Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sprawa jest taka: wybór padł na wskazane modele i raczej jest to nieodwołalne-powierzchnia gospodarstwa to ok. 290ha, uprawa tylko i wyłącznie uproszczona, tereny płaskie i pagórkowate, ziemie III i IV klasy- traktor ma zastąpić JD 7810 i pracować z Vaderstadem Carierrem 6m, Cultusem 4m i Horschem Pronto 4DC. Dla 2 pierwszych maszyn 7810 okazał się za słaby stąd zmiana sprzętu-wiadomo, że nadmiar mocy jak najbardziej wskazany co przemawia na korzyść 8130 (tym bardziej, ze różnica w cenie jest niewielka) ale czy jest sens by taka maszyna ciągała zaledwie 4m Horscha?-Pozostanie 7810 w gospodarstwie raczej w gre nie wchodzi bo: 1.nowy traktor ma być wyposażony w bliźniaki; 2. GPS’a; 3.7810 ma zostać wymieniony na 6620 (zastąpi on w opryskiwaczu i rozsiewaczu Ursusa 1614). Czy nie lepiej wybrać lżejszego 7930???-Moc podobna a masa mniejsza-chodzi głównie o ten siew. Przyszłościowa zamiana siewnika na 6m także odpada ponieważ nie jest chyba uzasadnionym finansowo kupno tak drogiego i dużego siewnika na tak małą powierzchnie-małą pod kontem 6m agregatu. Zaznaczam, że nie ja stoję przed takim wyborem, lecz znajomy gospodarz, który przy dzisiejszej kawie również dał mi tym do myślenia-zastanawia się nad tym już trochę czasu a wiadomo, że przy takich pieniądzach wybór musi być jak najbardziej trafny!

Z góry dziękujemy za wasze przemyślenia i poglądy!

Opublikowano

ja bym stawiał na 8130, bo jeśli założysz blizniaki to nie bedzie nadmiernie ugniatał ziemi a że bedzie cięższy to bedzie miał lepszy uciąg. do tego większa pojemność silnika to mniej "wyżyłowany" silnik i skoro to ma być ciągnik głowny to 8130 i nie zastanawiałbym sie jeśli nie ma duzej roznicy w cenie

Opublikowano

praktycznie nie ma zadnej roznicy w cenie, ciagnik ma wykonywac prace pociagowe, wiec jak najbardziej 8130.

290 ha to nie jest wcale za malo, ani na taki ciagnik, ani na powiekszanie osprzetu w przyszlosci

Opublikowano

jak sie dowiadywalem w tamtym roku (przy wyborze axiona) to zaczelismy rozmawiac od 130 tys euro netto, bez dodatkow :lol: :) :)

wtedy pomyslalem ze cos im sie pomylilo, ale po przywiezieniu oferty na fendta 924 vario profi w tych 130 tys. mialem juz AP, miekka os i podnosnik :)

Opublikowano

No i też jestem tego zdania, że lepszy 8130! Co do cen to ja tam ludzią w kieszeń nie zaglądam wiec nie wypytywałem ale z tego co widzę po cenniku przygotowanym przez użytkownika "Zetor" to różnica coś 4 tys "ojro":lol:!-Czyli niewiele!

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Adask0000
      Witam, szukam traktorka do prac w firmie ogrodniczej, zastanawiam się nad solis 26 oraz hinomoto hm-275. Potrzebuje żeby dobrze pracował z turem i glebogryzarka.  Czy ktoś z was miał doświadczenia z tymi maszynami? Czy może macie jakieś inne ciekawe propozycje ? Pochodze z Łodzi i ważne dla mnie żeby serwis nie był bardzo daleko w praktycznych przyczyn , pozdrawiam. 
    • Przez Mateusz_105
      Witam stoję przed zakupem ciągnika używanego i mam na oku te New holland td5010 / td80 ,Kubota m6060, farmtrac 675 którego wybrać a może coś innego?
    • Przez Wojtek026
      Jakie traktorki polecacie jakiej firmy oraz jakiej mocy, może nie jest to traktor do pola ale na pewno w każdym gospodarstwie przydatny, mam już dość pchania kosiarki, a poza koszeniem można zawsze małą przyczepkę doczepić czy poodśnieżać, mój faworyt https://allegro.pl/oferta/traktor-ogrodowy-solo-al-ko-t15-95-6-hd-a-kosz310l-12246286516?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=desc-yes&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_ogrod_pla_ss&ev_adgr=ogrod&ev_campaign_id=15231253834&gclid=EAIaIQobChMIxtP3xKS2-AIVjgwGAB2SqQYLEAYYCSABEgLzgPD_BwE
      czy polecacie coś innego czy warto brać V2 silnik, oraz jakie firmy,
    • Przez Sid1996
      Witam forumowiczów.
      Przymierzam się do zakupu mini traktorka 4x4. Do czego ma mi być potrzebny? W chwili obecnej głównie do ciągnięcia przyczepki max 600 kilo. W późniejszym terminie mam planach używać go do odśnieżenia kawałka podwórka i drogi dojazdowej ok. 30m., uprawy ok. 20 arów lekkiej ziemi. I teraz do sedna, co wybrać? Nowy typu Yato 4×4 YT-85830, CRONA CR254, czy używany japoński (jaki i gdzie - polecani sprzedawcy)? Budżet do 30 tysięcy (im mniej, tym lepiej).
    • Przez Romek112
      Cześć wszystkim!
      Potrzebuję porady od doświadczonych w temacie kukurydzy. Do tej pory u mnie na gospodarstwie (80 ha) królowały głównie ziemniaki, ale w tym sezonie chcę spróbować sił z kukurydzą.
      Mój główny koń roboczy to Zetor 16245 (ok. 160 KM). Maszyna silna i ciężka, więc uciągu mu nie brakuje, ale zastanawiam się, co pod niego najlepiej dokupić, żeby przygotowanie pola pod kukurydzę szło sprawnie i z głową.
      Głównie myślę o agregacie:
      Co polecacie pod taki ciągnik i taki areał? Myślałem o jakimś kompaktorze 4 lub 5 metrów (np. Lemken, Bednar albo nasze polskie typu Agro-Masz). Czy 16245 da radę w 5 metrach na średniej ziemi, czy lepiej zostać przy 4 metrach i mieć zapas mocy?
      Czy lepiej iść w kompaktora, żeby zrobić „lustro”, czy zwykła talerzówka z dobrym wałem wystarczy pod kukurydzę?
      Może macie kogoś konkretnego do polecenia, kto zajmuje się tym tematem, jakaś firma na terenie podkarpackim?
      Druga sprawa to siewnik, celuję w 6 rzędów z podsiewaczem nawozu. Macie jakieś sprawdzone modele, które nie kosztują miliona, a robią dobrą robotę z tym Zetorem?
      Z góry dzięki za każdą podpowiedź! Pozdrawiam!
  • Dodaj nową pozycję...
v