie zostało ;) Była w miarę zielona, ale dobrze ukisła, tylko spodnia warstwa jakieś 15cm jest galancie wilgotna, ale nie stanowi to problemu, krowy wpiepszają aż im sie uszy trzęsą B) Robimy zawsze na folii z poprzedniego roku i zawsze jest dobrze B) Trawe robiliśmy w tym roku na słomie i słoma jest spleśniała, ale na szczęście trawie nic sie nie dzieje B)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez davy
      Witam po wielu przeczytanych postach na agrofoto czytam ze masło jest maślane a krowy to sie tak żywi a cielaki to tak. Wiele osób chyba nie zdaje sobie sprawy jak bardzo krzywdzi swoje bydło. Nie jestem z wykształcenia żadnym żywieniowcem(a i jak życie pokazuje czasami inżynierowie żywienia wiedza mniej niż ja ) a z rolnictwem mam jedynie odczynienia w domu czyli pomoc dla ojca w prowadzeniu gospodarstwa.
       
      Kreci mnie żywienie bydła i uzyskanie jak najlepszych wyników. Dlatego chce sie podzielić swoja wiedza jaka uzyskałem podczas żywienia zwierząt.
       
      1. Krowy mleczne: stosujemy u siebie kiszonke z traw oraz kukurydzy(moim zdaniem kiszonka z kuku nadaje sie do ...) dlatego tez przeanalizowalem wiele badań i wychodzi na to ze Nutri Honey MIESZANIEC SORGO Z TRAWĄ SUDAŃSKĄ maja taka sama zawartość energii jak kuku a większa zawartość białka(w fazie wegetywnej) młóto browarniane 10kg(wzrost mleka ok 2l dziennie)pasze z dossche Krowa 15 ok 4kg(4x0,5kg dzinnie), lecz od jutra zmiana na wysoko energetyczną Lactomax(zbyt duża ilość białka wychodząca z mocznika u krów) tez dossche(moim zdaniem najtańsze pasze) wysłodki buraczane melasowane suche z glinojecka ok 2Kg witaminy z Josery lacto plus keragen czy jakos tak .
       
      Nigdy wiecej krowom nie podam OTRĘBÓW, ZIEMNIAKÓW, a dlaczego? moim zdaniem strata pieniędzy ;/
       
      Mam nadzieje ze na przyszly rok zawita system TMR
       
      2. Cielaczki: siara w ciągu 2 godzin od wycielenia i od początku Włókno surowe VITACEL(rozwój żwacza ogólny) do pojła do końca odpajania, pierwsze 2tyg mleko matki okres zmiany mleka u mnie trwa tydzień od 3 tyg daje rożnie Josere, Shills, Polmass oraz dostęp do świeżej wody oraz siana i od 2 tyg dostają śrutę z ziarnem kukurydzy oraz płatkami owsianymi(rozwój żwacza "miesniwki") do 3misiaca potem nie trawią ziarna, po 2 miesiącach przestaje odpajać mlekiem ponieważ to jest po pierwsze nie ekonomiczne a po drugie żwacz im sie nie rozwija tak jak trzeba jak jada tylko na mleku. Potem do 11 miesiąca dostają śrutę kiszonek z kuku młóto i kiszonek z trawy oraz siano od czasy do czasu. Odchów cieląt jest najważniejszy i bardzo drogi ok 2,5tys zł i czasami doprowadzaja rolnika do szału hehe ale myślę ze sie opłaca
       
      Wszystkie krowy zapładniane sa sztucznie te co zostawiamy dla siebie cieliczki sa kryte HF a krowy słabsze są kryte mięsnymi w celu szybszej sprzedaży. Nie opisałęm jesazcze jak przebywa okres zasuszenia ale to może sie rozwinie temat to wspomnimy o tym.
       
      Moim zdaniem"Produkcja mleka to czysta działalność gospodarcza a krowy są to pracownice o które trzeba dbać żeby były produktywne" uważam to za czyste odzwierciedlanie pracy człowieka tylko tu pracują zwierzęta.
    • Przez Fugeo
      Cześć 
      Co polecicie jako bufor dla opasów? Kwaśny węglan sodu czy tlenek magnezu? 
    • Przez krystek44
      Witam, przychodzę z zapytaniem odnośnie zawartości białka ogólnego w paszy treściwej która przygotowuje z komponentów takich jak 
      1000 kg śruty zbożowej składającej się pół na pół z pszenżyta oraz owsa 
      175 kg poekstrakcyjnej śruty sojowej 
      175 kg suchej kukurydzy mielonej 
    • Przez Buba1995
      Witam serdecznie. Z jakich zbóż i w jakich proporcjach przygotowujecie w swoich gospodarstwach pasze treściwe dla opasów? Wzrost hodowli i kosztów produkcji skłania mnie do zaprzestania kupna gotowej paszy i rozpoczęcia produkcji własnej. Potrzebuję porady jakie zboża i dodatki stosujecie przy swoich paszach i w jakich proporcjach
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v