Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tak mickas tylko na łukowie się już przejechałem...U nich to jest loteria, albo dobrze wyjdzie albo tną cene.. Głównie to krowy mleczne mam ale opasy zostawiam i troche sie ich uzbiera.. teraz 4 sztuki mam w tym krowa.. I jak u nich wychodzi?

Opublikowano

@barttt ma racje bo taka zawsze jest roznica wynikajaca z transportu i stresu zwierzat. ja kiedys przejechalem z krowa 2 km i wazona na tej samej wadze spadla o 20 kg. wiec kolego aro321 sprawdz wage bo napewno zle Ci wazy tzn nie doważa.

Opublikowano

@barttt róznica w wadze była minimalna +-5 kg a na jednej sztuce nawarzyli nawet 2 kg więcej

To fizycznie niemożliwe . Koledzy wyżej już pisali dlaczego Grunt to mieć kiepską wagę i się człowiek cieszy że nie oszukują :P

Opublikowano (edytowane)

Wczoraj poszły dwa byczki

683 i 741 po 7,5 :(, a jeśli idzie o różnice w wadze, to gdzieś kiedyś czytałem,że w czasie transportu byk potrafi 5% zjechać , stres i te sprawy :)

Edytowane przez stojar
Opublikowano (edytowane)

4 byczki hf sprzedałem w zeszłym tygodniu ,waga ok 600 cena 6.80 +vat

Kujawsko Pomorskie okolice Grudziądza,

Edytowane przez pawel85
Opublikowano

Z tego co nam ostatnio pokazywał prof. na ćwiczeniach z chowu zwierząt klasyfikator ma barwne foty na których widać półtuszę z boku i góry i na tej podstawie < kształt i długość poszczególnych mięśni> jest dobierana klasa w systemie EUROP.

Opublikowano

hmm. Dzięki koledzy. Teraz mam jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś z Was sprzedając na WBC miał klasę U i E???

Najwyżej jaką miałem to R+ i to jest głównym wyznacznikiem ceny (klasa uformowania) a odtłuszczenie nie ma nic do ceny.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomas318
      Witam potrzebuje podpowiedzi od chodowcow bydla opasowego . Planuje chow oki 50 sztuk opasow i jaka ilsc gruntow byla by potrzebna , jaka mieszanka pasz je karmicie z góry dzieki 
    • Przez xxpawlusxx
      Witam Was tu wszystkich zgromadzonych
        Jestem z województwa Podlaskiego i nie wiem kompletnie gdzie można zakupić dobre krowy, mleczne. Mam na myśli pierwiastki, które można kupić albo od rolnika który wyprzedaje bydło, bądź od firmy ktora sie tym zajmuje. Może ktoś kupuje i chce zrobić reklamę z cenami.
       Z góry dziękuje za wszelką pomoc, pozdrawiam.
    • Przez MacRolMF
      Witam ile potrzebuje hektarów i czego na 18 krów plus młodzież

Z góry dzięki
    • Przez CeZaRy29269
      Co zamiast zboża dla byków ? 
    • Przez Dominik0
      Witam ile ha traw potrzebuje żeby wyżywić 15-20 opasów? Ile bel siana i sianokiszonki (tak mniej więcej  ) musiałbym zrobić ? . 
  • Dodaj nową pozycję...
v