Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

taka siatka ma jakiś termin przydatności???bo 32 rolki to już trochę trzeba bel zrobić, a jeżeli mogłaby stać kilka lat to może warto by przy kupnie nowej prasy wziąć od dilera paletę siatki w ramach upustu na prasę... :blink:

Opublikowano

tak też cos mi się obiło o uszy że siatka nie może za długo stać bo się własnie rwie przy owijaniu,a mówił to bodajże diler Metal Fachu ,ale moze to jeszcze zależy od siatki i producenta

Opublikowano

Witam.

Ja niestety nie mam możliwości owijania siatką.

Ale jest coś takiego,że można owijać sznurkiem pojedynczo i podwujnie.

Który sposób wybrać??? Ma może ktoś coś takiego?

Balarka to Z-543.

Opublikowano

Witam. O ile się domyslam to chodzi o to że bedzie ci ciagło z jednego albo z dwóch kłębków. Jeżeli wybierzesz podwójny to wtedy zaoszczędzasz połowe czasu na owijaniu. Ja mam owijanie na dwa sznurki i to idzie raz dwa jednak mam aparat na siatkę i z niego korzystam. Ale jak bym miał polecić to bierz na 2 sznurki;)

Opublikowano

NO bo jeszcze nie miałem okazji balować, zacznę dopiero od nowego sezonu i będę sprawdzał wszystkie opcje :lol:

Ja myślałem że czas owijania zależy od szybkość poruszania się taj prowadnicy sznurka.

Teraz już rozumiem zaletę podwójnego sznurka.

dzięki

Opublikowano

Tak, zgadzam się z Tobą Bartku.

Szkoda że nie mam 540E :D

Choć w sumie, czy jeden czy dwa sznurki to i tak przez tą samą prowadnicę ida, a ta prowadnica wykonuje zawsze jeden pełen cykl ruchu. i Gdyby nie było regulacji szybkości ruchu prowadnicy to przy podwójnym sznurku szło by dwa razy więcej sznurka-przez co bela byla by owinięta na max.

Ale jest regulacja szybkości prowadnicy-może iść szybko ale owija mniej---ale jak dodamy drugi sznurek to efekt jest taki jak by owijało jednym przy długim ruchu prowadnicy-i tutaj dopiero jest oszczędność czasu:)

kurcze chyba sam sobie na pytanie odpowiedziałem :lol:

jeśli się myle to popraw mnie Bartku

Opublikowano

proxima95 a więc poprawiam bo wydaje mi sie że źle myślisz;) a więc tak: ja przy swojej prasie a mam claasa rollant 66 do srodka schodza sie dwie rurki które rozchodzą się do boków. Gdyby było z jednego sznurka to by była jedna rurka która by musiała przeprowadzić sznurek z lewej strony beli do prawej. Owijanie na dwa sznurki zatem nie polega na tym że będziesz miał dawane dwa razy więcej sznurka tylko beda prawdopodobnie dwie prowadnice które tez pewnie będą sie chodzić do środka i rozchodzic do boków bo to na tym polega owijanie na dwa sznurki a nie na dawaniu podwójnej dawki sznurka. Jesszcze jakieś pytania??:lol:

Opublikowano

Ja w welgerze rp 220 profi mam podwujny obwiązywacz sznurkiem , i on działa tak są dwie prowadnice startują z środka beli jadą do końca i wracają prawie na środek . Minus jest taki że sznurek nie czyma całej beli jak rozładowywałem bele to raz wbiłem igłe w środek i podniosłem bela złamała sie na pół rozwaliła sie bo na środku niema sznurka VV << tak ona obwiązuje niby cały balot obwiązany ale to są dwa sznurki jeden na jednej połowie drugi na drugiej w środku niema łączenia . Oczywiście obiązywacz podwujny bardzo szybko obwiązuje 2 razy szybciej niż pojedynczy ale ja i tak nie wiąże sznurkiem , tylko jak siatki braknie i niemam 2 , to żeby skończyć używam sznurka . Dlaczego? bo 1 ciągam tą prase zetorem 16-stkom u mnie są góry a mniejszy ciągnik to c-360 , niema najmniejszego sensu c360 podpinać do mojego welgera to jest za dobra prasa potrzebuje dużo mocy 60tką max dobjie na 3 a zetorem na 7-8 różnie bywa bo mam troche słaby wałek i to zabezpieczenie sie włancza i kulka jak stanie w środku to qniec cza ją wywalić i jeszcze raz sprasować wina ciągnika nie prasy , 16stka dużo pali i napewno dużo drożej by mnie wyszło używanie sznurka. Sorka za orty

Opublikowano

jakim cudem bela mogła Ci się złamać na pół też mam wiązanie na 2 sznurki działa na zasadzie takiej jak ty opisałeś i jest wszystko ok. ludzi we wsi się śmiali że to nie zda egzaminu na 2 sznurki tylko że trzeba na 1 jak sipma a teraz są w szoku że szybko owija a oni stoją i stoja

Opublikowano

moim zdaniem też to trochę dziwne, przecież belka w poprzek jak jest dobrze zbita to trzyma się na samych włóknach.

Ja niestety nie mam siatki w swojej prasie i jadę na sznurku, jak narazie nie narzekam na prędkość owijania.

Opublikowano

Bartek72511 : proxima95 a więc poprawiam bo wydaje mi sie że źle myślisz;)

Spoko. Teraz to sam już nie wiem jak to tam jest w tej mojej prasie.

ale jak zrobie pierwsza belke to dam znać.

Dzięki. pozdro

Opublikowano

Ja w welgerze rp 220 profi mam podwujny obwiązywacz sznurkiem , i on działa tak są dwie prowadnice startują z środka beli jadą do końca i wracają prawie na środek . Minus jest taki że sznurek nie czyma całej beli jak rozładowywałem bele to raz wbiłem igłe w środek i podniosłem bela złamała sie na pół rozwaliła sie bo na środku niema sznurka VV << tak ona obwiązuje niby cały balot obwiązany ale to są dwa sznurki jeden na jednej połowie drugi na drugiej w środku niema łączenia . Oczywiście obiązywacz podwujny bardzo szybko obwiązuje 2 razy szybciej niż pojedynczy ale ja i tak nie wiąże sznurkiem , tylko jak siatki braknie i niemam 2 , to żeby skończyć używam sznurka . Dlaczego? bo 1 ciągam tą prase zetorem 16-stkom u mnie są góry a mniejszy ciągnik to c-360 , niema najmniejszego sensu c360 podpinać do mojego welgera to jest za dobra prasa potrzebuje dużo mocy 60tką max dobjie na 3 a zetorem na 7-8 różnie bywa bo mam troche słaby wałek i to zabezpieczenie sie włancza i kulka jak stanie w środku to qniec cza ją wywalić i jeszcze raz sprasować wina ciągnika nie prasy , 16stka dużo pali i napewno dużo drożej by mnie wyszło używanie sznurka. Sorka za orty

to troche dziwnie to u ciebie wiaze bo u mnie to zanim te rurki zaczna rozchodzic sie na boki to stoja na sroku tak że ta belka owinie sie na srodku z 5-6 razy di dopiero leci na boki i wtedy nie ma problemu z rozsypywaniem sie bel

Opublikowano

Na początku myślałem że siatka jest nieopłacalna a teraz myślę że są na równi ze sznurkiem. Teraz jak baloty są zamarznięte to mam słomę w sznurku to tragedia, a siano w siatce to się pięknie odwija 2x i po sprawie tak samo z sianokiszonką gdzie obejdę dwa razy i po robocie. Czas to pieniądz wkońcu. Podczas prasowania również oszczędzamy sprzęt, czas i najdroższy czynnik - paliwo. Niestety siatka ma swoją cenę dlatego czy tak bardzo jest opłacalna to nie wiem (na usługach z pewnością bardzo opłacalna) B)

Opublikowano

Cały czas zastanawiam się czy nie zamontować tej przystawki do siatki do mojej prasy bo irytuje mnie to czekanie aż bela owinie sie sznurkiem a wdodatku kiedy słoma jest mocno posiekana to jeszcze bela potrafi rozpadnąć sie i trzeba jeszcze raz zwijac a przy sitce takich problemów jak zauważyłem nie ma