Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja jednak wolałbym obornik przykryć. Choć wg mnie dobra talerzówka czy podorywkowy jest w stanie to zrobić. Zresztą sam tak robię i jestem zadowolony. Na akademickiej. Ale musiałbym zajść do niego zapytać kiedy ma zajęcia bo nigdzie go na planie nie widzę. To jest bardzo dobre na uczelni że jak sie do kogoś idzie o porade to chętnie pomagają. I całkiem inaczej sie z nimi rozmawia niż na zajęciach. A tym bardziej na agrobiznesie bo może na agronomi jest inaczej. W mojej grupie jest tylko 2 chłopaków :P A reszta dziewczyny :)

Opublikowano

Obornik trzeba jak najszybciej przykryć ze względu na straty azotowe i nikt nikomu nie mówi aby go orać na 30 cm wystarczy płytko przyorać może być talerzówka czy też gruber dobre rozdrobnienie sprzyja rozkładowi

Opublikowano (edytowane)

"zastanawiam się czy np na takiej 5-6 klasie jaką wziąłem w dzierżawę, obecnie leży ugorem, już opryskana ze 2 miesiące temu Kosmikiem, po zaoraniu jej na zimę,

zasianiu mieszanki na wiosnę i po zebraniu plonów, udała by się uprawa jej samym kultywatorem i talerzówką"

Jak będziesz tylko "mieszał" to wg mnie musisz uważać, ew. dawać "dużo" soli (co jest np. w nawozach typu NPK), lub ewentualnie dużo/często "mieszać"

EDIT: Co ma swoja zaletę i wadę. Wg mnie zaleta taka, że powiedzmy "rozkładasz" ściernisko na "czynniki pierwsze", ale "czynniki pierwsze", które już zdołały się nagromadzić w glebie - to je ulatniasz.

Edit: W przypadku tej uprawy i tym podobnych, oszukujemy "Naturę". Pod powierzchnią gleby powinna znajdować się materia nieorganiczna (która powstaje w sposób naturalny, przy udziale dżdżownic, tlenu i innych darmozjadów), ew. organiczna - w formie nasion. ;)

Jak bedziesz tylko mulczował, to o "fermentację" w glebie nie musisz się martwić. Przynajmniej ja, narazie tak zauważyłem.

Dobrze jakby ktoś potwierdził/obalił moją teorię ;)

Edytowane przez zmija2a
Gość Profil usunięty
Opublikowano

to fakt dałem ciała nie doczytałem do końca, nauczka na przyszłość nie pisać na kacu :mellow:

Na ile też da radę, kuzyn to żywy przykład ;)

w dołku woda potrafi stać, nawet przy głęboszowaniu ale to hardcorowe warunki, jednak ciągnik jak już zacznie się zapadać to umarł w butach

Opublikowano (edytowane)

@JanekJelonek Jak uprawiac rosliny bezorkowo w takim płodozmianie: rzepak - pszenica - buraki cukrowe - pszenica

Bo moj znajomy sieje pszenice po burakach i rzepaku bezorkowo, rzepak tez, ale chce tez siac buraki bezorkowo i mam do Ciebie pytanie jak to z tym jest???? :)

Edytowane przez rafcio515c
Opublikowano

siac buraki bezorkowo

po pszenicy jedziesz jak najszybciej z plytka podorywka, najlepiej kompaktowa brona talerzowa ewentualnie gruberem. czekasz na wschody, czyli min. te 10 dni i spulchniasz gleboko i siejesz poplon. termin siewu i wybor poplonu zalezy od lokalnych uwarunkowan. zostawiasz poplon na zime i zgarniasz doplaty. wiosna jedziesz tylko agr upr-siewnym, a jesli poplon nie wyrosl nadto to nawet ludzie sieja z powodzeniem bezposrednio w tak przygotowany mulcz.

wersja bez doplat to po zbiorze przedplonu gruber na 10-15 cm, siew poplonu i jak odpowiednio wyrosnie to glebokie spulchnianie na zime (mozna je wykonac bez uzywania walu, zalezy jak lezy i jak kto woli, na ciezkie ziemie pozytywnie wplywa mrozik gdy zostaja wyskibione), jakby agregat sie zapychal to trzeba najpierw talerzowka przejechac poplon.

jesli twoje warunki klimatyczne na to pozwola to lepiej pod poplon zrobic plytka podorywke, zaczekac na wschody samosiewow, jeszcze raz podorywka i wtedy siew, wtenczas mysle, ze mniej skladnikow pokarmowych wyciagna samosiewy pszenicy, ktore rosna razem z poplonem calkiem solidnie ;) .

Opublikowano (edytowane)

@brzozak2 Mam pytanie trochę z innej beczki- czy wydaje Ci się, że siew zboża paszowego (np pszenżyto) siewnikiem do poplonów montowanym na gruberze dał by w miarę zadowalające efekty, np po kukurydzy na kiszonkę. Wjazd z gruberem na ściernisko i jednoczesny wysiew pszenżyta. Bo z tego co czytałem, to idealną techniką siewu ze względu na rozproszenie nasion jest siew rzutowy(mniej więcej podobne odległości od poszczególnych ziaren) problemem pozostaje tylko głębokość na jakiej znajdą się ziarna, która jest często dość przypadkowa. Z drugiej strony rośliny wysiewane w ten sposób na poplon przy normalnych warunkach dobrze rosną.

Edytowane przez ppp
Opublikowano

mysle, ze nawet na pasze warto, aby ziarno bylo umieszczone na jednakowej i prawidlowej glebokosci ;) , nie wspominajac juz, ze ziemia powinna byc rowniez uprawiona przedsiewnie na taka gleebokosc.

Gość Profil usunięty
Opublikowano
@JanekJelonek Jak uprawiac rosliny bezorkowo w takim płodozmianie: rzepak - pszenica - buraki cukrowe - pszenica

to zależy od tego jakie masz gleby, maszyny, ukształtowanie tereny. Ja u siebie przy takim płodozmianie zastosowałbym taki sam schemat jak przy obecnym tylko po buraku głębosz później gruber i siew. po pszenicy przed burakiem poplon na masę do gleby. ale to dla Moich warunków!!!

Opublikowano

Chlopaki, mam pytanie. Jak uwas jest z wiosennym siewem zboz przy uzyciu agregata uprawowo-siewnego? Czy przed agregat jeszcze ruszacie ziemie? (4 klasa) Bo zastanawiam sie nad dwoma opcjami. Przedplon-talerzowka-ciezkie brony-orka-waly-AGREGAT U-S lub waly-AGREGAT UPRAWOWY-agregat u-s.help

Opublikowano

a co powiecie na takie uproszeczenie :

sciernisko podorywka, potem bronowanie

do 30.09 agragat raz i siewnik goprczyca

marzec agragat 2 razy glebej ustawiony i siew jeczemienia jarego

czy to daje szanse na normalne plony?

Opublikowano

ja wszystkie zboża jare zasiałem bezpośrednio na pszenicę która wcześniej zmarzła tylko dołki agregatem raz potraktowałem bo było mokro, schło 3 dni i dawaj z agregatem talerzowym z siewnikiem, trochę ciężko miała 914 ale dała radę, siałem 2 zakres II na żółwiu. a jak już naprawde ciężko było to 1 II , zając. zasiane naprawdę super. jeden przejazd i wszystko zrobione, na drugi rok założę podsiewacz do nawozu na przód do ciągnika i cały dzień mogę siać byle by nie brakło zboża i nawozu. nawóz jaki będę siał to yara 20-7-10. w ilości. 250kg.ha. może i więcej pali ciągnik w tym zestawie ale jadę tylko raz i nie mam dodatkowych przejazdów do domu żeby maszynę zmienić a do domu daleko.. powiem tak na 14ha zasiewu 914 spaliła 200l ropy do tego przejazdy w sumie z 40 km.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

http://claydondrills.com/system

Ciekawy system strip till pod rożnego rodzaju zboże, rzepak i inne rośliny o nie punktowym wysiewie.

Zastanawia mnie we tej technologi kilka kwestii:

- w jakim momencie stosować nawozy?

osobiście uważam, że redlice spulchniające powinny mieć rurki nawozowe, a z przodu ciągnika frontal nawozowy;

- co z pH gleby i jak stosować wapno?

skoro nie uprawiamy całego profilu gleby, to nie ma możliwości mieszania wapna z glebą; w takiej sytuacji należałoby wprowadzać wapno w szczeliny, jednak skoro nawozimy pod korzeń, to nie ma możliwości nawożenia wapnem.

Gdyby połączyć system claydona z systemem striger albo duro, to można wszystkie uprawy prowadzić w technologii pasowej. Robiąc redliny pod rośliny typu burak, kukurydza, można wprowadzać do gleby Ca poprzez spulchniacz, a nawozy NPK dozować przez podsiew w siewniku. Koncepcja trzymania chwastów i resztek bardzo korzystna, bo chroni glebę i a dodatkowo nie robimy w glebie magazynu materiału siewnego chwastów.

Opublikowano

No to powiem Wam że niedaleko mnie gość ma kombajn do siewu rzepaku można powiedzieć. Rozsiewa go co 37,5cm z tym że przy spulchniaczu jedna rurka daje głębiej fosforan bądź superfosfat, druga płycej sól a z tyłu jest siany rzepak w rowki siewnikiem jakby do buraków. Kto powiedział że pod wszystkie uprawy dawać striptill. A pod pszenice dać wapno i normalnie jakimś 3-rzędowym podorywkowym czy tego typu maszyną.

No to powiem Wam że niedaleko mnie gość ma kombajn do siewu rzepaku można powiedzieć. Rozsiewa go co 37,5cm z tym że przy spulchniaczu jedna rurka daje głębiej fosforan bądź superfosfat, druga płycej sól a z tyłu jest siany rzepak w rowki siewnikiem jakby do buraków. Kto powiedział że pod wszystkie uprawy dawać striptill. A pod pszenice dać wapno i normalnie jakimś 3-rzędowym podorywkowym czy tego typu maszyną.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Ideą Claydona jest utrzymywanie mulczu i chwastów na wierzchu, w pasach nie uprawianych gleba ma być nie ruszana. Przy przejeździe kultywatorem, wymieszasz mulcz, oraz chwasty, a także przerwiesz strukturę niespulchnianej gleby. Po prostu chodzi mi o kompleksową metodę, w której wykorzystujemy wyłącznie strip-till, a pozostałe działania podporządkowujemy wcześniej obranej metodzie.