Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tutaj gdzie zdjęcie było robione na wierzchu jest piach a pod spodem glina a dalej parę metrów ziemia już bardziej gliniasta i było tak zbite że trochę deszczu i woda na wierzchu stała.

I nie takie znowu piach bo wędlin klasyfikacji bonitacyjnej klasa 3a, 3b to nie jest jakaś całkiem kiepska.

Opublikowano (edytowane)

U mnie też na piachach sens głęboszowania był taki że warstwy ornej miałem 20-25cm dalej żwir albo żółty piach. I przez te 40 lat tak dziadkowie później rodzice gospodarzyli. Jak były mokre lata to na niektórych działkach wiosną nie było mowy o wjeździe z nawozami jak przegapiło się przymrozki. A teraz jest spokój ja wjeżdżam a reszta czeka. Co się okazało nie wszędzie było takie podłoże. 

Edytowane przez blondynek2004
  • Thanks 1
Opublikowano

No właśnie to że piach to nie znaczy że podeszwy nie może być. Moim zdaniem zawsze jest sens użycia głębosza zwłaszcza jak się używa pługa. Przynajmniej raz na 4 do 5 lat dobrze jest użyć głębosza.

• Like 1
Opublikowano

A właśnie na jaką głębokość robicie głęboszem bo ktoś wyżej napisał że 25 do 30 cm głębiej nie ma sensu, a mi się wydaje że właśnie ideą powstania głębosza było spulchnienie gleby jak najgłębiej aby powiększyć jej chłonność wodna i przewietrzyć bez jej odwracania.

Opublikowano (edytowane)

Głębosz służy do "rozluźnienia" zagęszczeń z którymi korzenie mogą mieć problem. Np orka na 25cm to głębosz przynajmniej 40cm. Jeśli tych zagęszczeń brak to szkoda czasu i paliwa stąd komentarz Anetka1 jak domniemam.  

Chłonności gleby to jej struktura, a nie uprawa mechaniczna. Dlaczego po oranym stoi woda, a na nie wsiąka?

Edytowane przez ansu
  • Like 1
Opublikowano

Na piachu nie ma podeszwy, chyba że podglebie to glina, ale wtedy to już nie jest taki piach bo rapsy sobie rosną w najlepsze.

Jak raz puścisz głębosz to potem raczej nie ma potrzeby? Jeśli się pilnuje warunków przy uprawie, płodozmianu, wchodzą poplony i co najważniejsze nie orze. 

• Like 1
Opublikowano

No ciekawe jest to co piszecie zobaczymy pługi sprzedałem i kawałek zostawię i nie będę to gleboszem więcej traktował zobaczymy co z tego wyjdzie. Tomek90 co masz na myśli głosowania jakie rośliny bo u mnie to tylko zborze i kukurydza a i kończy na i trochę próbuje z lucerna czy taki plodozmian będzie wystarczający? 

Opublikowano (edytowane)

No to naprawdę płytko macie tą drenacje.

Wracając do płodozmianu wychodzi że lucerna by się nadawała? I mniszek lekarski z tego co czytam w internecie😁 a na łące trochę go mam. I wychodzi na to że kukurydza też choć nie ma korzenia palowego bo piszą że na średnio zwięzłej glebie potrafi sięgać 2m w głąb i normalnie tworzy dwa skupiska korzeni wiązkowych jedne zaraz pod powierzchnia a drugie na 60-70cm. Co wy na to?

Edytowane przez gadzet
Opublikowano

Z własnego doświadczenia powiem tak: chcecie głęboszować ok to nie zaszkodzi a co do głębokości no to już musicie sami zdecydować. Każdy ma inaczej i niestety nikt tego za nikogo nie sprawdzi.

Ja na swoim przykładzie zdziwiłem się że na górkach pod warstwą orną mam warstwy gliny iłu. Tyle że to idzie takimi pasami i skąd człowiek mógł się domyślać co tam jest w spodzie. A tak udało się pozbyć problemów. 

Nie będę nawet wspominał co głębosz zrobił na lepszych stanowiskach. Tam gdzie po tylu latach orania płytszego głębszego poszedł głębosz bez talerzówk. I to zostawiłem na zimę wtedy. 

Nie powiem wyglądało to jak wyglądało ale swoje zrobiło. Nie powiem bałem się że mój agro-lift przy 40+cm może zakończyć żywot ale sprężyny zrobiły swoje. Parę rodzynków wyciągnąłem z ziemi ale mniejsza . Pole wyglądało jak poligon a z wiosny przy siewie wszystko rozsypało się jak zamek z piasku.

Opublikowano

Czyli co bo nie za bardzo załapałem jesteś za głeboszowaniem czy nie za bardzo. I głeboszowaniem na maksa pomijając kwestie drenacji bo z tym jak widać bywa różnie jak u kolegi sumek666 czy raczej tylko trochę głębiej niż było orane?

Opublikowano

Głęboszować jak najbardziej.

Co do głębokości to nikt przecież nie będzie niszczył drenów. Trzeba robić z głową i tyle.

Mając płytko dreny trzebaby sprawdzić jak płytko są faktycznie a przy okazji okaże się na jakiej głębokości mamy podeszwę płużną. Oczywiście kopiąc szpadlem.

• Like 1
Opublikowano

Będę musiał wziąć ten szpadel i zweryfikować. Tak teraz sobie liczę to te dreny mogą być starsze bo niemcy je kładli. Więc ponad 100 lat moga mieć. Cześć był a kladzona w PRL i mam.nadzieje, że te będą głębiej. 

Opublikowano

Jak w PRL to na pewno są głębiej bo tak jak tata opowiadał to jak u nas robili to mieli jakiś za***iście wielki sprzęt na gasiennicach.

A jak poznać że jest podeszwa kopiec szpadle bo aż chyba dzisiaj że sobą wezmę i sprawdzę.

Opublikowano

Panowie już pytałem wcześniej ale chce się upewnić. Burak wykopany kilka dni temu, w przyszłym roku będzie pszenica jara. Lekko podmarzło więc nie powinno się aż tak ślizgać. Głębosz z wałem mulczującym czy ścierniskowiec ? Zamierzam dziś jechać w pole...