Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Żartowniś jesteś Binladen. Hoduje trochę świń i szybciej maciory z prosiakami wygonię w pole niż będę płacił 1200 zł za tonę paszówki. Chyba nie wszyscy zdają sobie sprawę że jest pewna granica wytrzymałości. Jeśli ktoś weźmie pszenicę po 1200 zł to pewnie sprzedający nie zobaczy pieniędzy za towar.

Będziesz płakał i płacił,bo już widzę te świnie wygnane ze świniarni,ale znam ten ból jak kilka lat temu sąsiad sprzedawał pszenicę po 900zł,a moją zjadały tuczniki i potem sprzedałem za 3zł/kg żywca.

Opublikowano

nie ma co sie pieklić jak ktoś pisze o imporcie bo to rzecz oczywista skoro mamy najdroższą pszenice w europie Pytanie tylo czy u nas potanieje czy w gdzies tam daleko podrożeje

Opublikowano

agrobiznes propaganda... czemu nie powiedzą co się dzieję na świecie teraz... wymarznięcia i susze czemu tego nie podają tylko że cena pójdzie w dół?? teraz jest u mnie lubelskie 960 paszówka.. a za to podwójne przesiewanie w tym roku, to przynajmniej po tyle to będzie w żniwa..

Opublikowano

Pszenica paszowa 980zł brutto.

W Agrobiznesie coś gadali o obniżce cen zbóż.

.Jak to usłyszałem to myślałem że padne ze śmiechu,młynarze powiedzieli dość i nie będzie podnoszenia cen ,import ma załatwić sprawę,tylko ciekawe z jakiego kraju,może HONG-KONG.Co mają gadać w tym Agrobiznesie jak nadają w państwowej telewizji i teraz minister Sawicki medytuje co tu zrobić by Ludziska czyścili magazyny,a Ludziska jak coś mają to czekają.
Opublikowano

Szajsobiznes należy omijać szerokim łukiem, lecz powiem Wam szczerze, że wielu znajdzie się naiwnych i uwierzą w te bzdury. Przykład znajomych rolników, którzy mieli już zamiar sprzedawać. Niestety jeszcze jest wielu gospodarzy, którzy nie mają innego źródła informacji jak wspomniany program lub też nie potrafią skonfrontować informacji w nim podawanych z innymi programami typu Wiadomości.

Póki co dzisiejsza podwyżka za paszówkę w mniejszym skupie o 50 zł- ok 950- 970 brutto. Znajomy skupujący ode mnie co roku kazał czekać do czerwca. Na chwilę obecną zaproponował mi ok 990 zł/t...

Opublikowano

Jeśli chodzi o pszenicę to na razie prognozy są optymistyczne. smile.gif Wpływ na wysoką cenę będzie miał fakt, że światowe zapasy się kurczą oraz kompletnie niesprzyjająca pogoda w krajach skandynawskich gdzie nie dość, że nie nie zebrano zboża ze wszystkich zbóż, to jeszcze padające deszcze znacznie utrudniają zimowe zasiewy.

Ciekawe jak będzie cena się kształtowała na przełomie lutego i marca 2012. Niestety na rynku zbóż górę biorą czynniki spekulacyjne nad czynnikami popytowo-podażowymi. dry.gif

Tak napisałem w październiku, właściwie to było takie streszczenie odcinka Agrobiznesu z tamtego dnia, i jak widać bardzo się nie pomyliłem.

.Jak to usłyszałem to myślałem że padne ze śmiechu,młynarze powiedzieli dość i nie będzie podnoszenia cen ,import ma załatwić sprawę,tylko ciekawe z jakiego kraju,może HONG-KONG.Co mają gadać w tym Agrobiznesie jak nadają w państwowej telewizji i teraz minister Sawicki medytuje co tu zrobić by Ludziska czyścili magazyny,a Ludziska jak coś mają to czekają.

Mówią, że obniżają cenę a na pasku leci rekordowa cena 1010-1040 zł za tonę pszenicy konsumpcyjnej. :wacko:

Kierowcy też mówią nie, ale muszą kupować jakże drogie paliwo.

Nawet jeżeli faktycznie obniżają cenę to za dwa tygodnie wrócą do wyższej ceny, bo o tyle o ile dużo jest paszowej pszenicy o tyle konsumpcyjnej jest jak na lekarstwo, wszak w przeważającej części kraju żniwa 2011 należały do kradzionych.

Opublikowano

Ciekawe skąd chcą importować. Znajomi kierowcy ciężarówek twierdzą, że nie wożą, bo po prostu nie ma skąd. Proszę wymienić mi kraj, który ma surowiec gotowy do eksportu (oczywiście pomijając kraje położone od nas zbyt daleko, gdzie koszt transportu i jego czas nie należą do najniższych) ?

kamil900830

Ponad 100 t będzie, lecz kilka zostawiam w wiadomym celu...

,posżła po 1050 na material siewny.

Miałeś samą jarkę ?

Opublikowano

Media już nie wiedzą co mają przekazywać jedni analitycy mówią podrożeje i inni potanieje. Prawda jest taka że nasze zboże które jeszcze rośnie już jest na gieldzie i teraz spekulanci przewidując że nieuda się skupić tyle ile trzeba mają sraczkę i niewiedzą co mają robić sprzedawać kontrakty co obniży cenę czy trzymać tylko co jak będą one bez pokrycia.

Opublikowano

Siwy ma racje tak to wyglada a w praktyce to inny rynek jest dla małych co sprzedają po kilka- killkanascie ton a inny dla popegerowców, co mają setki ton. Także nie ma jednego rynku a są conajmniej 2 i niestety mały kupuje środki bez rabatów i sprzedaje bez bonusów za ilość- tak ten rynek wyglada, że niby jeden a nieprawda bo lepszy dal dużych a gorszy dla małych producentów. Tylko klesk ispadają jednakowo i na małych i na dużych a reszta nie.

Opublikowano

Dlatego mali powinni zbierać się do kupy tak by zaoferować min 500t jednakowewgo zboża. Czasami trzeba do takiej spółki 2 a czasami 20.

Np. Ja i sąsiad oferujemy zawsze młynom ilość min 600t jednakowej pszenicy jedna odmiana i uprawa i jest git za ilość dodatkowo 20 a za wysokie parametry dodatkowa max. 20zł. Firmy paszowe też zupełnie inaczej się zachowóją jak się im oferuje min 100tzbóż dają lepszą kasę i wlasny transport w moim przypadku WIPASZ.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v