BartoszLangiewicz Opublikowano 1 Grudnia 2016 Opublikowano 1 Grudnia 2016 (edytowane) Witam, Na początku dodam,że jestem tu nowy i nie wiem czy we właściwym dziale zakładam temat.Jeżeli nie to przepraszam i proszę o przeniesienie. Otóż mam pytanie do użytkowników ciągnika New Holland TD 80D,ale i nie tylko do nich także jeżeli wiesz coś na ten temat to proszę podziel się swoją opinią. Sytuacja wygląda tak,że na początku lata kupiłem New Hollanda TD 80D jest to moja pierwsza styczność z tą marką.Tur pełen osprzęt itp.Ciągnik zadbany nigdzie nie leci,oleju nie pije,zero zgrzytów.Z rozruchem też nie było problemu przekręcam kluczyk i chodzi.Teraz gdy przyszły chłodniejsze dni(temperatura poniżej 0)Mam małe problemy z rozruchem i nie wiem czy to jest normalne,bo tak jak pisałem wcześniej jest to mój pierwszy kontakt z ciągnikami tej marki.Ciągnik odpala za 2-3 niekiedy za 1 lecz kluczyk muszę przekręcić i trochę potrzymać gdzieś około +/- 5 sekund.Oczywiście używam świec żarowych(20-25 sekund).Myslałem,że jak wymienie akumulator na nowy(parametry nowego akumulatora to 900A i 120Ah) to będzie lepiej,a niestety jest tak samo.Dodam tylko,ze stary akumulator siedział w nim od nowości(2006 rok),czyli 10 lat.Podczas odpalania ciągnika kabel na rozruszniku(chyba od masy)się rozgrzewa.Nie wiem czy to jest normalne dlatego proszę o wypowiedź kogoś kto się na tym zna i ma dłuższą styczność z tym modelem ciągnika.Chodzi mi tutaj głównie o te dwie rzeczy m.in. ten długi rozruch i nagrzewający się kabel.Za wszystkie wypowiedzi dziękuje ;-) Edytowane 1 Grudnia 2016 przez BartoszLangiewicz
BartoszLangiewicz Opublikowano 1 Grudnia 2016 Autor Opublikowano 1 Grudnia 2016 Rozrusznik wolno kręcący
morfi81 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Opublikowano 1 Grudnia 2016 możliwe że trzeba wymienić szczotki w rozruszniku i oczyścić rowki na wirniku
BartoszLangiewicz Opublikowano 1 Grudnia 2016 Autor Opublikowano 1 Grudnia 2016 Ok dzięki za Twoją opinie.Będę miał ją na uwadze. Ktoś jeszcze może się podzieli swoimi uwagami?
malkolm Opublikowano 1 Grudnia 2016 Opublikowano 1 Grudnia 2016 ja w tym roku wymieniłem dopiero akumulator w td95 z 2005 roku, 80 konne bez turbiny były bardzo dobre do palenia w zimie. mój kiedyś bez problemu palił w temp -20, a bez turbiny podobno w -30 dawały radę sprawdź czy przypadkiem śrubka którą jest przytwierdzony przewód "-" nie jest skorodowana, u mnie tak było, a poza tym kabelek nie powinien się grzać , wydaje mi się że od trzydziestki powinien idealnie tam pasować
massey235 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Opublikowano 1 Grudnia 2016 w nh td 5030 td5 85 trzeba sprzeglo wciskac do właczania wom?
malkolm Opublikowano 2 Grudnia 2016 Opublikowano 2 Grudnia 2016 nie, obok siedzenia masz dźwignie do załączenia sprzęgła wom
BartoszLangiewicz Opublikowano 2 Grudnia 2016 Autor Opublikowano 2 Grudnia 2016 malkolm mogę wiedzieć jaki akumulator kupiłeś do swojej 95?
massey235 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Opublikowano 2 Grudnia 2016 nie, obok siedzenia masz dźwignie do załączenia sprzęgła wom wiem wiem chodziło mi tylko czy właczajac ta wajcha wałek trzeba wciskac sprzeglo
malkolm Opublikowano 3 Grudnia 2016 Opublikowano 3 Grudnia 2016 centrę 120Ah, ten pasuje idealnie pod to mocowanie
margoo78 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Jeszcze nie wiadomo czy świece są sprawne.
Rekomendowane odpowiedzi
New holland t6050
New Holland