Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Mozna dostac ladne przyczepy od handlarzy....moj wujek kupil piekna przyczepe 10t .... Przyczepa wyglada jak nowka..ma nowe dno i boki tylko rama stara...przyczepa jest odmalowana, podlaczone ma swiatla, hamulce i wywrot....czego tu wiecej chciac?? no i bym zapomnial o najwazniejszym..kosztowalo go to14tys...a jakby mial kupic nowa wydalby o wiele wiecej

Opublikowano
ja ze swojego doswiadczenia do zetora 100km wole znalezc jakas jedna przyzwoita 8-10ton niz 2szt 4-5ton

zgadzam sie....z jedna przyczepa jest mniej bajki co z dwoma.

A wogole HENIUS jakie masz przyczepy na podworku?

Opublikowano

ta przyczepe mogl by ciagnac albo Ursus 1224 albo 912. a moje przyczepy to:

-6-tonowa sztywna chyba Autosana

-4,5-tonowa wywrotka tzw. "ruska"

-3-tonowa sztywna nie wiem jakiej produkcji

tak praktycznie to mam czym zboze wozic ale musze z tych dwoch przyczep lopata do dmuchawy smigac a jedna wywrotka to za malo. bo jak bym mial silos do zboza to tylko podjade i wysypie i koniec. do tego nie trzeba duzo czasu a rozladowywanie 6-tonowej do dmuchawy trwa godzine a wywrotki 45 minut.

Opublikowano

To kolego masz naprawde przechlapane, jedna wywrotka to napewno za mało ja mam 3 wywrotki i to jeszcze mało i teraz też szukam następnej, ale mi bardziej pasuje d-47 lub d -55.

Na twoim miejscu niekupiłbym w życiu nowej tylko za tą kase spokojnie znjdziesz 2 wywrotki może hl 8011 i d-55 to ci wystarczy i zaraz będziesz je mógł do słomy i kuku wykorzystać ;);)

Opublikowano

do slomy to ja mam lawete na 26 bel a nawet 31 bel a do kuku hl-ka sie nie nadaje bo ma wywrot tylko na boki a w silosie musze wywracac do tylu. ta wywrotka co mam to tez wozilem kuku (tez ma wywrot na 3 strony) ale juz nie woze bo po pierwsze zawsze byl problem z zakladaniem nadstawek a po drugie juz nie raz chciala sie przewrocic w silosie przy wywracaniu wiec do kuku lepsza byla by jakas 6-tonowka jednoosiowa albo tandem(cos w stylu rozrzutnika "tandem tylko wywrotka). taka jest mniej wywrotna (w sensie przewrocenia sie) niz dwu osiowa.

Opublikowano

Moglibyście mi podać wymiary HL, ponieważ w planach mamy kupno przyczepy, nie musi być koniecznie wywrotka ale musi mieć wymiary minimalne skrzyni ładunkowej wewnętrznej 2,10 m szerokości 4,90 długości. A co do @Henius91 przyczepę 11 ton ładowności twój ursus do silosów powinien spoko dać radę. Mój ojciec ursusem 912 miał 15 ton pszenicy+waga przyczep i musiał iść, ale taki zestaw to tylko dobra szosa i równo.

Opublikowano
A co do @Henius91 przyczepę 11 ton ładowności twój ursus do silosów powinien spoko dać radę. Mój ojciec ursusem 912 miał 15 ton pszenicy+waga przyczep i musiał iść, ale taki zestaw to tylko dobra szosa i równo.

no ale jak ja nie moge ursusem 1224 bo on ubija kuku w silosie a w przyczepach to chodza 2x 912, 902 c-360 jezdza z rozrzutnikami tandemami a MF 255 z rozrzutnikiem 4 tonowym. wiec chociaz za jednego tandema wolalbym wywrotke(szybsze oproznianie)

Opublikowano

HL bym Ci nie radził bo wywrot na boki w silosie jak mowisz nie dasz rady i przy zbożu się więcej narobisz łopatą niż z tylnym wywrotem.Ja bym Ci radził D 55 6 ton albo D 47 na szerokich oponach najważniejsze że mają wywrot do tyłu.

Ale z drugiej strony jak do kukurydzy to lepiej coś,żeby ciągnik dociążało czyli na tandemie bo przy zbożu to jeszcze można przyczepe na dwa ciągniki wyciągnąć ale w kukurydzy gdy będą trudniejsze warunki to ciągać przyczepe na dwa ciągniki po polu i na przyzme troche utrudnia prace.

Opublikowano

Pomijając już zupełnie jakość wykonania i takie tam inne szczegóły estetyczno montażowo materiałowe, to porównując tylko dane techniczne i cenę to wcale nie jest aż tak bardzo atrakcyjna ta przyczepa, bo w sumie ta przyczepa z nadstawkami i hamulcami kosztuje 28-30 tyś zł brutto a za 4-5 tyś więcej masz tandem pronara, są również inne przyczepy tego typu na allegro, o róznych wymiarach skrzyni. ale cena tak jak pisałem do pronara czy warfamy to jakieś max 4-6 tyś zł więc jeśli bardzo zależy Ci na kasie możesz zaryzykować a jak kredyt to chyba lepiej dołożyć :P

Opublikowano

Jednak cena jest atrakcyjna jak na 8t, gorzej z jej żywotnością i szczelnością pewnie. Przed kupnem przyczepy nieznanej firmy warto poszukać i porozmawiać z ludźmi, którzy już je sprawdzili.

Opublikowano

A widziałeś taką przyczepę dopuszczoną do ruchu bez hamulców. Zobacz czego dotyczy cena podstawowa, nie sprawdzałem w przepisach , a nie pamiętam więc nie wiem czy hamulce na jedną oś tez wystarczą.