Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Zasadniczo podałeś protoplastów dwóch rodzin, które Zetor produkuje obecnie - 9540 to dzisiejsza Forterra, a 7341 to dzisiejsza Proxima z tych dwóch zdecydowanie brałbym 9540, na pewno wykarze się lepszym uciągiem. Co do awaryjności niech wypowiedzą się właściciele.

Acha, jeszcze jedno - nie wiem czy dobrze umiejscowiłeś temat, ale najwyrzej go przeniosą ;)

Opublikowano

ale co nimi bedziesz robil bo jak duzo masz transportu to bierz 9540 bo jest ciezszy i wiekszy i lepiej by sie zachowywal z duzym zestawem a jesli tylko do gospodarstwa jako ciagnik glowany czyli orka itp to wolabym 7341 bo jest to ciagnik bardzo zwrotny i jak na swoja klase nawet mocy bo ma 78 km a do tego dochodzi turbo czyli calkiem niezly moge ci go polecic bo troche nim robilem i jak dla mnie jego prace oceniam na 5 z bardzo dddddddddddddddddduuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzyyyyyyyyyyyyyy

mmmmmmmmmmm plusem i nie prawda jest tak jak nie ktorzy pisza na tym forum ze jest bardziej awaryjny od swego brata 7340 bo to nie prawda moj kolega go ma juz 4 rok i naprawde nic sie nie dzieje a u niego ma co robic bo jest w sezonie praktycznie nie gaszony przez 24 h ale decyzja nalezy do ciebie ale jak chcesz miec troche mocniejszy sprzet od 7341 to bierz 9540 bo z tego co slyszalem nie ma problemu z tego typu zetorami ale na 20 ha to spokojnie by ci wystarczyl 7341 na 20 ha i jeszcze bys mogl jakies uslugi swiadczyc jakbys mial odpowiedni sprzet do niego ;) a co do komfortu to w 341 jest spry fajnie sie nim jezdzi jest wygodnie i nawet sporo miejsca + siedzenia pasazera i co najlpesze siedzi sie wyzej niz w 7340 i lepjej widac wszytko a ergonomia jest dobra + jest to ze drazek skrzyni biegów jest obok siedzenia a nia jak w 7340 po srodku ;)

sory ze az taki dlugi post wyszedl ;)

Opublikowano

9540- dobra maszyna, mój wujek ma i kompletnie go nie szanuje (pracownicy jeżdżą, juz raz wpadł im do silosu ;))

no to na takie traktowanie to chodzi ładnie, awarii nie było- nie licząc wywołanych przez kierowców ;)... pług 5x40 zaczepiaja i rade daje, gruber 2.6 m i jeszcze pare innych maszyn... osobiście z 7341 styczności nie miałem ale słyszałem od właściciela że zbytnio zadowolony nie jest. Ja jestem za 9540 ;)

Gość Profil usunięty
Opublikowano
ale co nimi bedziesz robil bo jak duzo masz transportu to bierz 9540 bo jest ciezszy i wiekszy i lepiej by sie zachowywal z duzym zestawem a jesli tylko do gospodarstwa jako ciagnik glowany czyli orka itp to wolabym 7341 bo jest to ciagnik bardzo zwrotny i jak na swoja klase nawet mocy bo ma 78 km a do tego dochodzi turbo czyli calkiem niezly (...)

To w końcu ile wg Ciebie ma koni?

Na 20 ha w zupełności wystarczy 7341, na 30 ha też da rady.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Ja posiadam zetora 7341 i wg. mnie jest to dość dobry traktor, a na 20ha w spokojności Ci wystarczy  :)

Opublikowano

Ja bym wybrał 9540 lub inny z tej serii (7540 lub 8540) ponieważ posiada on bardziej rozbudowaną skrzynie biegów(16/4 lub 18/6) wyposażoną w półbiegi oraz wydajniejszą chydraulikę a w Superku masz 10/2 (lub ewentualnie 10/10)...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez marcigazeno
      Czy ktos z Was mial przyjemnosc lub nie przyjemnosc w ostatnich 5latach zakupic i samodzielnie uzytkowac jakis ciagnik tak do 4t masy wlasnej do lekkich prac ktory jezdzi na 3 cylindrach, takie 80-110koni, czy to sie psuje, brakuje momentu, jakos dziwnie sie zachwuje nie liczac pewnie odglosow, cos sie z nimi dzieje, teraz widze ciezko o jakies normalne silniki w takich mikrusach z podstawowych linii 

• Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez juras390
      John Deere 7600
      Czy ktoś jest posiadaczem bo ja jestem i będę potrzebował porady
      Proszę 
    • Przez raffik4
      Witam zwracam się z prosbą o doradzemie mi jaki mam wybrać ciagnik do 60km na co prawda małà działke 2h na ktorej uprawiam warzywa,jest sad ciagnik miałby słuzyc do ogolnych zastosowań ziemia jest ciezka duzo pracy nie bedzie orka,glebogryzarka,kultywator,czasem koszenie trawy,zalezy mi na prostocie ,trwałosci i dobrego dostepu do czesci dodam iz mam na mysli ciagnik uzywany.
  • Dodaj nową pozycję...
v